Konsultåret 2020 – sammanfattat i 12 topp 5-listor

jan 08 2021 · Cinode

Skrivet av: Mattias Loxi

Vad hände inom konsultbranschen under 2020? Vi har sammanställt de viktigaste händelserna i 12 topplistor. 

Topp 5 – förvärv

På den svenska konsultmarknaden genomfördes ett 70-tal förvärv under 2020. Betydligt färre än både 2019 och 2018, till följd av återhållsamhet under pandemin i våras. Under hösten har förvärven återigen accelererat på den svenska marknaden.

1. HiQ blir utköpta från börsen av Triton.

HiQ köptes ut från börsen, efter 21 år, av investmentbolaget Triton för totalt 4 021 MSEK. Bolaget har cirka 1 500 medarbetare. Länk.

2. Prevas slår till med trippelköp.

Prevas slog till med ett trippelköp när de köpte Evotech Gruppen samt minoritetsandelar i Tritech Technology, Filo Process samt Deva Mecaneyes. Totalt anslöt 260 medarbetare och prislappen landade på cirka 270 MSEK. Prevas har efter förvärven cirka 800 medarbetare. Länk.

3. Knowit förvärvar Creuna och formar Nordens största digitala byrå.

Knowit stärkte sin position inom digitala byrå genom köpet av Creuna med över 300 medarbetare. Förvärvet innebär att Knowit Experience växer till cirka 900 medarbetare och antalet medarbetare i koncernen till cirka 2 600. Bolaget betalar initialt 178 MSEK och eventuella tillägg uppskattas till cirka 163 MSEK. Länk.

5. WSP förvärvar Golder – med 300 medarbetare i Norden varav majoriteten i Sverige.

Giganten WSP fortsätter att förvärva. Denna gång var det miljökonsulten Golder med 7 000 medarbetare varav 300 i Norden där de flesta återfinns i Sverige. Länk.

5. Capgemini förvärvar Advectas.

BI-specialisten Advectas, med 200 medarbetare, köptes upp av Capgemini. Advectas startades 2006 i Sverige och finns i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Malmö samt Köpenhamn. Länk.

Samtliga förvärv av svenska konsultbolag, inklusive priser, sedan 2017 finner du på vår nya lista.

Topp 5 – högst andel kvinnor

Vi på Cinode undersökte under 2020 vilka konsultbolag (med minst 50 medarbetare) som har lyckats attrahera högst andel kvinnor. Följande fem toppar listan;

 1. Complyit – 80 procent
 2. Antrop – 74 procent
 3. Influence – 57 procent
 4. Ekan Management – 56 procent
 5. BTS Group – 53 procent

Topp 5 – vd-byte

1. Lars Stugemo lämnar HiQ efter 20 år – Sven Ivar Mørch tar över.

Efter 25 år i bolaget och 20 år som vd lämnade Lars Stugemo vd-rollen efter uppköpet. Sven Ivar Mørch tog över vd-posten. Han har tidigare bland annat varit Norgechef och vice koncernchef för Acando. Länk.

2. Pär Fors lämnar CGI efter 25 år – John Karnblad tar över.

CGI utsåg John Karnblad till ny vd för Sverige och Skandinavien. Han anslöt via förvärvet av Acando och kommer närmast från en roll som chef för CGI i Göteborg och Mellansverige. Nuvarande Skandinavienchefen Pär Fors lämnade därmed bolaget efter 25 år. Länk.

3. Atea Sverige utser Linus Wallin.

Atea har utsett Linus Wallin till ny vd för Atea Sverige. Han tillträdde vid årsskiftet och efterträder Carl-Johan Hultenheim, som efter nio år blir chief operating officer för koncernen. Linus har arbetat inom bolaget sedan 2010 och blev 2018 chef för Region Stockholm. Länk.

4. Helan Hed tar över Projektengagemang.

Projektengagemang har rekryterat Helena Hed som ny vd och koncernchef. Helena har över 15 års erfarenhet av olika chefsroller inom Swecokoncernen och var senast vd för Sweco Management. Hon tog över vd-posten efter Per-Arne Gustavsson nu i januari. Länk.

5. Håkan Dahlström tar över rodret hos Fujitsu.

Fujitsu Sverige meddelade att Håkan Dahlström har utnämnts till ny vd. Han har tidigare axlat positioner som Country Manager samt Executive Vice President på Tieto. Håkan har även varit ansvarig för affärsområdena Mobility och Broadband på TeliaSonera. Länk.

Topp 5 – konsultbolag som växte mest

Konsultkollen 2020 kan du jämföra över 250 konsultbolag. Konsultbranschen gick fortfarande bra men tillväxttakten var betydligt lägre än föregående år. Sju av tio konsultbolag växte under året. Fyra av tio konsultbolag växte mer än tio procent och två av tio med över 20 procent. Nedan listas konsultbolagen (med minst 15 medarbetare) som växte mest i antalet medarbetare i Sverige.

 1. TMC Sweden (+166,7%)
 2. Agreat (+83,3%)
 3. Digitalent (+74,1%)
 4. Atkins Sverige (+73,3%)
 5. Asurgent (+68,4%)

Topp 5 – nya blogginlägg på Cinode

1. Konsultåret 2019 – sammanfattat i 15 topp 5-listor

Motsvarande lista för 2019 blev faktiskt den mest lästa nya artikeln under förra året.

2. Konsultbolagen med högst andel kvinnor 2020

Vår årliga undersökning om andelen kvinnor i konsultbolagen (se även längre ner) är som vanligt ett av de mest lästa inläggen.

3. Cygni slutar vara Sveriges Bästa Arbetsplats

Jon Persson gick ut med nyheten genom Cinode om att Cygni, efter att ha blivit utsedda till Sveriges Bästa Arbetsplats för sjunde året, väljer att avstå att vara med under nästa års undersökning.

4. Förändringsarbete i praktiken

Prevas har gjort en förändringsresa som heter duga. Vd Johan Strid sammanfattade starten, resan, läget och lärdomar. Väldigt lärorikt och uppskattat!

5. Hantering av corona i konsultföretag – saker att tänka på och förslag till åtgärder

Med på listan finns även ett coronarelaterat inlägg där Elin Richarz och Mats Bohman från Practise Risk delade med sig av konkreta tips på vad konsultföretagen bör tänka på.

Topp 5 – gamla blogginlägg på Cinode

Vi har även en mängd äldre blogginlägg som fortfarande är väldigt populära, framför allt via Google. Vi listar dem nedan.

1. Lön som konsult – så mycket bör du tjäna

Tips på hur du beräknar din lön som konsult.

2. Åtta viktiga nyckeltal i konsultbolag

Vilka nyckeltal du som startar eller driver ett konsultbolag bör fokusera på.

3. Lönemodeller i konsultbolag

Genomgång av olika lönemodeller med fördelar respektive nackdelar.

4. Var ligger ditt konsultbolag på Maslows behovstrappa?

Maslows klassiska behovstrappa handlar om att vi människor måste tillfredsställa våra behov i en viss ordning. Exempelvis kan du inte tänka på kärlek före föda. Hur är det om vi applicerar samma modell men utifrån ett konsultbolags behov?

5. Vad kostar ett konsultbolag?

Vill du förvärva ett konsultbolag? Vi har tagit fram statistik för tidigare köpeskillingen av konsultbolag samt värdet på bolagen på börsen.

Topp 5 – citat

1. ”Det konstigaste man varit med om.” 

Tomas Wanselius, vd på Advania, intervjuas i IDG efter att första halvårets resultat och tillväxt varit “mycket bättre än väntat”. Länk.

2. ”Antingen har den sista personen hybris och överdriver eller så kommer det företaget att ställa till med jäkelskap för de andra konsultföretagen.”

Per Defalva i IDG angående Cinode och Digital Engines undersökning om digitalisering inom de svenska Professional Services bolagen. Endast ett av tio bolag uppger att de har tydligt investerat i digitala tjänster och leveranssätt. De konsultbolag som tar steget först kommer att skapa disruption och skaka om de andra. Länk.

3. ”Vi har aldrig tjänat såhär mycket pengar

HiQ:s vd Lars Stugemo i början av året. Innan pandemin. Länk.

4. ”Kammarkollegiets cirkus kan inte fortgå”

Johan Jacobsson, vd på Sylog, i debattartikel om Kammarkollegiets debacle med de senaste upphandlingarna som miljoner för företagen. Länk.

5. ”Det händer blixtsnabbt.”

Dimitris Gioulekas, koncernchef för Knightec, som i Dagens industri anser att korttidsstödet är ett storskaligt ”chill-äventyr” där svenskarnas arbetsmoral riskeras. Samtidigt varnar han för en ny klyfta på arbetsmarknaden, där de som inte permitteras är vinnare. Länk.

Topp 5 – konsultbolag med högst rörelsemarginal

Konsultkollen 2020 kan du också jämföra konsultbolagens rörelsemarginaler. Här är topplistan över vilka konsultbolag som redovisade högst rörelsemarginal;

 1. SDNit (30,3%)
 2. Inspiro (28,7%)
 3. Lynxeye (28,5%)
 4. Devcore (27,9%)
 5. McKinsey (27,1%)

Topp 5 – neddragning/nedläggning

1. Volvo-bolagen drar ner antalet konsulter rejält.

Volvo AB och Volvo Cars korttidspermitterade sina anställda vid fabrikerna samt reducerade tiden för kontorsanställda. Över 5000 konsulter berördes på ett eller annat sätt. Detta slog mot hela Västsverige, som drabbades hårdast under coronakrisen i våras. Länk.

2. IBM genomför stora nedskärningar.

IBM genomförde stora nedskärningar i Europa med totalt 8 000 tjänster. I Norden berördes 700 tjänster, varav 220 i Sverige. I Danmark ska 325 tjänster bort och i Norge samt Finland dras 80 tjänster in i vardera land. Länk.

3. TietoEvry skär ner efter fusionen.

TietoEVRY aviserade om nedskärningar av totalt 550 tjänster på grund av fusionen. 160 tjänster väntas försvinna i Sverige respektive 150 i Norge, 90 i Finland samt 150 i övriga länder. Länk.

4. H&M massvarslar konsulter.

H&M meddelade uppsägning som berörde omkring 800 konsulter samtidigt som de varslade 350 medarbetare. H&Ms omsättning sjönk med 57 procent från den 1:a mars till den 6:e maj. Länk.

5. Majoriteten av konsultbolagen.

Pandemin slog hårt mot konsultbolagen under årets första nio månader. Bland de 25 börsnoterade konsultbolagen var det 20 bolag som hade färre medarbetare den 30:e september jämfört med den 1:a januari. Som tur är ser vi betydligt större optimism nu. Länk.

Topp 5 – utmärkelser

1. Cygni blev Sveriges Bästa Arbetsplats för sjunde gången i rad.

Cygni blev för sjunde året i rad utsedda till Sveriges Bästa Arbetsplats 2020 enligt Great Place To Work inom medelstora organisationer. I Europa knep de andraplatsen.

2. Consid blir Gasell-företag för nionde året i rad.

Dagens Industri utnämnde Consid till Gasellföretag för nionde året i rad!

3. Regent Europas bästa arbetsplats bland Små Organisationer.

Regent utsågs till Europas Bästa Arbetsplats 2020 i kategorin Små organisationer. Detta enligt Great Place to Work. Länk.

4. Åsa Bergman, vd Sweco, tilldelas IVA:S guldmedalj

Åsa Bergman tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) guldmedalj bland annat för sin ”förmåga att leda samverkande specialister inom arkitektur och teknik”. Länk.

5. Cinode fyllde tio år!

Undertecknad sammanfattade hur bolaget har utvecklats och framtida visioner. Länk,

Topp 5 – Poddavsnitt

I Konsultpodden möter vi personer från konsultbranschen. Vi diskuterar trender, ledarskap, försäljning, konsultmannaskap och mycket mer!

Detta år blev det 19 nya avsnitt (totalt 44 avsnitt). Dessa avsnitt var mest lyssnade under förra året.

 1. Mod att förändra – med Viktor Svensson, vd och koncernchef på Rejlers (avsnitt 25)
  Att våga förändra något som länge varit sig likt kräver mod. Viktor Svensson kom till Rejlers för att ta det anrika bolaget in i en ny fas. Nu är de på resan mot att bli det mest lärande bolaget i branschen. I Konsultpodden berättar Viktor om vad som krävs i form av ledarskap, tydlighet och synlighet för att lyckas med en förändringsresa. Vi pratar även om vikten av att dela med sig av kunskap.
 2. Att revolutionera arbetsmarknaden – med Pernilla Ramslöv, vd & grundare av NOX Consulting (avsnitt 27)
  Årets chef, Näringslivets mäktigaste entreprenör, Årets kvinnliga stjärnskott, karatemästare, entreprenör och helt gränslös! I veckans avsnitt av Konsultpodden träffar vi fantastiska Pernilla Ramslöv. Vi diskuterar framtidens arbetsmarknad och hur vi ger tillbaka till samhället.
 3. Det digitala lagret – med Johan Wallquist, digital transformer på Centigo (avsnitt 33)
  Vi fokuserar på konsultlivscykeln, det personliga varumärket för konsulten och hur vi ställer om till digitala arbetssätt i konsultbranschen! Dessutom får ni höra om Håkans första konsultuppdrag.
 4. Trender i pandemin – med Henrik Larsson-Broman, trendexpert och grundare av ProSales Institute (avsnitt 31)
  Hur kommer coronapandemin påverka och förändra vårt beteende? Staterna blir starkare – med ökat fokus på krishantering och att värna om våra medborgare. De sociala koderna förändras och miljön är den stora vinnaren. Digitaliseringen tar fart medan globaliseringen backar. Samtidigt är det under kriser som de stora vinnarna föds.
 5. Under och efter krisen – med Elin Richarz, vd och krisexpert på Practise Risk (avsnitt 30)
  Vi är alla på något sätt påverkade av coronaviruset. Men hur agerar vi på bästa sätt i en kris? Elin Richarz, expert på krishantering, delar med sig av hur vi bör agera under en kris och hur vi förbereder oss inför fler kritiska situationer. Hon förklarar även hur vi kan kommunicera för att skapa struktur och trygghet.

Topp 5 – Guider, Videos och Webbinarium

Som vanligt har vi på Cinode producerat djupare content i form av guider, webbinarier samt videointervjuer. Dessa var populärast under året.

1. Guide – 77 viktiga tips om kompetensförsörjning som gör att ditt konsultföretag överlever och tillhör framtidens vinnare.

Ni missade väl inte årets viktigaste tips?! Länk.

2. Webbinarium – Så förbättrar ni tjänstepaketeringen i ert konsultföretag.

Över 400 personer registrerade sig till live webbinariet om tjänstepaketering i konsultföretag. Som tur är kan du även se det i efterhand. Länk.

3. Videointervju – Johan Waller, Business Wellness Group om det chefsfria bolaget.

Johan Waller är entreprenör och medgrundare av Centigo, det chefsfria konsultbolaget. Han brinner för frågor som rör ledarskap och verkar för det nya sättet att driva företag. Länk.

4. Webbinarium – Partnerskap och ekosystem – en del av framtidens konsultbolag.

Hur nätverk och samarbeten skapas.

5. Videointervju – Beatrice Silow, på Sigma.

Hur lyckas vi locka fler kvinnor till it-branschen och på vilka sätt kan vi motverka den rådande kompetensbristen? Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef på Sigma, brinner för dessa frågor och har bland annat startat Sigma Smart Women Society. Länk.

Topp 1 – Cinode Network där du måste vara under 2021

Cinode lanserade under förra året Cinode Partner Network där hundratals konsultbolag (stora och små) kan visa upp sig själva, inleda samarbeten och framför allt ta del av nya uppdrag!

Helt gratis!

Självregistrering är nu öppen för alla – https://app.cinode.com/signup

Och har du redan Cinode kan du aktivera Nätverksfunktionen själv.

Låt 2021 bli ett riktigt fantastiskt konsultår!

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg