Cinode fyller tio Ă„r! đŸ„łđŸŽ‰

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - SĂ€lj - Marknad |  1 Kommentar

Idag Ă€r det tio Ă„r sedan bolaget CiNode AB (ja inledningsvis stavades Cinode med ”N” men ersattes senare med liten bokstav) registrerades hos Bolagsverket. FrĂ„n ett blankt papper till anvĂ€ndare i 20+ lĂ€nder och med över hĂ€lften av de börsnoterade konsultbolagen i Sverige som kunder. Men framför allt mĂ„nga fantastiska medarbetare!

Cinode startades med en tydlig idé om utmaningen att konsultbolagen var klassiska fall av skomakarens barn. SÄ mycket tid och kÀrlek lades i kundprojekten att det inte blev mycket över till strukturer, processer och förbÀttrade digitala samarbeten.

Excel, Word eller system som inte var anpassade efter konsultbolagens processer var vanliga. Samtidigt bedrevs försÀljningen manuellt, mÀklarna kom in i bilden och pressade priserna. HÀr etablerade sig Cinode genom att skapa en molntjÀnst/Saas-tjÀnst som skulle lösa de utmaningar och problem som fanns inom samt mellan konsultbolagen.

Vi tre grundare, Mikael Tell, Daniel Glendor och jag sjÀlv ( Mattias Loxi) kom frÄn konsultbranschen med erfarenhet frÄn olika roller.

Namnet dÄ?

Inledningsvis var visionen att Cinode ocksĂ„ skulle vara ett nĂ€tverk för samarbeten i konsultbranschen. ”Ci” i bolagsnamnet eftersom det Ă€r en molntjĂ€nst dĂ€r Ci Ă€r den officiella förkortningen av Cirrus-moln. ”Node” stĂ„r för att Cinode utgör en knytpunkt mellan konsultbolag. DĂ€rmed blev namnet Cinode. Att bolagsnamnet och domĂ€nen var tillgĂ€nglig gjorde förstĂ„s Ă€ven sitt. 🙂

Och hÀr kommer vi Àven till uttalet av Cinode som alltsÄ ska vara [sinode] efter Cirrus.

Kulturen skulle byggas med transparens och tillit. Med tillÄtelse att misslyckas, vara orÀdda och med lÀrandet i fokus. Frihet och eget ansvar, dÀr vi firar samt misslyckas tillsammans, som ett gemensamt team! NÄgot som med stolthet sitter i fortfarande!

2014 Cinode – Talent Connect (Skills) slĂ€pps och de första kunderna

Konsultbolagens största vÀrde, all den samlade kompetensen och erfarenheten hos konsulterna, var gömd. Dessutom var det enormt tidskrÀvande att skriva om och anpassa cv:n till kunduppdragen. Detta blev vÄr första utmaning att lösa.

Vi gasade dock relativt lÄngsamt i början dÄ bolaget finansierades genom att vi samtidigt konsultade. Men tack vare lanseringen av Talent Connect och betalande kunder trappades konsultandet ner, för att försvinna helt 2016. Vi tog in seniora partners och samtidigt fick vi innovationsbidrag frÄn Vinnova samt kapital frÄn affÀrsÀnglar.

Konsultbolagens behov att pÄ detaljnivÄ hÄlla koll pÄ sin kompetens, göra den sökbar tillsammans med kompetensinventering och snabbt skapa anpassade konsultprofiler blev en hit. Att kompetensen Àven blev synlig för alla medarbetare skapade bÄde engagemang och tillhörighet.

Fler kunder strömmade in samtidigt som bolaget vÀxte pÄ bÄde utvecklar- och sÀljsidan.

Cinode – debatten i svenska konsultbranschen

Samtidigt som plattformen utvecklades pÄbörjades marknadsarbetet dÀr vi tidigt insÄg att det saknades en röst i branschen. NÄgon som pratade om vad som hÀnder i konsultbranschen och hur konsultbolag bör drivas. Vi bestÀmde oss för att Cinode skulle driva samtalet i Sverige och leda debatten.

Vi delade med oss av kunskap pÄ vÄr blogg, samarbetade med gÀstbloggare och sammanstÀllde statistik som Konsultkollen, kvartalsrapporter och andel kvinnor i branschen. Vi startade Àven Veckans konsultnyheter för att sammanfatta nyheterna i branschen. Vi började Àven förelÀsa om trender samt genomföra events med bÄde interna och externa talare.

Detta arbetet har under Ă„ren vidareutvecklats med guider, webbinarium, videointervjuer och Konsultpodden.

Business tog form

NÀsta stora utmaning som vi togs oss an var belÀggnings- och matchningshantering inom konsultbolagen, dÀr det ofta finns en prövning i att sÀlj och leverans inte samarbetar. Talent Business föddes.

Konsultbolagen fick nu en unik gemensam yta mellan sÀlj och leverans. I ett tidigt skede kunde de fÄnga affÀrsmöjligheter med roller och kompetenskrav. Matcha dessa mot tillgÀnglig kompetens och konsultens egna ambitioner.

ArbetssÀttet blev mer proaktivt eftersom konsultbolagen fick tydlig överblick pÄ belÀggningen och snabbare kunde besvara förfrÄgningar. Detta resulterade Àven i att konsulterna kunde bidra med sin sÀljkraft pÄ ett helt annat sÀtt.

Konsultbolagen som började nyttja detta fick högre belÀggning, snabbare tillvÀxt och mer lönsamhet.

Kompetensförsörjning och nÀtverk

Vi tog oss ocksÄ an kompetensförsörjningen genom att koppla pÄ hela rekryteringsprocessen vilket gav en effektivare kandidathantering. Men framförallt utgjorde det ett stöd att minska den obelagda tiden i början av anstÀllningen samtidigt som den nya medarbetaren fick en helt annan inblick i organisationen.

NĂ€tverk, partnersamarbeten och underkonsulter

Dagens konsultbransch förÀndras i snabb takt. Konsultbolagen, och framför allt kompetensen, blir mer specialiserad för att lösa kundernas krav. Fler börjar Àven att starta eget. Det finns ett stort behov av samarbeten och att snabbt hitta den kompetens som gör att projektet hos kunden lyckas.

VÄr Partner-modul formades för nÄgra Är sedan. Det gick nu att digitalisera och strukturera hela Underkonsult- och PartneraffÀren.

Genom vidareutveckling och releasen av Cinode Partner Network i vÄras har vi tagit nÀsta steg. Nu Àr det möjligt att matcha sina roller direkt mot medarbetare, kandidater, underkonsulter och partnerföretag.

Hitta nya partners och underkonsulter. Dela sin data med utvalda partners eller varför inte avisera ut förfrÄgningar i sitt eget ekosystem eller helt publikt? Cinode ger nu sömlöst Àven möjlighet till ökad leveransförmÄga och fler förfrÄgningar.

FrÄn start-up till global scale-up

För nÄgra Är sedan började det ta fart pÄ riktigt och vi fick Àven internationella kunder. För att inte enbart förlita oss pÄ vÄr organiska tillvÀxt tog vi in kapital frÄn Blq Invest med en tydlig strategi att skala upp globalt. Bredda mÄlgruppen och Àven erbjuda en helt digital köpupplevelse.

Ett finskt dotterbolag grundades mitt under coronapandemin samtidigt som vi har höjt rekryteringstakten rejÀlt under hösten. Kunderna Äterfinns inte lÀngre bara i Sverige utan Àven i övriga Norden, Baltikum, Tyskland och Storbritannien. AnvÀndarna Àr utspridda över ett 20-tal lÀnder i fem vÀrldsdelar.

Nu tar vi nÀsta steg och fokuserar pÄ att bli den ledande globala digitala plattformen inom Skills Management och Seamless Sourcing. Vi kallar det #demystifyyourskills.

Tio Ă„r har gĂ„tt men vi har bara börjat… stort tack 🙏

Sveriges populÀraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera pÄ Sveriges bÀsta nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag fÄr du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - SĂ€lj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - SĂ€lj - Marknad
Mattias Ă€r en av grundarna till Cinode dĂ€r han arbetar med sĂ€lj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populĂ€ra blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad förelĂ€sare om de senaste trenderna i konsultbranschen. LĂ€gg gĂ€rna till mig pĂ„ Linkedin

Ett svar till “Cinode fyller tio Ă„r! đŸ„łđŸŽ‰”

  1. […] Undertecknad sammanfattade hur bolaget har utvecklats och framtida visioner. LĂ€nk, […]

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *