Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

When price is no longer a differentiator

Konsultnyheter vecka 9 – 2018

Hej!

”Dagens konsulter har helt andra krav än tidigare”. Håller du med? Elin Nilsson, COO/CFO på Castra, gästbloggar denna vecka.

I Cinode har vi lanserat en mängd nyheter den senaste månaden, bland annat för att förenkla hanteringen av underkonsulter och rekrytering. Men vi har även lanserat nyheter i uppdragsflödet och kundvyn.

/Mattias Loxi

Rapporter

Enfo växte med 5,2 procent under det fjärde kvartalet och med 5,9 procent för helåret. Rörelsemarginalen, exkluderat engångskostnader, landade på 6,9 (6,1) procent under kvartalet och 4,8 (5,2) procent för 2017. Omstruktureringar och avyttringar belastar resultatet. Cirka 60 procent av omsättningen kommer från Sverige. Länk.

Projektengagemang växte med 17,6 procent för det fjärde kvartalet och rörelsemarginalen steg till 9,7 (2,7) procent. Tillväxten för året blev 40,5 procent, med en rörelsemarginal på 8,0 (5,8) procent. Tillväxten består till största delen av förvärv. Bygg & Anläggning samt Installation levererar starka siffror medan Arkitektur visar svagare resultat. Länk.

Precio Fishbone växte med 5,7 procent under Q4 samt med 3,7 procent för helåret. Rörelsemarginalen steg till 10,8 (10,0) procent för kvartalet och för helåret till 8,0 (7,8) procent. Andelen intäkter från kunder utanför Sverige är 15 procent och väntas öka under 2018. Länk.

Eurocon växte med 13,9 procent under sista kvartalet och med 10,4 procent för helåret. Rörelsemarginalen landade på 8,8 (11,0) procent för kvartalet och till 11,7 (9,6) procent för året. Efterfrågan uppges vara fortsatt god. Länk.

Förvärv/Etableringar

B3IT förvärvar 66,4 procent av Third Base AB, med 34 medarbetare och en omsättning på 34 MSEK under föregående år samt ett rörelseresultat om 8,2 MSEK. Köpeskillingen uppgår till 25,7 MSEK med option att förvärva resterande av bolaget över en treårsperiod. Länk.

Combined Excellence förvärvar Elvenite, med 45 specialister inom ERP och Business intelligence. Elvenite har kontor i Stockholm, Karlstad samt Oslo och omsätter 56 MSEK. Länk.

Curamando öppnar kontor i Göteborg och kommer ledas av Joakim Jensen. Han var tidigare Head of Digital på Tele2. Länk.

Sigma öppnar nytt kontor i Örnsköldsvik. Sigma North startades för tre år sedan i Umeå och är nu 30 medarbetare. Länk.

Sweco förvärvar det tyska konsultföretaget BML Ingenieure GmbH, med 21 medarbetare. Länk.

Office IT-Partner senaste tillskott är Aros IT-Partner i Västerås. Nu finns bolaget representerat med 34 kontor runt om i landet. Länk.

Medarbetare

ENACO välkomnar Daniel Wladis som blir bolagets Head of Sales and Marketing samt medlem i ledningsgruppen. Han har varit verksam som Key Account Manager på bolaget sedan förra sommaren. Länk.

Ramboll har rekryterat Mattias Alfredsson, expert inom hållbart resande. Tidigare har han arbetat med trafikfrågor inom offentlig sektor under många år. Länk.

McKinsey har utsett Kevin Sneader till ny global vd. Han har arbetat på konsultfirman sedan 1989. Länk.

RISE utser Charlotte Karlsson till ny chef för division ICT. Hon har tidigare haft ledande roller inom Ericsson. Länk.

Rotpartner tar in den externa ledamoten Thomas Enmark i styrelsen. Han är annars verksam som projektchef på John Mattson Fastighets AB. Länk.

Tyréns rekryterar Marie Kumlin som chefsjurist. Senast var hon skadejurist på Länsförsäkringar. Länk.

Infozone har rekryterat Gabriel Yttermalm som affärsområdeschef för Managed Services. Gabriel kommer närmast från Atea. Länk.

WSP välkomnar Lina Westerlund, som blir ny avdelningschef för WSP Samhällsbyggnad i Falun/Borlänge. Hon har varit på WSP sedan 2008, senast i rollen som gruppchef samt uppdragsledare. Länk.


Partnerskap/samarbeten

C.A.G ingår partnerskap med Apica Systems inom prestandatester. Länk.

Sigma Young Talent inleder ett introduktions- och utvecklingsprogram tillsammans med Folksam. Syftet är att framtidssäkra specialistkompetenser inom it-området. Länk.


Avtal/Uppdrag

Innofactor ingår avtal med kommunalförbundet Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) om utökning av konceptet Hälsobyn till övriga nordiska länder. Länk.

Tyréns hjälper Sigtunahem att starta enBID-förening (Business Improvement District) i området Valsta, för att öka attraktiviteten och tryggheten i området. Länk.

Pulsen Omsorg vann Jönköpingsupphandlingen avseende socialtjänstsystem för 13 kommuner i Jönköpings län. Affären är den största i företagets historia. Länk.

Tieto ingår avtal med finska Posti gällande datacenter och molnlösningar med syfte att modernisera Postis it-infrastruktur. Länk.

Norconsult tar fram underlag till en ny förskola samt ett äldreboende i Botkyrka kommun. Länk.

Rejlers har pilottestat ett nytt sätt att använda verktyg för augmented reality (AR) för att lokalisera Internet of Things (IoT)-sensorer vid drift samt underhåll av Fortums vattenkraftverk Oulunjoki. Länk.

Sigma har på uppdrag av Ålös styrsystemavdelning testat och validerat ett elektriskt gränssnitt för framtida kommunikation mellan frontlastare och traktor. Länk.

Accenture blir digital rådgivare åt Statoil. Avtalet gäller under tre år. Länk.


Övrigt

Make IT har ”anställt” roboten AO som ny konsult. Länk.

Advanias konkursfynd får kritik: ”moraliskt tveksamt”. Advania, som köpte del av konkursboet i Misco och därmed fick ramavtalet till statens stora PC-avtal, kritiseras i artikel från idg. Länk.

”Efter BCG-skandalen: ny rutin för upphandling av konsulter.” Länk.

”When price is no longer a differentiator” Länk.


Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2018-9/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Dagens konsulter kräver frihet, delaktighet och personlig utveckling


Arbetsmarknaden i Sverige har förändrats i rask takt och består idag av välutbildade, hungriga och nytänkande människor med höga krav på sina arbetsgivare. De kräver flexibilitet, frihet och att få bli hörda. Den traditionella arbetsplatsen med arbetstider mellan åtta och fem, där beslut fattas i hierarkisk ordning och en ledning som inte lyssnar på sina medarbetare är förbi. Denna förändring sker såklart även inom konsultbranschen. Läs mer.

Guider om konsultbranschen!

Ladda ner våra populära White papers som hjälper er att bli mer framgångsrika som konsultföretag.

  • Talent Management i konsultföretag.
  • Talent Management och försäljning i konsultföretag.
  • Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Läs mer och ladda ner våra whitepapers här

Alla nyhetsbrev