Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så mycket växer it-konsultmarknaden i år

Vecka 35 (2022)

Hej!

Kompetensutveckling av medarbetarna sker främst i konsultuppdragen. Håller ni med? Det tror jag att ni gör.

Men hur ser egentligen er matchningsprocess ut? Tar ni hänsyn till bolagets övergripande kompetensmål, de personliga målen och ambitionerna? Eller tar ni bara den konsult som är tillgänglig och har ett matchande cv?

Vincit, med över 850 medarbetare i fyra länder, har satt en process för hur kompetensutvecklingen styr matchningen av projekt. Låt dig inspireras av hur Essi har strukturerat upp processen.

Lime Technologies och Cinode samarbetar för att göra er ännu  snabbare och effektivare. 22:a september kl 12 bjuder vi in dig till ett gratis webbinarium där vi presenterar nyttorna och visar hur den smidiga integrationen samt flödet fungerar i praktiken. Anmäl dig idag!

Allt gott, 
/Mattias Loxi

Marknad

It-budgeterna förväntas tappa så mycket som sex procent av realvärdet på grund av inflationen, enligt Radar. Samtidigt spås konsulterna gå fortsatt starkt och växa med 7-10 procent i år och med fyra procent nästa år, enligt IDC. Länk.

Rapporter

Time People Group växte med 23,8 procent för perioden 1 maj till 31 juli. Rörelsemarginalen landade på 1,2 (4,5) procent. Kostnaderna påverkas av vd-byte och större uttag av semesterdagar. Bolaget upplever en mycket stark efterfrågan. Länk.

Lohide växte med 13,4 procent under Q2. Rörelsemarginalen blev negativ om -4,5 (-6,1) procent. EBITA landade på 1,8 (0,7) procent. Bolaget ser en fortsatt stark efterfrågan medan det är fortsatt utmanande att rekrytera. Länk.

Vincit, tillsammans med det färska förvärvet av Bilot, växte med 16,1 procent under första halvåret och omsatte 51,5 MEUR. Rörelsemarginalen, före goodwill-avskrivningar, landade på 5,2 (10,0) procent. Antalet medarbetare är 805. Länk.

Förvärv

Astek Group från Frankrike förvärvar Conmore Ingenjörsbyrå, med 150 teknikkonsulter i Göteborg och Stockholm. Länk.

Sweco förvärvar det belgiska ingenjörsföretaget RK-TEC. Det förvärvade företaget grundades 2010 och är främst verksamma inom läkemedels- samt industrisektorerna. Bolaget har drygt 60 specialister och hade under 2021 en omsättning på cirka 6,4 MEUR. Länk.

Sweco förvärvar det svenska projektledningsföretaget Dayspring med kontor i Göteborg och Malmö. Länk.

Etableringar

Sweco etablerar dotterbolaget Twinfinity. Syftet är att accelerera utvecklingen och försäljningen av bolagets BIM-plattform. Initialt kommer de bestå av cirka 15 medarbetare och Björn Skoogh, idag verksam som regionchef på Sweco i Göteborg, blir vd. Länk.
B3 Consulting Group etablerar ett nytt specialistbolag med fokus på webbutveckling och design. Katarina Stekovic och Oskar Sjöman leder det nya företaget. Länk.

Tyréns ökar satsningen på att hjälpa svenska resmål och destinationer att bli mer hållbara. Projektet går under namnet Destination 2030. Bolaget stärker teamet med Erika Strehlenert Rosander, som har mångårig erfarenhet av besöksnäring och blir en del av företagets utökade fokus på hållbar turism. Länk.

Sigma Industry East/North skapar en koncern med sex dotterbolag. Dotterbolagen bildas i städerna där det finns verksamhet idag med målet att främja den lokala tillväxten och ge varje bolag ökad frihet att utvecklas i önskad riktning. Länk.

Etteplan etablerar sig i Skellefteå. Petra Toffia, Department Manager, kommer leda verksamheten på orten. I dagsläget har bolaget 21 kontor i 18 städer runt om i Sverige, med cirka 750 medarbetare. Länk.

Medarbetare

PE Teknik & Arkitektur rekryterar Charlotte Gyllenhammar som ny affärsområdeschef för Miljö. Hon ingår även i företagets ledningsgrupp. Charlotte har tidigare haft ledande befattningar på Sweco, senast som regionchef för miljökonsulterna i Stockholm. Länk.

PE Teknik & Arkitekturs rekryterar även Jonas Arvidson. Han blir chef för bolagets affärsområde Management och ingår i ledningsgruppen. Managementverksamheten har cirka 90 medarbetare på tio orter. Tidigare har Jonas varit chef för affärsområdet Miljö. Länk.

Solita presenterar Linda Borelius som chef för affärsområdet Data med omkring 100 medarbetare. Linda kom till Solita 2019 genom förvärvet av Sparks, som hon var med och grundade och där hon också var vd. Länk.

Avega meddelar att Tone-Marie Wahlstrøm blir ny vd. Bolaget köptes 2017 av Tietoevery och har idag drygt 300 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Tone-Marie har arbetat inom Tietoevry sedan 2016. Hon är i dagsläget chef för Tietoevry Create Advisory i Sverige. Länk.

Sigma Industry East North välkomnar Johan Cahier som vd. Han var tidigare avdelningschef inom bolaget. Länk.

Unicus förvärvar Therese Holm Hagberg som ny konsultchef i Stockholm. Efter ett drygt decennium i hälsofackhandeln söker hon sig nu till it-branschen. Länk.
Bolaget rekryterar även den nya konsultchefen Therése Utsi. Länk.

Utmärkelser

Accenture, Afry, Capgemini och Sopra Steria Group kvalar in på listan World’s Best Management Consulting Firms som affärstidningen Forbes står bakom. Länk.

Eficode erhåller status som HashiCorp Specialized Partner och certifierad HashiCorp Implementation Partner. Länk.

Avtal/Uppdrag

Nexer, Castra och HiQ har alla tecknat ett femårigt ramavtal med Tekniska verken i Linköping inom verksamhetsutveckling och systemutveckling. Länk.

AFRY
hjälper Ardagh Group i arbetet med deras nya anläggningar för metall- och glasförpackningar i Brasilien. Länk.

Rejlers ska på uppdrag av fastighetsbolaget Heimstaden energikartlägga drygt 30 fastigheter ur ett hållbarhetsperspektiv. Länk.

Sylog ingår ett sjuårigt ramavtal med Försvarets Materielverk (FMV). Avtalet gäller tekniska konsulter inom flygmaterielområdet och omfattar inköp av tjänster för totalt 750MSEK. Länk.

AFRY bistår Nefco, the Nordic Green Bank, i ett pilotprogram för biologisk mångfald för att testa och utveckla naturbaserade lösningar för Nefcos kunder. Länk.

AFRY tecknar ramavtal med Elkem, ett globalt bolag inom miljövänlig metallproduktion och avancerade materiallösningar. Avtalet är en förlängning av tidigare lokala ramavtal. Länk.

Iver har sedan 2019 varit samarbetspartner till Sollentuna kommun. Nu förlängs avtalet avseende leverans av arbetsplatstjänster. Uppdraget sträcker sig till 2024. Länk.

Nexer ingår ett femårigt avtal med Tekniska verken i Linköping. Uppdraget omfattar verksamhetsutveckling och digitalisering. Länk.

Övrigt

Nödrop från it-anställda: Över hälften utmattade efter ”extrema” år. Länk.

COWI krävs på 116 MSEK i skadestånd av Göteborgs stad. Detta eftersom Hisingsbron i Göteborg är belastad med allvarliga fel och arbetet har i vissa fall även varit undermåligt, menar Göteborgs trafikkontor. Detta enligt Göteborgs-Posten. Länk.

Uttalande från Semcons styrelse med anledning av Etteplans offentliga uppköpserbjudande. Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Kompetensutveckling sker bäst inom uppdragen – så skapar vi rätt förutsättningar

Integrationer och API:er är viktiga pusselbitar inom digitalisering och innovation, som i stor utsträckning bygger på smarta lösningar för informationsutbyte. Genom att integrera får ni en helhetsprocess och kan dessutom nyttja information från olika källor. Då sparar ni både tid och effektivitet. Dessutom får ni nya insikter för att kunna fatta bättre beslut.

Läs mer

Webinar 22:a Sep 12:00-12:30

Nyfiken på hur Cinode och Lime tillsammans kan göra att ni blir effektivare, snabbare och vinner fler uppdrag?

Med Cinode och Lime får ni en sömlös process från sälj, matchning och CV till vunnet uppdrag.

I detta webinarie presenterar vi nyttorna och visar hur den smidiga integrationen samt flödet fungerar i praktiken.

Anmäl dig gratis!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev