Mindre konsultbolag i tillväxt – när är det dags att släppa excelarken?

maj 28 2019 · Cinode, Försäljning i konsultbolag, Konsult

Skrivet av: Farnaz Agai

Under det senaste året har jag haft förmånen att träffat cirka 150 fantastiska konsultföretag inom IT, Teknik och Management. Jag arbetar nästan uteslutande med bolag som har mellan 10 – 70 medarbetare.

Samtliga bolag visar ett fantastiskt engagemang för att hjälpa sina kunder. Vi på Cinode hjälper konsultföretag att frigöra potentialen i sälj, leverans samt att hantera kompetenser nischat för konsultföretag.

Ett litet konsultbolags vardag

De interna processerna hos kunderna jag träffar ser ungefär ut som beskrivet nedan.

 • Bolaget har en CV-databas med word-filer för hantering samt försäljning av kompetenser.
 • Beläggningsplanering hanteras i Excel (liksom mycket annat).
 • Vissa företag har ett CRM- och rekryteringsverktyg medan andra bolag inte har något stöd för detta överhuvudtaget.
 • Underkonsulter och partnerskap hanteras via excellistor, mail och telefon.

Bolagsinformationen finns spridda i många olika verktyg. Det mesta sitter ofta i huvudet på grundare, partners och konsultchefer. Känner du igen dig?

När ska konsultbolag investera i digitalt stöd?

Jag har funderat en hel del kring när det är rätt timing att:

”Investera i verktyg som stöttar processer kring sälj, leverans och kompetens i ett konsultföretag”

Vi på Cinode blir ofta kontaktade av mindre konsultföretag med tydliga tillväxtambitioner.

Att växa från 15 till 40 under två års tid kräver en hel del av organisationen och många vill jobba utifrån ”best practices” för att klara av denna uppskalning.

Andra strävar efter att först uppnå en medarbetarstyrka på omkring 25 personer och först när det blir riktigt utmanande för konsultchefer att hålla samman helheten blir det läge att investera i ett digitalt stöd.

Hur tänker du kring det?

Innan jag kommer till mina slutsatser vill jag dela med mig av mina iakttagelser gällande tillväxt inom mindre konsultföretag utifrån alla våra möten med konsultföretag sedan 2013. Nyligen genomförde vi ett webinar kring detta.

För att kortfattat summera våra spaningar;

 • Tillväxt är viktigt för att attrahera nya och behålla befintliga talanger.
 • När det börjar göra ont i någon process eller administration under tillväxten ska du stanna upp och tänka 4X större. Hur skulle er organisation se ut om den var 4X större jämfört med idag?
 • Engagemang inom konsultföretaget har blivit mycket affärskritiskt och en av de viktigaste faktorerna för att växa framåt. Vad boostar engagemanget i er organisation? Idag är personalomsättningen över 20 procent på den svenska konsultmarknaden.
 • Konsultföretag definieras utifrån den mix av uppdrag som levereras. Det innebär att era kunders, konkurrenters, medarbetares och kandidaters syn på er i hög grad styrs av vilka uppdrag ni har.
 • Det är viktigt att vara tydlig med sitt värdeerbjudande och arbeta säljdrivet, både gentemot kunder och kandidater. På så vis kan ni sticka ut, bygga affärer samt onboarda nya talanger.

På mindre än tio år har antalet bolag i storleken en till fyra medarbetare fördubblats och antalet konsultföretag med 20-99 medarbetare har vuxit med 60 procent. Många mindre och nystartade bolag etableras vilket är väldigt spännande.

Vad bör du tänka på om du har ett konsultföretag som är tillväxtorienterad?

Jag ser tydligt de värden som frigörs när företag i ett tidigt skede i uppskalningen arbetar med stöd som förenklar vardagen för alla inom bolaget. Både medarbetarna (konsulterna), konsultcheferna, säljarna samt ledningen.

Effekterna vi ser med Cinode som stöttar tillväxt är bland annat:

 • Mycket snabbare agerande på affärsmöjligheter. Eftersom ”speed is everything” i konsultaffärer innebär detta fler affärer och högre beläggning hos kunderna.
 • Genom att öka transparensen kring affärer, uppdrag och kompetenser inom bolaget ökar engagemanget och ”vi-känslan”.
 • Vi har enkla och informativa dashboards kring exempelvis kompetensinventering, beläggning, sälj- och rekryteringspipes och visualiseringar kring ert community med underkonsulter.
 • Sammantaget har ledningsgruppen en tydlig bild av alla affärskritiska områden inför varje veckomöte. Samtliga agerar utifrån samma information.

”Hos Cinode samlade vi alla våra affärskritiska processer i enkla och snabba flöden redan då vi var färre än 10 medarbetare.

Våra konsulter, sälj och chefer har fått rätt förutsättningar för att snabbt växa Pellagor. Med Cinodes hjälp är vi nu mycket snabbare i alla affärsmöjligheter och hela vår hantering av nya talanger och underkonsulter har blivit så mycket enklare!

Vi är snart 30 medarbetare och nu tar vi även steget in i Holland och vi använder Cinode transparent i hela organisationen.”

Ola Nilsson, Business Manager Pellagor

Självfallet håller jag med Ola och Pellagor. Att skapa rätt förutsättningar och frigöra potentialen redan från start ger effekt. Jag besöker er gärna för att lyssna på era drömmar och framtida mål. Det ger otroligt mycket energi att vara del av denna växande bransch och ta del av inspirerande möten med alla bolagsbyggare där ute.

Cinode har genom åren samlat en hel kunskapsbank med insikter kring att bygga konsultbolag samt våra populära guider.

Hoppas vi ses inom kort!

Farnaz Agai - Säljare på Cinode

Farnaz Agai har lång erfarenhet inom försäljning och säljledning. På Cinode hjälper hon små- och mellanstora konsultföretag att bli effektivare och öka sin tillväxt.

Lägg gärna till Farnaz på Linkedin. Eller kontakta henne direkt via farnaz.agai@cinode.com eller 070 400 93 08 om du också vill digitalisera och öka tillväxten inom ditt konsultföretag.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg