Så mycket växer Sigma, B3IT, Softronic, Capacent med flera

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 8 – 2018

Hej!

Rapportfloden fortsätter och det är minst sagt kraftig tillväxt för de rapporterande bolagen. På bloggen fokuserar vi denna vecka på marknadsföringen i konsultbolag med inlägg om hur ni arbetar med varumärkesdifferentiering samt hur du blir den moderna marknadschefen.

/Mattias Loxi

Rapporter

Sigma växte med 24 procent under 2017 och marginalen ”kring 10 procent”. Sedan avnotering från börsen har bolaget växt med 26 procent per år. Bolaget har nu 3600 medarbetare i elva länder varav 70 procent i Sverige. Länk.

B3IT växte med 26,7 procent under Q4 och rörelsemarginalen ökade till 10,3 (7,5) procent. För året växte bolaget med 26,9 procent varav 7,9 procent organiskt. Rörelsemarginalen sjönk till 5,9 (7,9) procent beroende på ”tillväxtsatsningar”. Väldigt god efterfrågan präglar marknaden. Länk.

Softronic växte med 14,1 procent för kvartalet och med 6,9 procent för helåret. Rörelsemarginalen ökade till 12,6 (8,7) procent för Q4 och till 10,1 (6,8) procent. Efterfrågan i Stockholm uppges vara på topp där även priserna ökar. Länk.

Capacent växte med 74,1 procent under Q4 och med 40,2 procent för hela året. Den organiska tillväxten var 16,8 procent. Rörelsemarginalen för kvartalet steg till 15,4 (11,0) procent och för året till 2,9 procent. Rörelseresultatet för året belastades med kostnader av förvärv, flytt och start av dotterbolag. Bolaget ser högre efterfrågan på alla tre marknader i Sverige, Finland och på Island. Länk.

Sundbom & Partners växte med 43 procent under året och omsatte 35 MSEK. Bolaget har numera 30 specialister inom ekonomi- och affärssystem.  Länk.

Hifabs omsättning sjönk med 10,6 procent för kvartalet och 6,3 procent för året. Rörelsemarginalen för kvartalet landade på 6,7 (4,2) procent och för året på 4,0 (1,8) procent. Länk.


Förvärv/Etableringar

Forefront Consulting etablerar sig i Linköping genom att fusionera webbyrån Noc med 13 medarbetare. Länk.

Advania förvärvar B2B-delen av konkursboet i Misco. Detta innebär att Advania tar över ramavtalet med staten om hårdvara. Länk.


Medarbetare

Rejlers nya vd och koncernchef Victor Svensson har nu tillträtt. Victor har tidigare ingått i ÅF:s koncernledning. Länk.

Berotec har utsett Urban Wellholm som ny affärsledare i Stockholm. Urban har tidigare varit R&D-chef för en global utvecklingsavdelning vid Assa Ably. Länk.

HiQ:s valberedning har föreslagit Susanne Ehnbåge som ny styrelseledamot. Susanne är vd och koncernchef för Netonnet men kommer under året gå över till rollen som vd för Lindex. Länk.

Pulsen välkomnar Eva Fröberg som ny HR-ansvarig. Hon var senast HR-manager och personalchef på Peab. Länk.

Atos har rekryterat Nilesh Sakarikar som ny försäljningschef i Sverige. Nilesh kommer närmast från Tieto. Länk.

Ramboll rekryterar Per Norberg för rollen som Senior Department Advisor. Han har tidigare varit anställd på Ågren som chefsarkitekt. Länk.

Ateles Consulting rekryterar Mikael Friman som ny CFO. Han kommer närmast från Actia Nordic, även där i rollen som CFO. Länk.

Nethouse Dalarna rekryterar Christina Skyttner som managementkonsult inom ekonomifrågor. Christina var senast controller för ett stort stålindustriföretag.


Utmärkelser/Certifieringar

Antrop, Maverick by Sigma samt Doberman kom topp tre när Årets digitala byrå korades. Länk.

Nordicstation har certifierats enligt ISO 14001:2015. Länk.


Parterskap

Tieto har ingått partnerskap med TimeEdit som levererar produkter för schemaläggning i skolor. Länk.


Avtal/Uppdrag

Consid ingår avtal med Göhlins Verktyg & Maskin AB gällande implementation av nytt PIM-system. Länk.

Acando har vunnit avtal med en global tillverkare av industrimaterial för datadrivna kundinsikter. Länk.

Zetup har tecknat ett femårsavtal med KICKS för leverans och strategiskt partnerskap inom IT. Länk.

Stratiteq går in som koordinator för utvecklingsarbetet av en ny app för barn med typ 1-diabetes. Länk.

Sweco har fått i uppdrag att utveckla modern och hållbar avfallslösning för läkemedelsföretaget PolyPeptide Group. Länk.

HiQ har skapat en ny VR-upplevelse åt Volvo Cars. Länk.

AddNode har genom tre dotterbolag tagit fram den nya karttjänsten TopoDirekt som är anpassad för kommuner. Länk.

Advania har tecknat avtal med Jönköpings kommun för produkter och tjänster till ett värde av cirka 130 MSEK över fyra år. Länk.


Övrigt

SL har beslutat att konsultväxla 119 tjänster till fast anställda. Hittills har 79 konsultväxlingar genomförts. Dessutom kommer de att upphandla ett nytt konsultförsörjningsavtal. Länk.

15 prospekteringskanaler du behöver ha koll på. CertusGrowth ger tips till konsultsäljaren. Länk.

Konsulter för totalt 1,8 miljarder kommer användas när tunnelbanan i Stockholm byggs ut. Länk.

One Agency samarbetar med Nationella insatsstyrkan i sin rekryteringsprocess för att under en heldag testa potentialen i nya säljare. Länk.

AWS storsatsning i Sverige välkomnas av konsultbolagen: ”Skapar nya möjligheter”. Artikel från idg. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2018-8/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Nio sätt att arbeta med varumärkesdifferentiering inom konsultbolag


Antalet konsultbolag stiger i rask takt och konkurrensen är stenhård. Inte enbart om själva uppdragen utan också när det gäller att locka till sig nya talanger. Varumärket är det mest värdefulla ditt företag har och utgör en central roll när strategiska beslut ska fattas. Och hur ert varumärke uppfattas avslöjar hur marknaden ser på er. Läs mer.

Hur blir du den moderna marknadschefen?


Den moderna marknadschefen vet att det inte bara är säljavdelningens ansvar att öka omsättningen, det vilar även ett ansvar på marknadsavdelningen att bidra på ett konkret och mätbart sätt. Läs mer.

10 Ways to Improve Your Consultant Profile

Birgitta Möller, a professional CV-writer at cvhjälpen.nu, shares her best tips for writing a good consultant profile Read more.

Guider om konsultbranschen!

Ladda ner våra populära White papers som hjälper er att bli mer framgångsrika som konsultföretag.

  • Talent Management i konsultföretag.
  • Talent Management och försäljning i konsultföretag.
  • Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Läs mer och ladda ner våra whitepapers här

Läs tidigare konsultnyheter