Konsultbolaget som blev vald till Sveriges bästa arbetsgivare

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 45 – 2016

Hej!

Det är verkligen glädjande att se flera konsultbolag på topplistan över Sveriges Bästa Arbetsgivare. Stort grattis till Netlight som kniper första platsen för andra året i rad.

Är det för mycket skall-krav som ska checkas av vid en konsultförfrågan, utan att se personen bakom? Kristina Berger, vd på Ecana Retail, gästbloggar denna vecka.

/Mattias Loxi

Rapporter

B3IT ökade omsättningen med 22 procent under Q3. 20 procent bestod av organisk tillväxt. Rörelseresultatet uppgick till 6,5 (4,3) MSEK och rörelsemarginalen blev 6,5 (5,3) procent. Bolaget ser en fortsatt hög efterfrågan på marknaden. Framförallt är det digitaliseringen som driver efterfrågan. Länk.

Projektengagemang ökade omsättningen med 14 procent till 159 MSEK under det tredje kvartalet. Rörelseresultatet blev 3,4 (2,6) MSEK vilket gav en marginal på 2,1 (1,8) procent. Nedgång av debiteringsgraden tillsammans med svagare utveckling inom industritjänster samt hård konkurrens och prispress leder till svagare utveckling. Marknadsbilden fortsätter att vara god men med viss variation. Rekrytering är fortsatt en utmaning för branschen vilket leder till ökad personalomsättning och högre löne- och rekryteringskostnader. Länk.

Capacent minskade omsättningen med 13 procent under Q3. Rörelseresultatet blev -2,7 (-1,1) MSEK. Ovanligt långsam start efter sommaren har bidragit till ett negativt resultat. Efterfrågan anges annars som god på den svenska marknaden. Länk.

Hifab ökade omsättningen med 19 procent under tredje kvartalet. Rörelseresultatet vände till vinst med 0,4 (-3,9) MSEK. Vilket ger en marginal på 0,4 (-4,0) procent. Personalomsättningen samt bristen på kompetens är en utmaning i branschen. Den svenska marknaden bedöms som fortsatt stark. Länk.

Castra Group ökade omsättningen med 66 procent till 48,6 MSEK under det brutna räkenskapsåret 2015/2016. Bolaget finns idag i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Sundsvall. Länk.

Förvärv/Etableringar

Enfo förvärvar e-man med 130 medarbetare inom systemintegration. Därmed fördubblar Enfo sin integrationsdel vilket kommer omsätta mer än 250 MSEK under nästa år. e-man grundades år 2000 i Örebro och är framförallt starka i Mälardalen med kontor även i Västerås och Stockholm samt Göteborg. Länk.

McKinsey förvärvar den svenska design- och innovationsbyrån Veryday, med kontor i Stockholm och New York. Bolaget omsatte 100 MSEK med en vinst på 19 MSEK under fjolåret. Veryday behåller sitt varumärke och blir ett fristående dotterbolag till McKinsey. Länk.

Norconsult etablerar sig nu även på Nya Zeeland. Främst kommer bolaget att fokusera på tjänster inom vattenkraft och dammar. Bolaget har även kontor i Malaysia och Filippinerna. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Netlight utsågs till Sveriges bästa arbetsgivare av Universum/Shortcut i veckan. Andra konsultbolag som placerar sig högt var Bengt Dahlgren (3:a), Midroc (5:a), Pöyry (8:a), Sigma (11:a) samt Combitech (14:e). Länk.

Agero utnämndes till årets Womentor-organisation för att ha bidragit till fler kvinnor i ledande positioner. Bolaget har över 50 procent kvinnliga ledare. Länk.

Wise Group har utsett Spotify:s HR-team till vinnare av HumanGrowth Award. Bland finalisterna fanns även Cybercom. Länk.

WSP tog tillsammans med samarbetspartners hem andraplatsen i Nordic Built Cities Challenge Award, genom projektet Co-op City. Länk.

Atea:s Mikael Christenson har certifierat sig som HPE Certified Instructor, vilket han är ensam om bland HPE Partners i Sverige. Länk.

Medarbetare

Ramböll Sverige har rekryterat Niklas Sörensen som ny Vd. Tidigare vd:n Bent Johannesson, som har haft positionen i 13 år, har gått i pension. Niklas kommer närmast som affärsområdeschef för Samhällsbyggnad på WSP Sverige. Länk.

Knightec har utsett Fredrik Hörlyk till affärsområdeschef för Quality & Management. Fredrik kommer också vara medlem i företagsledningen. Fredrik var tidigare ansvarig för Göteborgsregionen. Länk.

Atea:s nya chef för strategiska partners heter Annika Gustad. Annika har tidigare varit partneransvarig för VMware och EMC. Länk.

Atea har även utsett Torbjörn Jonsson till tjänsten som ny marknadschef. Länk.

PQR:s nya avdelningschef för Belkab blir Victor Ah-King.  Victor kommer från rollen som gruppledare på el-avdelningen. Länk.

Norconsult har rekryterat Mats Lithner som utvecklingschef för Järnväg. Mats kommer närmast som affärsområdes- och projektchef på Rejlers. Länk.

Sofigate har rekryterat Lotta Ekman som ny HR-chef. Lotta kommer närmast från BTR Accounting. Länk.

Cygate har rekryterat Daniel Stegeby som kontorsansvarig i Sundsvall. Daniel lämnar därmed rollen som konsultchef hos Atea. Länk.

Knowit Core i Malmö har rekryterat Valle Masalkovski som kommer leda ett nytt område inom verktygsutveckling samt verktygsspecialister. Valle kommer närmast från Lexicon IT-konsult.

Partnerskap

Knightec har inlett ett strategiskt samarbete med SSF som är specialiserade inom systemutveckling av uppkopplade säkerhetskritiska system. Länk.

4C Strategies har ingått partnerskap med finska Solita som är specialiserade inom digitala tjänster samt företagsrådgivning. Länk.

Avtal/Uppdrag

Evry har förlängt avtalet med norska SpareBank1 inom kärnbank- och betallösningar. Avtalet är på sex plus sju år och värt hela 3 000 MNOK. Länk.

Rejlers har tecknat samarbetsavtal med Entro om samarbete av energieffektivisering inom bygg-, industri- och infrastrukturområdet. Länk.

Security Solution skriver kontrakt med Vansbro kommun om kartläggning av systemberoende och dataflöden. Länk.

Viati tecknar avtal med Stockholms stad inom förvaltning och support av webbportal för visualisering av solcellsanläggningar. Avtalet är på fem år. Länk.

Consid har fått i uppdrag av Chalmers att utveckla en ny app för att kunna hitta det mest kostnadseffektiva samt minimala miljöpåverkan vid bygg- och renoveringsprojekt. Länk.

CGI har tecknat ett förnyat it-driftsavtal med Västerås stad. Avtalet är på två år. Länk.

Sweco har tecknat avtal med Trafikverket om utformning av ny godsbangård i Norrköping. Länk.

Consid har byggt en ny webbplats åt Öckerå Seglande Gymnasieskola, byggd på Sitevision. Länk.

Forsen har tecknat avtal med Atrium Ljungberg inom byggledning vid markarbeten av Barkarbystaden. Länk.

HiQ har vunnit ramavtal med forskningsanläggningen ESS i Lund inom mjukvaruutveckling. Avtalet är på två plus tre år. Länk.

COWI har vunnit uppdrag som expertrådgivare när Jordanien ska anlägga en ny vindkraftspark. Länk.

Sweco har tecknat två större avtal i Polen om förbättrad översvämningsskydd. Värdet på avtalet uppgår till cirka 265 MSEK över 78 månader. Länk.

Candidator har tecknat avtal med ishockeylaget Frölunda HC inom bland annat it-drift. Länk.

Övrigt

Nu slår it-konsulterna tillbaka: ”Vi är inte alls frånåkta” – It-konsultbolagen, exempelvis Cybercom samt Acando, ger svar på förra veckans artikel i IDG om att teknikkonsulterna ligger före vid digitalisering inom industrin. Länk.

President Trump is the death-knell for traditional offshore outsourcing… as we know it”. Med Trump som president kan automatisering och molntjänster bli än mer viktigt för företagen. Medan offshoring-business tappar i värde. De som överlever behöver kunna leverera mer services and not ”people”. Länk.

Har du vänner och kollegor som också bör läsa detta brev? Tipsa gärna genom denna länk;
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2016-45/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi

mattias.loxi@cinode.com
CMO och medgrundare på Cinode

Bli gärna vän med mig på Linkedin
https://se.linkedin.com/in/mattiasloxi

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Eller vill ni boka föreläsning om de senaste trenderna i konsultbranschen? Kontakta mig!

 

Konsten att inte anlita en lådkonsult

Tänk dig en vanlig konsultförfrågan. Den består i stora drag av en uppdragsbeskrivning, förväntningar på rollen och en lista med skall-krav på vad du ska uppfylla som konsult för att vara relevant för uppdraget.

Skall-kraven kan vara saker som: antal år i rollen, verktyg, programmeringsspråk osv. Eftersom det är skall-krav skall alltså alla de lådorna kryssas i för att du ens ska kunna skicka in CV:t. Syftet med kraven är självklart att hitta rätt konsult för det utannonserade uppdraget. Läs mer.


Öka försäljning, beläggning och engagemang i ditt konsultföretag.

Lär dig HUR du agerar snabbare och smartare genom att koppla samman sälj med leverans och kompetenser. Läs mer.