Konsultnyheter vecka 43 – 2014

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 43 – 2014

Tieto rörelsemarginal förbättrades till 11,9 (10,4) procent under tredje kvartalet. Omsättningen sjönk dock till 346,2 (361,1) MEUR. Rörelseresultatet blev 41,3 (37,5) MEUR. Den svenska marknaden visar en tillväxt på 6 procent under kvartalet där offentlig verksamhet ökade med 13 procent. Länk.

HiQ ökade sin vinst med nära 20 procent, till 32,7 (27,3) MSEK. Omsättningen steg med 9 procent till 294,9 (272,4) MSEK. Rörelsemarginalen landade på 11,1 (10,0) procent. Samtliga bolag går bra men vd Lars Stugemo lyfter fram Göteborgskontoret. Länk.

Knowits rörelsemarginal ökade till 4,3 (3,7) procent. Omsättningen blev 429,4 (407,0) MSEK och rörelseresultatet landade på 18,5 (15,1) MSEK. ”I Sverige har förbättringen varit markant, på en oförändrad marknad.” Men den finländska delen har däremot gått med förlust, visar rapporten. Länk.

ÅFs rörelseresultat ökade till 134 (130) MSEK, men rörelsemarginalen sjönk till 7,2 (7,4) procent). Omsättningen uppgick till 1873 (1770) MSEK och debiteringsgraden var 76,2 (74,3) procent. Den organiska tillväxten uppgick till 6,3 procent och ÅF ser avslutningen för 2014 som ”försiktigt positiv”. Länk.

Sweco ökade sin omsättning till 2000 (1810) MSEK. Rörelseresultatet steg till 143,2 (106,0) MSEK liksom rörelsemarginalen 7,2 (5,9) procent. Debiteringsgraden ökade med 1,8 procentenheter till 76,0 procent. Sweco anser att marknaden har varit stabil under det tredje kvartalet. Länk.

Semcon redovisade ett lägre rörelseresultat 32 (37) MSEK, rörelsemarginalen blev 5,2 (6,3) procent. Omsättningen ökade till 612 (592) MSEK. ”Den svaga konjunkturen i Europa medför att den för Semcon viktiga svenska exportindustrin har en avvaktande hållning till nya investeringar vilket påverkat efterfrågan och resultatet negativt”, kommenterade vd:n Markus Granlund Länk.

Cybercom har åter börjat växa och det rejält. Rapporten visade tillväxtsiffror på 15 procent till 287,4 (249,3) MSEK. Rörelsemarginalen blev 4,3 (3,4) procent och vinsten skrevs till 12,3 (8,6) MSEK. Den svenska delen växte med 6 procent.  Länk.

Addnode växte också kraftigt med 18 procent. Försäljningen uppgick till 354,5 (301,4) MSEK och vinsten ökade till 25,1 (8,3) MSEK. Rörelsemarginalen blev därmed 7,1 procent (2,8). En stor del av tillväxten beror på förvärvet av bland annat Symetri. Den organiska tillväxten var 6 procent. Länk.

Avegas omsättning ökade till 84,0 (79,6) MSEK, rörelseresultatet uppgick till 5,5 (5,2) MSEK vilket gav en oförändrad rörelsemarginal på 6,6 (6,6) procent. I rapporten skriver Avega att ”Konsultmarknaden fortsätter att utvecklas mot ökad konsolidering och konkurrens där kunderna väljer färre konsultleverantörer. Länk.

Combitech redovisade en omsättningsökning med 11 procent för det tredje kvartalet. Dock sjönk vinsten till 11 (19) MSEK och rörelsemarginalen landade på 2,9 (5,6) procent. Vd:n Marie Bredbergs kommentar: ”Vi ser fortsatt en avvaktande utveckling på industrimarknaden med en relativt låg tillväxt.Länk. 

Ework växte med hela 34 procent och visade en omsättning på 1042 ( 776) MSEK. Rörelseresultatet landade på 10,8 (6,0) en 80-procentig ökning. Eworks inbrytning på teknikkonsultområdet, med bland annat ABB-avtalet, är en förklaring till tillväxten. Länk.

Diversify byter namn till Webstep. Det var i december 2012 som Webstep gick in som största ägare till Diversify och bolagen har sedan dess samarbetat. Nu samlar de båda medarbetarstyrkorna under namnet Webstep och blir omkring 400 konsulter. Länk.

Jayway etablerar sig i San Francisco med fem medarbetare. Målet är att vara 15 personer inom ett år. Etableringen sker ”på uppmaning och samarbete med sin kund Sony Mobile”. Länk.

ÅF har av Trafikverket blivit utnämnd som ansvarigt tekniskt konsultföretag för projekt Västlänken i Göteborg. Det totala ordervärdet beräknas vara värt 200 MSEK. Länk.

Sweco har skrivit avtal med Stockholms läns landsting om utformning av den nya tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Sigma kommer att samarbeta med spanska konsultbolaget TYPSA. Det total värdet på uppdraget uppgår till cirka 500-600 MSEK. Länk.

Sigma har som första svenska företag kvalificerat sig till Microsofts partnernivå Gold Cloud Plattform. Länk.

Avega har vunnit ett tvåårigt ramavtal med Finansinspektionen. Avtalet omfattar konsulttjänster inom IT-arkitektur, systemdesign, systemutveckling, projektledning, testledning och managementkonsulting. Länk.

HiQ har vunnit ett ramavtal med Göteborg stad i fem av sex möjliga kategorier. Avtalet är på två år. Länk.

Även Sigma har vunnit ramavtal med Göteborg stad, i samtliga sex kategorier. Länk.

Lemontree har fått förlängt support- och förvaltningsavtal med SIDA. Kontraktet gäller digitaliserad biståndshantering baserad på Public 360°. Länk.

Alten vill fortsätta att växa i norra Sverige och siktar på att etablera sig i bland annat Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå.Länk.

Systemutvecklare har högst lön bland Unionens verksamhetsområde när fackförbundet presenterar nya siffror för löneläget 2014. Länk.

Cygni, Alten, Netlight, Consid, Viati, CAG Novus, Knowit Dataunit och Elits är några av de konsultbolag som kan kallas sig ”Superföretag.” De har kvalat in på den exklusiva listan över Sveriges mest framgångsrika bolag enligt Veckans Affärer. Länk. 

Över 30 procent ångrar sig efter att de har bytt jobb. Den vanligaste orsaken är att arbetsbeskrivningen inte motsvarade förväntningarna, den näst vanligaste orsaken är att de inte trivs med chefen, detta enligt en undersökning av CareerBuilder. Länk.

When Women Stopped Coding”. It-branschen domineras av män men så har det inte alltid varit. Under 80-talet växte antalet kvinnor snabbt, men sedan vände trenden. Länk

MER Financial Consulting, Arway, Vision Zero och DQ Consulting är några av de tiotals nya kunder som har valt att förenkla konsult- och kompetenshanteringen med hjälp av Cinode. Länk.

Går det att rekrytera utifrån en matematisk formel? Kan det till och med ge bättre resultat? Sofie Sjöbergs avhandling i psykologi visar att de bästa rekryteringarna görs genom en matematisk formel. I tidningen Chef förklarar hon varför. Länk.


Tipsa gärna dina kollegor och vänner om detta nyhetsbrev!
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2014-43

Med vänliga hälsningar
Mattias Haraldsson
mattias.haraldsson@cinode.com

Har du ett nyhetstips eller vill du gästblogga? Kanske vill du diskutera konsultbranschens framtid över en lunch eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!


Svårt för konsultbolagen att locka Sveriges young professionals

Young_Professionals_2014
IT konsultbranschen har blivit mindre attraktiv de senaste fem åren med teknikkonsultbolagen blir allt hetare. Vari ligger utmaningarna för konsultbranschen? Läs mer.

Talent Management i konsultbolag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet [Whitepaper]


Nytt whitepaper för konsultbolag som vill minska sin administration, effektivisera försäljningen och få mer engagerade medarbetare. Ladda ner direkt. Länk.
Vill du bli lika nöjd som konsultcheferna på Dynabyte? Skaffa Cinode.

Cinode är en onlinetjänst som gör det smartare, snabbare och enklare att driva konsultbolag. Med  tjänsten får du bland annat följande funktioner;

  • Kompetensinventering
  • Online-CV
  • Anpassade konsultprofiler
  • Företagsmallar
  • Beläggningsplanering
  • Förfrågan, offert och kontrakt
  • Kund- & leverantörshantering
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.