Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Nya konsultbolaget med 1500 medarbetare som siktar på börsen

Hej!

”Taking a skills-based approach to building your future workforce”.

Vi skriver om hur framtidens bolag använder sin data för att komma till insikt med vilken talang de ska rekrytera härnäst, hur de ska kompetensutveckla sina medarbetare och vilka kompetenser de behöver i framtiden. 

Hur ser en framgångsrik omställningsresa egentligen ut? 

I Konsultpodden berättar Helena Hed, vd på PE Teknik &Arkitektur, hur bolaget som tidigare hade satsat på snabb tillväxt genom förvärv nu stod inför utmaningar med både lönsamhet och medarbetarnas missnöje. 

Genom att genomföra walk-and-talks, ta fram en tydlig vision samt fokusera på att inkludera och uppmärksamma alla medarbetare har bolaget nu genomgått en imponerande transformation. Missa inte ett inspirerande samtal.

Allt gott,
/Mattias Loxi

Rapporter

Rejlers växte med 16,8 procent under kvartalet varav 9,7 procent organiskt. Rörelsemarginalen landade på 71, (7,1) procent. Där marginalen påverkades negativt avseedne förvärvskostnader för Eurocon. Bolaget ser en fortsatt stark marknad för sina tjänster framförallt inom energisegmentet. Länk.

Sylog växte med 14 procent under 2022. Omsättningen landade på 830 MSEK. EBITA marginalen hamnade på 9,9 procent. Länk.

Förvärv

Sweco förvärvar affärsområdet Plan- och mättjänster från Metria, med 110 medarbetare på 20 orter och en årlig omsättning på cirka 130 MSEK. Det förvärvade affärsområdet utgör en del av Sikri Group ASA. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Lyvia etableras när Mirovia och Äleven går samman i en ny europeisk grupp bestående av 35 specialistföretag inom mjukvara och expertjänster. Bolaget har totalt 1 500 medarbetare och omsatte pro-forma 2 miljarder SEK under 2022. Sebastian Karlsson, tidigare vd på Mirovia, tar vd-rollen på Lyvia. Bolaget siktar på att notera sig på NASDAQ OMX inom de närmaste 12 till 18 månaderna. Länk.

XLENT etablerar sig i Trondheim, under ledning av Rune Bostad. Han har lång erfarenhet från it- och konsultbranschen där han under de senaste tio åren haft olika typer av ledarroller. Länk.

QD öppnar ett nytt kontor i centrala Göteborg. Bolaget rekryterar samtidigt teknisk kompetens och fler säljare. Länk.

Sigma Technology Transformation expanderar i Kristianstad med tjänster inom digital transformation. Platschefen Tommy Ahlbäck är ansvarig för satsningen på den nya orten. Länk.

Qgroup etablerar, genom dotterbolaget Qrew, ett nytt kontor i Västerås. Qrew utgår från Göteborg, med utveckling av appar och webbsidor som huvudinriktning. Länk.

NAB Solutions startar ett nytt bolag i USA, med huvudkontor i New York. Initialt ska det amerikanska bolaget fokusera på att leverera Microsofts ERP-system Business Central samt Power Platform. Anton Lindberg leder arbetet på NAB Solutions Inc i USA. Länk.

CGit byter namn till Aixia. Bolaget är verksamma inom AI/Deep Learning-plattformar, datacenter, säkerhet, management, hosting, nätverk & kommunikation och backup/DR. Länk.

Medarbetare

Sweco presenterar Martin Häller som ny chef för bolagets arkitektverksamhet i Luleå. Han kommer närmast från Tengbom där han varit partner och marknadschef för region Norr. Länk.

Logic IT tillsätter David Reutergårdh som ny vd. Han var senast försäljningschef på Electrolux och har tidigare även varit expansionschef, vd och partner på MediaMarkt Heron City. David efterträder Sebastian Lindström. Länk.

HiQ välkomnar de lokala profilerna Pontus Holstensson och Andreas Tufvesson som ska växa verksamheten i Jönköping.  Pontus kommer närmast från Atea och tar huvudansvaret medan Andreas, som tidigare  arbetade på Consid, blir konsultchef. Länk.

Nordlo rekryterar den tidigare Samhall- och Unit4-chefen Theres Oppagård som ny enhetschef för verksamheten i Uppsala. Länk.

Nordlo meddelar även att Fredrik Wernqvist går in som ny verksamhetsansvarig i Eskilstuna. Fredrik kommer närmast från Tietoevry. Länk.

Samarbeten/Certifieringar

Lexicon ingår ett samarbetsavtal med Ework Group där deras nätverk av 100 000 konsulter i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Polen erbjuds utbildningar och certifieringar via en företagsunik utbildningsportal. Länk.

Nexer och Boomi tecknar partnerskap för att förbättra automatisering av affärsprocesser för de kunder som använder Boomis integrationsplattform som en servicelösning. Länk.

Sigma Technology Clouds företagsexperter Jimmy Dahlqvist, Maurits Johansson och Marton Plopp har deltagit i utbildningsprogrammet AWS Well-Architected bootcamp, som är en del av Amazon Web Services. Länk.

Tyréns utbildningssatsning Klimatakademin lanserades våren 2022 och nu i maj diplomeras den första utbildningsgruppen med 50 elever. Vid årsskiftet påbörjade ytterligare 50 medarbetare utbildningen som blir färdiga i november. Länk.

Avtal

Digitalist blir ny leverantör till Digg, myndigheten för digital förvaltning. Därmed vann bolaget upphandlingen framför etablerade bolag såsom CGI, Consid, HiQ, KnowIT, Sogeti, Sopra Steria och Tietoevry. Uppdraget gäller förvaltning och nyutveckling av Sveriges nationella dataportal, dataportal.se. 
Avtalet gäller som längst i fyra år och har en budgetram på 60 MSEK. Länk.

COWI får i uppdrag av Trafikverket att detaljprojektera delsträckan av Ostlänken som går från Stavsjö till Loddby. En central del av uppdraget är att minimera projektets klimatavtryck. Delsträckan kommer också att ha Sveriges näst längsta järnvägstunnel. Länk.

Bjerking ska, i rollen som underkonsult till COWI, också projektera en ny del av Ostlänken, även kallad Kolmårdsentreprenaden. Avtalsvärdet uppgår till cirka 275 MSEK under en period på tio år. Länk.

Unicus ingår ett nytt ramavtal med Epiroc. De har jobbat tillsammans under en längre tid och det nya kontraktet gäller under två år. Länk.

Forsen hjälper Fortifikationsverket att bygga en utbildningshall för luftvärnssystemet Patriot i Halmstad. Arbetet omfattar byggledning inom mark, bygg, VS, ventilation, el och styr. Länk.

Consid är ett av sex konsultbolag som ingår avtal med Göteborgs universitet. Det fyraåriga uppdraget omfattar projektledning, it-projekt, systemutveckling och systemförvaltning. Avtalet har ett beräknat värde på knappt 350 MSEK. Länk.

Consid tecknar även avtal med Riksbanken. Kontraktet gäller under fyra år med chans till förlängning och avser förvaltning, utveckling samt support av myndighetens externwebb och intranät. Länk.

Frontwalker och HiQ effektiviserar det digitala biblioteket Legimus för att göra det mer tillgängligt. Legimus drivs av Myndigheten för tillgängliga medier. Länk.

Övrigt

Stockholms stad skrotar skolplattformen – Tieto Evry petas. Länk.

Så påverkas Sverige när Kyndryl ska kapa.Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Hur arbetar ni mer kompetensbaserat inom ert företag?

Kompetensbaserat arbetssätt

Dagens talanger axlar många olika roller och arbetar inom flera projekt, vilket kräver åtskilliga kompetenser och nya tillkommer ständigt. 

Att vara anpassningsbar och snabbt kunna ställa om på en ständigt skiftande marknad är idag en förutsättning för att säkra framtida kompetens. Då behöver företag samtidigt hitta andra sätt att bedriva sitt arbete – sätt som gynnar konkurrenskraften.

En kompetensbaserad verksamhet har koll på sin samlade kompetens och kan snabbt identifiera specifika affärsutmaningar. De använder sin data för att komma till insikt med vilken talang de ska rekrytera härnäst, hur de ska kompetensutveckla sina medarbetare och vilka kompetenser de behöver stärka för att överbrygga kompetensgapet.

Läs mer.

Gemensam vision resulterade i en lyckad omställningsresa

Helena Hed är börs-vd:n som varit den drivande kraften bakom PE Teknik & Arkitekturs omställningsresa.

I Konsultpodden berättar hon om hur bolaget, som tidigare satsade på snabb tillväxt genom förvärv, stod inför utmaningar gällande såväl sviktande lönsamhet som missnöje bland medarbetarna.

Genom att genomföra walk-and-talks, ta fram en tydlig vision och fokusera på att inkludera samt uppmärksamma alla medarbetare har bolaget genomgått en imponerande transformation.

Personalomsättningen har minskat avsevärt, rekryteringen har ökat och lönsamheten har tagit fart.

Läs mer.

Cinode utsedd till High Performer i G2 Spring 2023 Report

Cinode

G2.com, den oberoende recensionssajten för mjukvara, har i sin senaste rapport prisat Cinode med hela tio badges för framstående prestation inom sex olika kategorier.

Läs mer

Cinode lanserar Free! Skapa cv:n, kompetensinventera och bli en del av Network – kostnadsfritt

Cinode Free

Nu gör Cinode, den populära plattformen inom Skills Management, det ännu enklare att driva konsultföretag genom att lansera Free. 

I gratisversionen av plattformen kan bolag skapa delbara online-cv:n, sköta sin kompetensinventering och bli en del av Cinode Network för att hitta partners samt ta del av publika och privata uppdragsförfrågningar. Allt utan kostnad! 

Läs mer.

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev