Konsultåret 2019 – sammanfattat i 15 topp 5-listor

Jan 07 2020 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Vad hände inom konsultbranschen under 2019? Vi har sammanställt de viktigaste händelserna i 15 topplistor. 

Topp 5 – förvärv

Förvärvstakten inom den svenska konsultbranschen var fortsatt extremt hög med betydande antal förvärv av mindre och medelstora bolag. Under året genomfördes även några riktigt stora förvärv. Följande var mest intressanta;

1. Tieto + Evry

Tieto och Evry går samman under det nya namnet Tietoevry. Bolaget kommer ha 24 000 medarbetare och omsätta 3 miljarder EUR. Förvärvet innebär att Evrys aktier omvandlas till Tieto-aktier där värdet på aktierna i Evry uppgår till 14 miljarder SEK. Sverige blir den största marknaden för det nya bolaget med totalt 4 900 medarbetare. I Norge är det totala antalet anställda 4 300 och i Finland 3 400. Sammanslagningen väntas vara klar runt årsskiftet. Länk.

2. CGI förvärvar Acando

CGI köper samtliga aktier i Acando för 4,3 miljarder kronor vilket var en budpremie på 40 procent. Acando har 2100 medarbetare i Sverige, Norge, Tyskland, Finland och Lettland. Länk.

3. Capgemini förvärvar Altran

Capgemini förvärvar Altran med cirka 50 000 medarbetare för 38 miljarder sek (3,6 miljarder EUR). Totalt kommer Capgemini efter fusionen få 250 000 medarbetare med en omsättning på 17 miljarder EUR. I Sverige har Capgemini cirka 1 400 medarbetare och Altran 500 medarbetare. Altran är specialister inom ingenjörstjänster och R&D. Länk.

4. Orange förvärvar SecureLink

Orange förvärvar SecureLink för 515 MEUR. SecureLink är specialister inom CyberSecurity med 660 medarbetare på 14 kontor varav cirka 200 i Sverige. Huvudkontoret finns i Nederländerna men bolaget har också kontor i Sverige (Malmö, Göteborg och Stockholm), Belgien, Storbritannien, Tyskland, Danmark samt Norge. Bolaget är även en stor återförsäljarna inom mjuk- och hårdvara inom säkerhet. Länk.

5. WSP förvärvar Orbicon

WSP förvärvar teknikkonsultföretaget Orbicon, med verksamhet inom miljö, VA-teknik, infrastruktur samt anläggning. Orbicon har sitt huvudkontor i Danmark, med 435 medarbetare samt kontor i Sverige med 60 medarbetare respektive 20 medarbetare på Arktis. Länk.

Topp 5 – affärer med riskkapitalbolag

En trend under de senaste åren är att allt fler riskkapitalbolag har gått in i konsultbranschen. Förra året var det bland annat FSN (Nordlo med flera) och EQT (Iver med flera) som gjorde större affärer. Under 2019 har flertalet affärer med riskkapitalbolag ägt rum.

1. FSN Capital slår samman Fellowmind, Orango samt eCraft till ny digitaliseringskonsult

Svenska Orango, med 240 medarbetare, går samman med nederländska Fellowmind samt finska eKraft. Den nya Fellowmind-gruppen får 1 000 anställda och en omsättning på 120 miljoner euro, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Företaget säger sig ha en köpa- och bygga-strategi. Inom fem år ska företaget ha 2 500 anställda. Länk.

2. Nordic Capital förvärvar Conscia

Conscia, inklusive svenska Cisco-specialisten Conscia Netsafe, förvärvas av Nordic Capital. Bolaget, som har 500 specialister inom säkerhets- och nätverksinfrastruktur, grundades i Danmark 2003 och finns även i Norge, Sverige, Nederländerna och Slovenien. Bolaget väntas omsätta cirka 270 MEUR under året. Länk. Köpeskillingen uppges ligga på över 3 miljarder DKK. Länk.

3. Formica Capital investerar i Cybercom

Cybercoms nya huvudägare är investmentbolaget Formica Capital som förvärvar 51 procent av aktierna. Formica Capital ägs av familjen Olsson Eriksson som har sålt sin andel i Stena Sessan. Bolaget siktar på att växa med 30 procent under kommande tre år, främst inom it-säkerhet och molntjänster. Länk.

4. Altor slår ihop fem bolag med Curamando i spetsen.

Curamando går ihop med Keybroker, Kurppa Hosk samt Animal i en nybildad bolagsgrupp. Altor Fund V står bakom investeringen av den nya gruppen som kommer omsätta 400 MSEK. Bolagen fortsätter att arbeta självständigt. Länk.

5. Broviken blir majoritetsägare i Data Ductus

Data Ductus har fått en ny huvudägare i Broviken, som förvärvat 60 procent av aktierna i bolaget. Företaget har 240 medarbetare i Skellefteå, Kiruna, Luleå, Uppsala, Stockholm och Malmö samt dotterbolag i USA och Asien. Länk.

Topp 5 – konsultbolag med högst  andel kvinnor

Vi på Cinode undersökte under 2019 vilka konsultbolag (med minst 50 medarbetare) som har lyckats attrahera högst andel kvinnor. Följande fem toppar listan;

1. Complyit (87%)

2. Influence (55%)

3. Frontit (52%)

4. BTS (50%)

5. Plantvision (47%)

Topp 5 – vd-byte

1. Karin Schreil går till TietoEVRY

Under början av året blev det klart att Karin Schreil står som ny Sverige-vd för Evry Sverige. Under hösten tog hon även över vd-rollen i nya TietoEvry i Sverige. Karin har tidigare varit vd för Fujitsu i Sverige, med ansvar för Norden. Hon har även varit vice vd för Capgemeni, vd för CSC (DXC) i Sverige samt sector vice president för CGI Sverige.

2. Håkan Danielsson tar över WSP Sverige

WSP meddelar att Håkan Danielsson blir ny vd för bolaget i Sverige. Håkan har varit verksam inom bolagets ledning under sex år. Först som affärsområdeschef och därefter som chef för affärsområdet Systems. Tidigare vd:n Magnus Meyer är nu vd för WSP Europe. Länk.

3. Iver kniper Carl-Magnus Månsson som ny vd och koncernchef

Den tidigare Acando vd:n Carl-Magnus Månsson rekryterades till Iver under hösten.

4. Rejlers Sverige utser Jenny Edfast till ny vd

Rejlers Sveriges nya vd heter Jenny Edfast. Viktor Svensson, vd och koncernchef för Rejlers, har innehaft rollen som tillförordnad vd för Rejlers Sverige sedan maj 2018, men lämnar nu över ansvaret till Jenny. Hon hade tidigare rollen som divisionschef för Energy i Rejlers Sverige. Dessförinnan var hon affärsområdeschef inom Pöyry Sverige. Länk.

5. Alten får ny vd i Sverige och Danmark

Alten utsåg Anders Persson till ny vd för ALTEN Sverige. Han tar samtidigt även över som vd för ALTEN Danmark. Anders var senast divisionschef på ALTEN Sverige. Han efterträder Martin Segerström som istället blir Development Director Northern inom ALTEN Group. Länk.

Topp 5 – konsultbolag som växte mest

Konsultkollen 2019 kan du jämföra över 250 konsultbolag. Konsultbranschen gick fortfarande starkt. Åtta av tio konsultbolag visade en positiv tillväxt. Sex av tio konsultbolag på listan växte med mer än tio procent och tre av tio över 20 procent! Här är konsultbolagen som växte mest i antalet medarbetare i Sverige.

  1. Agreat
  2. Digitalent
  3. HRM EDAG Engineering
  4. Asurgent
  5. Evolve Technology

Topp 5 – nya blogginlägg på Cinode

1. Millennials i konsultbranschen – hur du lockar och behåller dem

Kriget om talangerna fortsätter och hur du lockar Millennials/generation Y är avgörande för framgång. Anna Leijon, själv millenials, gästbloggar och ger konkreta tips hur du ska lyckas.

2. Mindre konsultbolag i tillväxt – när är det dags att släppa excelarken?

Många mindre konsultbolag känner igen sig med en vardag med excel- och word.

3. Konsultbolagen med högst andel kvinnor 2019

Vår årliga undersökning om andelen kvinnor i konsultbolagen (se även längre ner) är som vanligt med bland de mest lästa inläggen.

4. Så kan konsultbolag bli en molntjänst

Nya affärsmodeller utmanar det traditionella tänkandet kring timdebitering. Går det att bygga ett konsultbolag till en digital leveransmaskin som kännetecknas av skalbarhet och tjänster on-demand? Johan Wallquist, Centigo inspirerar med nytänkande.

5. 2019 Q2 – Konsultfesten är över – tuffare konkurrens väntar

Varje kvartal sammanfattar vi hur det går för konsultbolagen i en infographics. Efter halvårsskiftet visades tydliga tecken på avmattning.

Topp 5 – gamla blogginlägg på Cinode

Vi har även en mängd äldre blogginlägg som fortfarande är väldigt populära, framför allt via Google. Här är listan;

1. Lön som konsult – så mycket bör du tjäna

Tips på hur du beräknar din lön som konsult.

2. Åtta viktiga nyckeltal i konsultbolag

Vilka nyckeltal du som startar eller driver ett konsultbolag bör fokusera på.

3. Lönemodeller i konsultbolag

Genomgång av olika lönemodeller med fördelar respektive nackdelar.

4. Vad kostar ett konsultbolag?

Vill du förvärva ett konsultbolag? Vi har tagit fram statistik för tidigare köpeskillingen av konsultbolag samt värdet på bolagen på börsen.

5. Var ligger ditt konsultbolag på Maslows behovstrappa?

Maslows klassiska behovstrappa handlar om att vi människor måste tillfredsställa våra behov i en viss ordning. Exempelvis kan du inte tänka på kärlek före föda. Hur är det om vi applicerar samma modell men utifrån ett konsultbolags behov?

Topp 5 – konsultnyheter

I veckobrevet ”Veckans konsultnyheter” sammanfattas de senaste nyheterna från konsultvärlden. Dessa fem nyheter klickade ni mest på;

1. Misstänkt insiderhärva i Acando – en person gripen

Efter CGI:s förvärv av Acando misstänktes insiderbrott som senare blev nerlagd. Länk.

2. Lönelistan 2019 – så mycket tjänar 195 it-höjdare

Många är nyfikna på lönerna. Länk.

3. Kritiken mot kammarkollegiets miljardupphandling

Risken med nya negativa priser i en statlig upphandling blev uppenbar. Länk.

4. Evry kastas ut från SCB

Evry kastas ut från SCB efter statistikskandal där arbetslöshetssiffror och BNP-siffror för Sverige har blivit felaktiga. Evry misstänks också, enligt Aftonbladet, ha pressat anställda vilket gjort att de levererat falska och påhittade telefonintervjuer. Länk.

5. Erfarna konsulter ratar konsultjättar

De stora konsultbolagen har svårt att locka till sig de med 15 års erfarenhet som istället blir egna eller går till specialistbolagen. Länk.

Topp 5 – citat

1. ”Känns fruktansvärt oseriöst”

Kammarkollegiets stora upphandling gällande konsulttjänster till ett värde om 2,5 miljarder riskeras att återigen gå till bolag som ger minuspriser. Länk.

2. ”Konsultfesten är över”

Efter halvårsrapporterna konstaterar vi på Cinode att den makalösa efterfrågan under de senaste två tre åren är förbi. Det är fortfarande bra tider men med högre differentiering där vissa sektorer ser avmattning medan andra går starkt. Totalt fler tillgängliga konsulter samt färre uppdrag vilket resulterar i högre konkurrens.

3. ”Nu är det stendött.”

GDPR-festen över för konsulterna. Både efterfrågan och priserna ”faller som en sten”. Länk.

4. ”Jag tror allt vi gör blir mycket bättre när vi är heterogena som grupp”.

Åsa Bergman, koncernchef och vd på Sweco, om vikten av inkludering och mångfald. Länk.

5. ”Konsulterna har en unik roll att påverka hållbarhet i rätt riktning”. 

Ingemar Jansson, Cybercom samt Kalle Nilvér Go Climate Neutral gästar Konsultpodden och pratar årets stora fråga om klimatet och hållbarhet samt hur vi som bransch kan påverka.

Topp 5 – konsultbolag med högst rörelsemarginal

Konsultkollen 2019 kan du också jämföra konsultbolagens rörelsemarginaler. Här är topplistan över vilka konsultbolag som redovisade högst rörelsemarginal;

  1. Inspiro, 33,2%
  2. McKinsey, 28,8%
  3. Netlight, 28,0%
  4. Entea 26,2%
  5. Traventus 23,6%

Topp 5 – neddragning/nedläggning

Även fast det går bra för branschen har ett antal större neddragningar i konsultbranschen skett.

1. Volvo Cars drar i bromsen och gör sig av med 500 konsulter

Volvo Cars skar först ner konsultarvodena med 5 procent med bara en veckas varsel. Detta efter att vinsten blivit betydligt lägre under kvartalet. Några veckor senare gör bolaget sig av med cirka 500 konsulter, vilket drabbar Göteborgsregionen. Länk.

2. Tieto omorganiserar och 700 roller försvinner

Tieto lanserar en ny organisation och strategi. Detta innebär fyra nya affärsområden men också att 700 roller försvinner globalt i bolaget. Besparingarna väntas ge 30-35 MEUR per år. Målet är en årlig tillväxt med 5 procent där rörelsemarginalen ska ligga på 13 procent. I Sverige försvinner cirka 160 tjänster. Länk.

3. HCL la varsel

HCL (som förvärvade Volvo IT) varslar totalt 500 tjänster, varav 250 tjänster i Göteborg. Ändrade kundbehov samt en tappad storkund inom offentlig sektor är bidragande orsaker. Neddragningarna sker inom Global Shared Services. Länk.

4. CGI skar efter Acando affären

CGI Sverige meddelar att 77 medarbetare måste lämna sin tjänst, till följd av bolagets nedskärningar. Detta på grund av dubbla roller efter Acando-köpet samt ändringar/digitaliseringar av processer. Länk.

5. Scania minskar produktionen och gör sig av med konsulter

Scania planerar att göra sig av med hundratals visstidsanställda och konsulter samt minska produktionen med cirka 20 procent. Andelen konsulter på tjänstemannasidan ska gå från 15 till under 10 procent. Länk.

Topp 5 – utmärkelser

1. Cygni återigen Europas bästa arbetsplats

Cygni blev för femte (!) gången utsedd till Europas bästa arbetsplats.

2. Swecos vd Åsa Berman utsedd till svenskt näringslivs mäktigaste kvinna

Swecos vd och koncernchef Åsa Bergman blev utsedd till svenskt näringslivs mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Länk.

3. Pernilla Ramslöv, NOX Consulting årets vd

NOX Consultings vd Pernilla Ramslöv utsågs till Årets vd i kategorin Små företag under galan Årets VD 2019Länk.

4. Softronic, Iver, AddPro och Basefarm bästa leverantörer

Softronic (Konsulttjänster), Iver (Användarnära IT), Addpro (Verksamhetsnära IT) samt Basefarm (Drift och infrastruktur) kom alla först i varsin kategori i Radar Leverantörskvalitet 2019 som mäter kundnöjdhet. Andra konsultbolag som fanns med på listan var Sigma IT, Atea, Kontract, Keyman, Advania, Nordlo, Retune, DXC, GDM samt TCS. Länk.

5. Konsultbolagen som blev Sveriges bästa arbetsgivare

Midroc (1:a), Sigma Technology (2:a), Rejlers (11:a), Knightec (14:e), Sogeti (16:e), WSP (17:e) samt CGI (19:e) är några av de konsultbolag som är med på Universums lista över Sveriges Bästa Arbetsgivare 2019Länk.

Topp 5 – Poddavsnitt

1. Kultur och värderingar – med Jon Persson på Cygni (Avsnitt 5)

”Värderingar mer än fyra ord på väggen”. Cygni har blivit utnämnda till Sveriges bästa arbetsplats sex gånger i rad och Europas bästa arbetsplats fem gånger. Jon Persson, vd och grundare, berättar i Konsultpodden hur de arbetar med värderingar, ledarskap, kultur och rekrytering. Värdefulla tips för dig som driver konsultbolag!

2. Att utmanas och utvecklas genom olika roller – med Helene Högberg, vd på Avalon Innovation (Avsnitt 14)

Helene Högberg har gått från examensjobb till rollen som vd för Avalon Innovation på tio år. Genom denna period har hon haft en mängd olika roller och ansvar, med både utmaningar samt möjligheter. Väldigt spännande samtal.

3. Så tänker en konsultköpare – med Maria Hellqvist på Svenska Spel (Avsnitt 13)

Varför köper företag in konsulter och vad letar de efter hos en konsult? Maria Hellqvist, strategisk inköpare av konsulttjänster på Svenska Spel, gästar Konsultpodden. Hon berättar om hur en ramavtalsupphandling går till och vad konsultbolagen bör tänka på för att vinna en upphandling. Dessutom innehåller avsnittet många tips på hur du lyckas som konsultsäljare, konsult och konsultbolag.

4. Hur nås exceptionell framgång – med Erik Ringertz på Netlight (Avsnitt 10)

Erik Ringertz, vd på Netlight, gästar Konsultpodden där den traditionella organisationshierarkin utmanas. Vi pratar om hur individen uppnår sin fulla förmåga. Vi diskuterar även styrning, ledning samt hållbarhet. Erik har utsetts till Årets vd, Årets chef och Årets mångfaldsledare.

5. Konsulten går alltid först – Om konsultchefsrollen med Jenny Visén på Frontit (Avsnitt 8)

Konsultchefsrollen är central för att skapa ett framgångsrikt konsultbolag. Rollen innefattar ledarskap, rekrytering och försäljning samtidigt som många konsultchefer har egna uppdrag.

Vilka utmaningar och möjligheter finns? Vilka egenskapar bör du ha för att lyckas i rollen som konsultchef?

Det och mycket mer diskuterar vi tillsammans med Jenny Visén från Frontit.

Topp 5 – Namnbyten

Efter alla förvärv har vi lärt känna flera nya bolagsnamn i konsultbranschen.

1. Afry

ÅF och Pöyry blev först ÅFPöyry men i höstas lanserades det nya namnet Afry.

2. Zington

Claremont, med 400 medarbetare i Sverige och ett nystartat kontor i Norge, byter varumärkesnamn till Zington. Länk.

3. Iver

DGC, Candidator och därefter Solid Park gick samman under det nya namnet EQT. De fick till slut det nya namnet Iver.

4. Nordlo

Förra året gick it-bolagen Zetup, Office IT-partner, Dicom och IT-total samman. Bolaget fick under året namnet Nordlo för att förmedla sin nordiska närvaro med lokala rötter.

5. TietoEvry

Sammanslagningen av Tieto och Evry ledde till det nya (tillfälliga) bolagsnamnet TietoEVRY.

Topp 5 – Videos

Under året har vi på Cinode producerat en mängd videointervjuer.

1. Hur byggs ett snabbväxande konsultbolag med god lönsamhet?

Att starta ett konsultföretag kan vara enkelt, men att lyckas nå snabb tillväxt och god lönsamhet är desto svårare. Ska tillväxten ske organiskt gäller det att sticka ut från mängden.

Agreat, konsultföretaget med snabbast omsättningstillväxt i Konsultkollen 2019, delar med sig av sina framgångstips, reflektioner om konsultmarknaden i Göteborg samt den optimala storleken på ett konsultföretag.

2. ”Var dig själv och ta tillvara på möjligheterna” – Åsa Landén Ericsson, vd och koncernchef C.A.G Group

Vad är nyckeln till kvinnligt ledarskap och hur vi lockar fler kvinnor till konsultbranschen. Åsa Landén Ericsson intervjuas.

3. Hur ska ditt konsultbolag klättra i värdekedjan?

Vad påverkar egentligen ett konsultföretags marknadsposition? Hur klättrar du som bolag i värdekejdan och går från att vara leverantör till partner till sin kund? Är det ens önskvärt?
Intervju med Bo Ringdahl, tidigare regionschef på Atea, vd för HiQ Stockholm samt vd för Tengbom Arkitekter

4. ”Cinode is unique – it’s the first tool that combines all core processes in a consulting business.”

Ett av flera Business Case hos Cinode.

5. ”Våga vara dig själv” – Pernilla Ramslöv, grundare och vd för NOX Consulting

Om kvinnligt entreprenörskap. Pernilla är utsedd till Näringslivets mäktigaste entreprenör 2019, Årets vd 2019 och hon har även skrivit boken Fixa Gigget.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg