Konsultnyheter vecka 50 – 2014

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 50 – 2014

Evry har fått ett bud från riskkapitalbolaget Apax motsvarande 4 500 MSEK eller cirka 425 000 kr/medarbetare. Styrelsen rekommenderar budet och 73,85 procent av ägarna har redan accepterat det. Evry kommer fortfarande ha sin bas i Norge men meddelar att med Apax som ägare kommer de kunna göra ytterligare förvärv. Länk.

Teknikkonsultbranschen fortsätter att växa och omsätter i Sverige 54 000 MSEK och sysselsätter 45 700 medarbetare. Den genomsnittliga rörelsemarginalen har sjunkit till 6,2 procent (8,2) under 2013. Branschöversiktsrapport från Svenska Teknik&Designföretagen. Länk.

Hälften av konsultbolagen i Redeyes it-konsultmarknadsundersökning tror på ett bättre kommande år. Resten förutspår en oförändrad marknad. De största utmaningarna för branschen är prispressen samt att rekrytera nya talanger. Länk.

Knowit säljer dotterbolaget Knowit Services till Candidator AB. Bolaget har 31 medarbetare i Oslo, Bergen och Borlänge. Köpeskillingen uppgår till 45 MSEK. I affären ingår också ett femtioprocentigt ägande i en driftshall i Bergen plus ett samarbetsavtal med leverans av tjänster från Candidator till Knowit. Länk.

Knowit förvärvar norska Oracle-specialisten Dataess med 13 medarbetare. Dataess omsätter 43 MNOK och gör ett resultat på cirka 1,2 MNOK för 2014. Knowit förvärvar 53 procent av bolaget initialt och resterande del under de två nästkommande åren. Köpeskillingen utgår från bolagets resultat. Länk.

Knowits norska dotterbolag inom reklam och design, Neolab by Knowit, förvärvar Metronet i Norge. Förvärvet sker genom en fusion av bolagen. Knowit kommer äga 53 procent av bolaget och får totalt 107 medarbetare. Länk.

Infosys har vunnit ett outsourcingavtal med ICA Gruppen, där totalt 120 medarbetare från ICA erbjuds jobb hos Infosys. ICA har nu outsourcat 40 procent av sin it-avdelning och räknar med att sänka sina it-kostnader med 75 MSEK från 2016. Länk.

ÅF gör nu en större satsning inom Informations- och it-säkerhet. Företaget har länge varit leverantör åt försvaret men gör nu en satsning inom den privata och offentliga sektorn. Länk.

Sigma har vunnit ett ramavtal med Vattenfall som A-leverantör för teknikkonsulter inom elproduktionsenheter. Avtalet är på tre plus ett år. Länk.

ÅF har också vunnit ett ramavtal med Vattenfall men inom kärnkraft, vattenkraft och värmekraft. Treårsavtalet beräknas vara värt 500 MSEK. Länk.

Ekan Management har vunnit ett ramavtal med Stockholms stad gällande coachning av chefer, grupper och individer. Avtalet är på två plus två år. Länk.

Softronics vice VD Stefan Wargh har efter 18 år inom bolaget valt att lämna sin tjänst. Arbetsuppgifterna kommer att fördelas mellan fyra olika ledningspersoner inklusive den nya vd:n. Länk.

Avega har rekryterat Charlotte Thomsson som ny CFO. Charlotte har arbetat som interim-CFO hos Avega med genom egen verksamhet. Länk.

IT-Total har rekryterat Johan Johansson som ny försäljningschef. Johan var tidigare försäljningschef på Individ. Länk.

Caperio utser Tomas Wanselius som ny operativ chef. Tomas var tidigare bolagets försäljningsdirektör. Länk.

Tieto har skrivit kontrakt med Forex Bank. Avtalet gäller utveckling av en ny nät- och mobilbank. Länk.

Tieto har förlängt sitt outsourcingavtal inom molntjänster och arbetsplatstjänster med MTG. Det nya avtalet är på tre plus ett år. Länk.

Sweco har fått i uppdrag att leda ett EU-projekt inom vätgastankstationer för bränslecellsbilar. Länk.

Rejlers har tecknat avtal med Swedavia Airport Telecom. Kontraktet gäller dokumentation av fastighetsnät och pågår till slutet av 2017. Länk.

Accenture och Microsoft lanserar tillsammans en ny molnplattform Accenture Hybrid Cloud Solution för Microsoft Azure. Länk.

Acando, Grontmij och COWI är några av de bolag som har blivit nominerade till 2015 års Employer Branding-företag av Universum. Länk.

AddQ har blivit utsedd till Årets Nyhetsrum 2014 av Mynewsdesk.Länk.

ÅF blev vinnare i årets Volvo Cars Technology Award 2014. Länk.

LeanNova, specialistkonsultbolag inom bilindustrin, räknar med att nyanställa 100 personer nästa år i bland annat Trollhättan och Göteborg. Detta enligt en intervju som Sveriges Radio har gjort med vd:n Tomas Camén. Länk.

Jonas Wirström (ÅF), Lars Stugemo (HiQ) och Björn Ivroth (CGI) är bland de 20 bäst betalda vd:arna inom it-branschen. Detta enligt lönelistan 2014 från CS, med närmare 300 namn. Länk(registrering krävs för nedladdning)

Fyra av Infosys grundare har sålt aktier för över 1 100 MUSD under veckan. Detta har dragit ner börskurserna för bland annat Tata och HCL. Länk.

Bain & Company (2:a), BCG (5:a) och McKinsey (10:a) rankas bland världens tio bästa arbetsgivare av Glassdoor. Länk.

Six megatrends every HR leader needs to prepare for”. 25 procent av alla medarbetare kommer byta jobb fram till 2018 enligt en ny undersökning. För företagen blir det allt viktigare med en effektiv engagemangsstrategi. Länk.

Ett konstant säljfokus istället för leveransfokus samt att inte leverera enligt säljlöften är vad köparna stör sig mest på hos outsourcingleverantörerna. Helt enkelt ”Time for outsourcing service providers to tone down the sales BS”. Länk.


Känner du fler som vill få koll på konsultbranschen? Tipsa då gärna dina kollegor och vänner om detta nyhetsbrev!
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2014-50

Med vänliga hälsningar
Mattias Haraldsson
(Lägg gärna till mig som kontakt på LinkedIn)
mattias.haraldsson@cinode.com

Har du ett nyhetstips eller vill du gästblogga? Kanske vill du diskutera konsultbranschens framtid över en lunch eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!


Evry + Apax = fler förvärv


Evry, ett av de största konsultbolagen i Sverige, har fått bud från riskkapitalbolaget Apax. Vi tittar därför närmare på detta. Läs mer.

 

Talent Management i konsultbolag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet [Whitepaper]


Nytt whitepaper för konsultbolag som vill minska sin administration, effektivisera försäljningen och få mer engagerade medarbetare. Länk.
Vill du bli lika nöjd som konsultcheferna på Dynabyte? Skaffa Cinode.

Cinode är en onlinetjänst som gör det smartare, snabbare och enklare att driva konsultbolag. Med tjänsten får du bland annat följande funktioner;

  • Kompetensinventering
  • Online-CV
  • Anpassade konsultprofiler
  • Företagsmallar
  • Beläggningsplanering
  • Förfrågan, offert och kontrakt
  • Kund- & leverantörshantering
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.

Föregående veckas konsultnyheter
Nästa veckas konsultnyheter
Senaste veckans konsultnyheter