Nio sätt att arbeta med varumärkesdifferentiering inom konsultbolag

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Antalet konsultbolag stiger i rask takt och konkurrensen är stenhård. Inte enbart om själva uppdragen utan också när det gäller att locka till sig nya talanger. Varumärket är det mest värdefulla ditt företag har och utgör en central roll när strategiska beslut ska fattas. Och hur ert varumärke uppfattas avslöjar hur marknaden ser på er.

Det är viktigt att bolag arbetar aktivt med varumärkesdifferentiering eftersom det ligger till grund för om kunden slutligen väljer er produkt/tjänst eller vänder sig till konkurrenten istället.

Ett varumärke byggs av både mjuka och hårda värden. De hårda värdena är de som är direkt kopplade till köparens funktionella behov, som vilken kompetens bolaget kan erbjuda kunden eller hur brett produktsortimentet är. Medan de mjuka värdena är förankrade i hur varumärket upplevs av kunder och konkurrenter på marknaden.

Olika sätt att arbeta med varumärkesdifferentiering:

1. Välj en tydlig nisch.

Specialisering är ett vanligt förekommande sätt att arbeta med varumärkesdifferentiering. Paketerar ni er produkt/tjänst på ett transparent sätt där det tydligt framgår vad ni sysslar med blir det också enkelt för potentiella kunder att ta till sig ert varumärke.

2. Angrip kundens problem på ett nytt sätt.

Vissa företag lyckas också väl inom detta område genom att erbjuda marknaden en unik produkt. En metod som innovativt angriper ett problem och som tillfredsställer kundens behov på ett helt nytt sätt.

3. Erbjud en unik affärsmodell.

Många konsulter tar betalt per timme. Kanske ni endast tar betalt när kunden ser resultat? Detta utgör en unik marknadssituation.

4. Lär känna en specifik målgrupp.

Rikta in er på att förstå en specifik målgrupps beteende och behov.

5. Synliggör era experter.

Låt dem fronta ert varumärke genom att exempelvis blogga, göra intervjuer, föreläsa och delta på olika branschevent.

6. Differentiera er genom kunderna.

Har ni speciella klienter, exempelvis enbart rymdbolag eller hypade internetföretag? Lyft fram detta i er marknadsföring och gör det till en konkurrensfördel.

7. Ge era kunder bättre service.

Många tjänsteföretag påstår att de ger bättre service än konkurrenterna, vilket kanske inte klienterna håller med om. Men ger ni verkligen det lilla extra som gör att kunderna pratar om just er? En förträfflig servicegrad kan ge starka konkurrensfördelar.

8. Fokusera på en specifik utmaning/resultat.

Är ni specialister på att hjälpa era kunder att digitalisera sina affärer? Eller assistera dem i att hitta offentliga kontrakt? Var inte rädd för att smalna av ert område och på så vis erbjuda superb service på just precis det som ni råkar vara bäst på.

9. Häng med i den digitala svängen.

Utnyttja alla fördelar med dagens kommunikativa teknik. Ert varumärke och vad det står för ska andas i allting som ni skapar. Detta gäller i synnerhet all form av marknadsföring som ni producerar. Artiklar och produktinformation på webben, inlägg i diverse sociala mediekanaler och medverkan i olika företagsevent. Här ska ni skapa en tydlig och enhetlig kommunikation som undanröjer alla frågetecken kring ert varumärke.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *