Konsultåret 2020 sammanfattat i tolv topplistor!

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

God fortsättning!

Vi rivstartar året med att sammanfatta vad som hände under konsultåret 2020 i tolv topp 5-listor! De innehåller alltifrån förvärv, jämlikhet och marginaler till citat, tillväxt samt vd-byten.

Cinode Network fortsätter att växa snabbt med hundratals konsultbolag och massor av förfrågningar. Se till att registrera ditt konsultbolag – helt gratis!

Denna veckas utskick innehåller mängder av nyheter från vecka 52 till vecka 1! 

Vi ser fram emot ett fantastiskt 2021 tillsammans med er! 

Allt gott,
/Mattias

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Exsitec förvärvar Millnet B I, med 45 medarbetare och en omsättning på 82 MSEK med EBITA på 16,5 MSEK. Bolaget är specialister på programvarorna Qlik Sense, Qlik View och Planacy. Köpeskillingen uppgår till maximalt 118,75 MSEK. Länk.

Rejlers förvärvar det norska teknikkonsultföretaget KANtech AS, som är specialiserade på järnvägsteknik. KANtech förväntas omsätta närmare 20 miljoner NOK under 2020 och har sju medarbetare samt ett nätverk av underkonsulter. Länk.

Rejlers förvärvar även försvars- och säkerhetsbranschspecialisten C3 Konsult, med 25 medarbetare samt en förväntad omsättning på 35 MSEK under 2020. Länk.

Time People Group förvärvar Olingo Consulting, med tolv medarbetare samt en omsättning på cirka 20 MSEK och beräknat resultat på ungefär 2 MSEK. Länk.

Techstep förvärvar eConnectivity, med sex medarbetare och en förväntad omsättning på 8 MSEK under 2020. Länk.

Etteplan utökar verksamheten i Norden och etablerar sig i Danmark genom förvärvet av TekPartner, ett teknik- och it-företag specialiserat på elektronik samt programvara. Under 2019 uppgick TekPartners intäkter till cirka 8 miljoner euro. Länk.

Etteplan välkomnar 70 medarbetare genom en outsourcing av en del av Kalmars krantekniska verksamhet i Kina. Kalmar är en del av Cargotec och tillhandahåller tjänster inom lasthantering. Etteplan kommer även öppna sitt nionde kontor i landet, denna gång i staden Taicang. Länk.

Prevas har nu genomfört förvärven av Evotech samt resterande minoriteter i Tritech Technology och Deva Mecaneyes. Länk.

IBM förvärvar Finlandsbaserade Nordcloud, med huvudkontor i Helsingfors samt närvaro på tio europeiska marknader. I Sverige har bolaget kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö samt Jönköping. Länk.

AFRY förvärvar ITE Østerhus i Kristiansand. Det norska bolaget har 22 medarbetare och uppskattade intäkter för 2020 är cirka 40 MSEK. Företaget kommer att konsolideras med AFRY från och med januari 2021. Länk.

Norconsults fältgeotekniska team i Fredrikstad och Molde bildar det nya företaget Norconsult Boreteknikk AS med Markus Mangsten som vd. Länk.

Sigma MDM lanserar ett lokalt säljkontor i den indiska staden Bangalore. Pawan Devalapura blir regional säljchef för Indien och Sydostasien. Det internationella teamet förstärks även med de nya medarbetarna Catherine Cullberg, Sara Frykman samt Vamsi Espari. Länk.

Venn öppnar kontor i Örebro under ledning av Christian Lundin. Han var tidigare chef för projektverksamheten på Futurum Fastigheter i Örebro. Han har även ett förflutet som grundare och vd av konsultbolaget Örebro Byggkommunikation. Christian kommer senast från egen konsultverksamhet. Länk.

Sweco gör en nedskrivning av rörelsekapital på 290 MSEK efter avslutad granskning av den tyska projektportföljen. Länk.

The Stellar Collective är ett nytt konsultbolag i Stockholm med specialister inom utveckling, arkitektur och test. Bolaget byggs utifrån att alla är medlemmar utan hierarkier och chefer. Grundarna av bolaget är Daniel J:son Lindh, Maria Söderlund, Andreas Lindblad, Johan Avellan-Hultman och Jesper Kämpe. Samtliga kommer närmast från Beamon People. Även Linda Andersson och Mats Thor är med från start. Länk.

Medarbetare

IT-Total presenterar Olof Sand som ny styrelseordförande. Olof är idag vd på Zington och ordförande för AB Regin. Tidigare har han bland annat grundat Acando och haft ledande roller på Proact, Midroc och Quant, ABB samt Anticimex. Olof ersätter Christer Alm, som varit tillförordnad ordförande, och som nu återgår till sin ordinarie befattning som ledamot samt konsult. Länk.

Addnode Group meddelar att Magnus Falkman tillträder som vd för TECHNIA och som divisionschef för Product Lifecycle Management. Magnus har arbetat inom TECHNIA sedan 2002 och ingår i ledningsgruppen. Hans tidigare roll var Director, Software and international services. Länk.

Solita meddelar att Ossi Lindroos har utsetts till ny vd. Den tidigare vd:n Jari Niska fortsätter i företaget som styrelseledamot och som en av huvudägarna. Ossi ingår i ledningsgruppen och ansvarar i dagsläget för företagets största affärsenhet Solita Finland. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Tyréns har årets nöjdaste uppdragsgivare, medan Semcon kniper andra platsen och Sweco blir trea. Tyréns står även som segrare i kategorin kvalitet, följt av AFRY och Sweco. För pålitligheten är det också Tyréns som kammar hem förstaplatsen, här följda av Sweco och AFRY. Inom området företagsledningens tydlighet och framtoning kniper Tyréns också första placeringen, därefter AFRY (2a) och Sweco (3a). Detta visar Evimetrix undersökning av 640 beslutsfattares relationer till elva tekniska konsulter. Länk.

Swecos arkitekter har gestaltat kvarteret Mejeriet som består av 530 hyreslägenheter. Projektet belönas med Örebro kommuns byggnadspris 2020. Länk.

Tata Consultancy Services vinner två brons i Transform Awards Nordics 2020 som utses av Transform Magazine. De prisas för sin kampanj med SAS samt för sin aktivering av TCS Lidingöloppet. Länk.

Partnerskap/Samarbeten

Etteplan samarbetar med startup-bolaget Wematter för satsning på additiv tillverkning (3D-printing). Länk.

Sigma Dynamics ingår partnerskap med insightsoftware gällande lösningar för finansiell rapportering och företagsstyrning. Länk.

Avtal/Uppdrag

Iver hjälper Rexel Sverige med leverans av it-drifttjänster. Avtalet sträcker sig över tre år och beräknas vara värt drygt 12 mkr. Länk.

Experis ingår ett nytt ramavtal med Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Avtalet omfattar infrastruktur och it-säkerhet.

B3 Consulting Group tilldelas nytt ramavtal med Statens Pensionsverk, SPV, avseende konsulttjänster inom it. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning. Länk.

Sweco har fått i uppdrag av Trafikverket att ta fram järnvägsplan samt systemhandling inklusive tillståndshantering för sträckan mellan Uppsala Central och Söder Bergsbrunna. Länk.

Xtractor, en del av Semconkoncernen, hjälper skogsindustribolaget Biometria att skapa en ny lärplattform för digital utbildning. Länk.

Övrigt

Netlight startar stiftelsen Four Founders of Netlight som ska ägna sig åt välgörenhet. Deras första initiativ är en satsning på organisationen Help to Help där stiftelsen bidrar med 10 MSEK samtidigt som grundarna engagerar sig privat med ytterligare 1,5 MSEK. Länk.

Hög IQ i all ära, men det är en XQ i balans som får jobbet gjort. Åsa Åhlander, vd för TMC, förklarar hur man ska gå från idé till handling. Länk.

Koncernchefen vill se satsning ur krisen – ”investeringarna måste upp”. Dimitris Gioulekas, koncernchef för Knightec, menar att bolag måste satsa istället för att övervintra. Artikel från Dagens industri. Länk.

Så håller hr-cheferna moralen uppe för distansarbetarna. HR-cheferna delar med sig av erfarenheter och tips på idg. Bland annat Lisa Eklöf från Atea samt Anne Ek från B3.Länk.

Danirgruppens senaste initiativ är Femmegineering. De vill belysa problemet med att det idag är för få tjejer som söker till ingenjörsprogram på teknisk högskola eller universitet. Siffran stiger lite varje år men det går långsamt. Länk.

Vd-veteranerna som slutade 2020 – här är deras bästa råd. HiQ:s Lars Stugemo, Conscias Bengt Lundgren och CGI:s Pär Fors lämnade under 2020 långa vd-karriärer och ger sina bästa råd hos IDG (registrering krävs). Länk.

Årets stora lönelista 2020 – så mycket tjänar 188 it-höjdare. Carl-Magnus Månsson, koncernchef på Iver är den konsult-vd som tjänar mest enligt IDGLänk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
http://www.cinode.com/veckans-konsultnyheter/2021-1/

Med vänliga hälsningar

Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com
Medgrundare Cinode – Marknad/Sälj.
Nyfiken på Cinode? Maila mig så bokar vi in ett möte!

Bli gärna vän med mig på Linkedin!
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Cinode finns även på Instagram – följ oss så ser du hur vi har det!

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka en föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

Konsultåret 2020 – sammanfattat i 12 topp 5-listor

Vad hände inom konsultbranschen under 2020? Vi har sammanställt de viktigaste händelserna i 12 topplistor. Länk.

Guide – 77 viktiga tips om kompetensförsörjning

Ladda ner!

Få fler uppdrag – Bli en del av Cinode Partner Network! Gratis!

Presentera er kostnadsfritt i Cinode Partner Network för att ta del av publika och privata förfrågningar. Koppla er samman med andra konsultföretag och hitta nya partnersamarbeten för fler förfrågningar och större leverans kapacitet. Logga in i Cinode eller Registrera er kostnadsfritt.

Läs tidigare konsultnyheter