Claremont byter namn till Zington

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Claremont, med 400 medarbetare i Sverige och ett nystartat kontor i Norge, byter varumärkesnamn till Zington. Vi kontaktade marknadschefen Tharanga Kulamithra för att höra mer om vad som ligger bakom namnbytet och hur de ser på bolagets fortsatta utveckling.

När och varför började ni fundera på ett nytt namn och varumärke? Vilka strategiska beslut ligger bakom valet av namnbyte? 

Namnbytet är en följd av höga ambitioner! Det kan tyckas ovanligt att byta namn utan exempelvis andra förändringar eller ett uppköp som orsak, men när vi påbörjade vår internationalisering tidigare i år beslöt vi oss för att fortsätta resan med ett varumärkesnamn som är både unikt och varumärkesskyddat. Ett namn att växa med internationellt, helt enkelt. 

Vi lanserar vårt nya namn i samband med vår årliga konferens, vilket känns pampigt när vi har alla kollegor samlade under samma tak!  

Vad betyder namnet och vad vill ni förmedla?

Namnet är fiktivt och betyder faktiskt inte någonting. Det är ett medvetet val eftersom vi vill ha ett unikt namn som tillåter oss att fylla det med associationer av vårt varumärke och vår kultur.  

Jag tycker att namnet förmedlar vårt varumärke på ett utmärkt sätt; att vi har flexibiliteten hos det lilla bolaget och samtidigt kraften och musklerna hos det stora bolaget. Vi har en logotyp som symboliserar vår förändringsådra och ikonen Z visar hur vi hjälper kunden att brygga gapet mellan analogt och digitalt.  

Tharanga Kulamithra, marknadschef på Zington.

Hur har namnbytet mottagits av era medarbetare och kunder? 

Så otroligt bra! Vårt första beslut var att byta namn. Vårt andra beslut var att involvera medarbetarna i resan redan från start. De har fått bidra med egna namnförslag och delar av kommunikationen. Vi har även involverat flera i utvecklingen av loggan och ändringar i digitala kanaler. Samma transparens har vi haft med våra kunder och även där har vi fått ett positivt bemötande, vilket såklart är skönt. 

Värt att nämna är att inget förändras mer än namnet. Men jag tror att valet av en inkluderande och transparent process har engagerat organisationen. 

Vilka eventuella utmaningar kan ett namnbyte medföra? 

Vi har en stabil tillväxt och väletablerad position i Sverige. Vi har byggt upp ett starkt varumärke som är kopplat till namnet “Claremont”. Vårt fokus framåt blir att få marknaden att förstå att vi är samma bolag men att vi nu heter Zington. Tillsammans ska vi fortsätta leverera hög kvalitet så att vi fyller namnet “Zington” med samma associationer som “Claremont”. 

Det ligger mycket arbete bakom ett nytt varumärkesnamn. Vilka erfarenheter kan ni dela med er av till andra bolag som funderar på namnbyte? 

Om möjligt, involvera medarbetarna så tidigt och så mycket ni kan. Det är de som är stolta bärare av namnet och hela organisationen kommer gynnas av att de får tid till att vänja sig vid ett namnbyte. 

Använd er av en professionell byrå. De adderar sakkunskap men även ett externt perspektiv som behövs i en sådan här process. Vi har fått stort stöd av varumärkesbyrån Identity Works.  

Ett namn kan uppfattas olika av olika personer. Utforma därför en kravlista för ert nya namn så ni vet inom vilken ram ni vill att namnet landar. Låt sedan processen ha sin gilla gång och undvik att låta det personliga tyckandet styra besluten genom att luta er mot kravlistan vid beslut – då hamnar ni rätt! 

Ni har varit ett av de snabbast växande bolagen. Vad ser ni för utmaningar framöver? 

I närtid handlar det om att medvetandegöra marknaden om vårt nya namn och jobba för att Zington ska väcka samma positiva associationer som Claremont gör.

I det längre perspektivet är vårt fokus att fortsätta utveckla vår position i Sverige samtidigt som vi satsar på vår internationella expansion och etablera vårt varumärke på nya marknader. Vi har kommit en god bit i Norge och ser fram emot att växa ytterligare tillsammans med våra kunder där. 

Stort tack för att ni delar med er av erfarenheterna och fortsatt lycka till!

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *