Cygni slutar vara Sveriges Bästa Arbetsplats

september 8, 2020 · Entreprenörskap

Skrivet av: Jon Persson

När vi startade Cygni för fjorton år sedan var ansatsen att bygga den absolut bästa arbetsplatsen för en riktigt vass javautvecklare. Bolaget konfigurerades därför utifrån den premissen. Några år senare hade vi blivit drygt 40 anställda och tyckte att vi lyckats med ambitionen att bygga en arbetsplats där folk trivs, utvecklas och känner stolthet. Vi kontaktade därför Great Place To Work och undrade ödmjukt om de kunde verifiera det som vi själva nog tog för givet, att vi var Sveriges Bästa Arbetsplats.

Året efter deltog vi för första gången i den stora medarbetarundersökning men kom till vår förvåning bara femma på listan över landets bästa arbetsplatser. Fanns det verkligen fyra arbetsplatser i Sverige som var bättre än vi? Hybrisen fick sig en törn.

Växa och förändras

Under det efterföljande året jobbade vi med flera parallella förbättringsprojekt, självklart med udden mot de områden i medarbetarundersökningen där vi inte fått så bra omdömen som vi hoppats. Det gav resultat. Året efter vann vi utmärkelsen Sveriges Bästa Arbetsplats och vi har sedan dess prenumererat på den titeln. När vi i våras kammade hem segern igen var det för sjunde året i rad!

Under detta segertåg har vi växt till att bli 200 anställda på kontor i Stockholm, Amsterdam, Göteborg, Malmö, Linköping, Luleå och Östersund. Vissa säger att detta är ett bevis på att det går att kombinera snabb tillväxt med att vara en bra arbetsplats. Jag skulle snarare säga att tillväxten är en förutsättning för den goda arbetsplatsen. Om alla medarbetare ska kunna utvecklas måste även hela företaget utvecklas.

Ett företag kan aldrig stå stilla. Antingen växer och förändras bolaget eller också stagneras tillväxten, det finns inget mellanläge. Därför vill vi hela tiden anställa nya fantastiska människor som kommer in med färska perspektiv och egna erfarenheter. Det är faktiskt ingen slump att de flesta av Sveriges bästa arbetsplatser också är tillväxtföretag.

Bygga ett gott rykte

Hela vår resa tillsammans med Great Place To Work har gett oss otroligt mycket. Och då tänker jag inte bara på de kontinuerliga insikterna om hur vi kan bli en ännu bättre arbetsplats. En minst lika viktig effekt är det genomslag vi fått i media. Googlar man Cygni blir resultatet sida upp och sida ner med artiklar om vilken bra arbetsplats vi är. Detta goda rykte kan vi i många sammanhang såklart dra nytta av.

När vi exempelvis ska leta ny lokal gillar såklart fastighetsägaren att de ska få Sveriges Bästa Arbetsplats som hyresgäst. Uppmärksamheten kring alla våra utmärkelser resulterade till och med i att vi fick besök av Prins Daniel för några år sedan. Besöket ledde i sin tur till att bolaget hamnade på mittuppslaget i Svensk Damtidning. Första och förmodligen sista gången som vi förekommer i den publikationen.

Avsluta deltagandet

Men vad menar jag då med rubriken,  “Cygni slutar vara Sveriges Bästa Arbetsplats”? Ska vi byta vision och börja fokusera på annat? Nej, såklart inte. Däremot tog vi ett beslut redan i vintras att inte längre delta i GPTWs medarbetarundersökning och vi kommer således inte kunna vinna deras utmärkelser under 2021. Orsaken är att många av oss kände att det var dags för ett nytt kapitel i vår historia. Det ger liksom inte så mycket att vinna Sveriges Bästa Arbetsplats en åttonde gång. Dessutom har många på bolaget nu besvarat samma frågor i medarbetarundersökningen rätt många gånger och började känna att det får räcka. Men självklart förändrar det inte vår vision, vi ska fortsätta vara den absolut bästa arbetsplatsen för grymma utvecklare, UX-designers och agila ledare.

Fokus på delområde

Frågan som kvarstår är om vi ska ersätta medarbetarundersökningen med något annat? Tanken vi hade i vintras var att tillsammans adressera den frågeställningen på vår koncerngemensamma skidkonferens i alperna i våras men den blev ju såklart inställd till följd av pandemin.

Men en idé som redan har figurerat är att vi kanske ska fokusera på ett specifikt delområde av allt som ingår i att vara en bra arbetsplats. Vi kanske exempelvis kan försöka vinna Sveriges Miljövänligaste Företag? Med tanke på att vi klimatkompenserar hela vår verksamhet, erbjuder tjänstecykel och är Sveriges Tesla-tätaste bolag kanske vi kan vinna det också? Eller Sveriges mest Jämställda företag då vi har en helt jämn könsfördelning bland våra chefer. Vi arbetar även aktivt med många organisationer som vill förbättra jämställdheten och få fler kvinnor att välja tech-branschen. Möjligheterna är oändliga.

Oavsett vad vi hittar på framöver går alltså en epok i graven detta år. Från och med nu lämnar vi fältet öppet för andra ambitiösa arbetsplatser att vinna våra utmärkelser. Själva kommer vi, precis som vi alltid gjort, att försöka rekrytera de allra bästa konsulterna, jobba med de kunder som dessa konsulter vill att vi ska arbeta med, utvecklas och ha kul tillsammans. Vi fortsätter försöka vara Sveriges Bästa Arbetsplats ändå, oavsett utmärkelser.

Gästbloggare - Jon Persson, vd för Cygni

Gästbloggare - Jon Persson, vd för Cygni

Jon är en av grundarna till konsultbolaget Cygni som vunnit "Sveriges Bästa Arbetsplats sju år i rad".

Du kanske också gillar...

Alla inlägg