Konsultnyheter vecka 36 – 2013

Konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.

Konsultnyheter vecka 36 – 2013

Antalet nystartade datakonsultföretag har minskat med drygt 20 procent under det första halvåret jämfört med samma period under föregående år. Totalt startades 399 datakonsultföretag under de första sex månaderna. Länk.

1,5 miljoner IT-jobb kommer att försvinna i Europa och Nordamerika fram till år 2017, detta enligt The Hacket Group. 620 000 arbetstillfällen kommer att skapas medan 1,2 miljoner försvinner i optimering och 950 000 via offshoring. Dock kommer det fortfarande att råda brist på talanger – ”The real limitation in a company’s ability to implement technology is talent”Länk.

Dags att flytta till varmare breddgrader? Konsultmarknaden för de sex länderna runt Persiska viken (GCC) växte nämligen med 20 procent mellan 2011 och 2012. 2015 spås marknaden vara mer värd än den nordiska konsultmarknaden. Länk. 

Vill du säkra uppdrag i framtiden? Då kan du satsa på en roll som dataanalytiker, en yrkesgrupp som spås lida brist på medarbetare inom en snar framtid. Redan idag syns en trend, där andelen datanalytiker som är konsulter ökat till 59 procent.Länk.

Tieto har i veckan förvärvat konsultbolaget Canvisa med 37 anställda. Canivsa startades 2002 och har specialiserat sig inom finanssektorn. Under det brutna räkenskapsåret 2012-2013 hade de en omsättning på 68,6 miljoner. Länk.

Sweco har i veckan köpt teknikkonsulten Acnl Elteknik med 25 anställda. Acnl startades 2002 genom en sammanslagning av tre mindre konsultbolag. Länk.

Fler nyförvärv. Acando gjorde i veckan klart att för 33 MNOK förvärva norska konsultbolaget e-vita AS med drygt 60 medarbetare. Länk.

Veckan har verkligen präglats av förvärv och troligen kommer de stora bolagen fortsätta att köpa upp de små specialistbolagen. Så här skriver exempelvis Chris Saull It seems that the big players in both the strategy and generalist space are more frequently seeing the smaller firms as a thorn in their side and a potential threat.” Länk.

Är det inte förvärv så är det övertagande som gäller. 500 personer från finska OP-Pohjola kommer att byta arbetsgivare till CGI och Accenture. Länk.

Indiska Tata fortsätter att växa i norden och har skrivit på ett stort IT-partneravtal med DNB Bank som löper över sex år.Länk.

Inte nog med det, Tata har även blivit ny outsourcingpartner till SAS. Ett miljardavtal som sträcker sig över en fem årsperiod. Trenden är tydlig, de indiska bolagen är att räkna med. Länk.

HiQ har tecknat ettårigt ramavtal med Skatteverket, Kronofogdemyndigheten samt eLegitimationsnämnden. Länk.

Konsultbolaget Nansen kan nu stoltsera med att vara världens första EPiServer Global Partner. Nansen har 75 medarbetare och startades 2007. Länk.

Det är inte alltid som kunden är nöjd med oss konsulter. I Katrineholm har kommunen begärt hävning av ett avtal med Sogeti då leveransen av deras intranät inte har kunnat godkännas på grund av bristande kvalitet. Länk.

Tipsa gärna dina kollegor om detta nyhetsbrev (anmäl dig på https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/) så syns vi nästa vecka.

Med vänliga hälsningar
Mattias Haraldsson
mattias.haraldsson@cinode.com
CMO – Cinode

Från bloggen

Är du redo för The Open Talent Economy?


Just nu sker en radikal omvandling på arbetsmarknaden. Undersökningar visar att USA går från att 2012 haft 16,9 miljoner frilansare till att år 2020 ha 70 miljoner – hälften av USA:s arbetskraft. Trumf på hand har den som kan… Läs mer.

Cinode flyttar till nya lokaler


Cinode har vuxit ur lokalerna på Hornsgatan och flyttar nu till Drottninggatan 95A. Huset, där de nya lokalerna ligger, uppfördes ursprungligen för Teknologiska Institutet (senare KTH). Läs mer.

Cinode – talang- och kompetenshantering för ditt konsultbolag.
Cinode är en onlinetjänst som gör det smartare, snabbare och enklare att driva konsultbolag. Med vår molntjänst får du bland annat följande funktioner;

  • Kompetensinventering
  • Online-CV
  • Konsultprofilsgenerering
  • Företagsmallar
  • Beläggningsplannering
  • Förfrågan, offer och kontrakt,
  • Kund- & leverantörshantering
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.

Föregående veckas konsultnyheter
Nästa veckas konsultnyheter
Senaste veckans konsultnyheter