Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så mycket sjönk antalet giggare med i konsultbranschen

Vecka 2021-22

Hej!

Vill du veta hur digitalt moget ditt konsultbolag är jämfört med andra i branschen? Var med i undersökningen – få tillgång till rapporten där ni jämför er digitala mognad samt tar del av analyser och insikter. Dessutom har du möjlighet att delta på webbinarium 17/6 med Per Defalva och undertecknad. Missa inte detta – många konsultbolag kommer framöver att slås ut av snabbfotade digitala konkurrenter.

Antalet enmanskonsulter inom it- och teknikkonsultbranschen sjönk kraftigt under pandemiåret 2020. Från en årlig ökning med cirka 10 procent minskade istället enmanskonsulterna inom it med… Vi har under veckan analyserat siffrorna från SCB.

Därför är alla konsultbolag plötsligt klimataktivister. Ingemar Jansson, Head of Sustainable Strategy & Business Development på Cybercom och styrelseordförande i föreningen Digitaliseringskonsulterna, gästbloggar denna vecka. 

Du har väl inte missat alla konsultuppdrag på Cinode Market? Och ännu fler uppdrag hittar du genom att registrera dig gratis på Cinode Network. Passa även på att testa övriga produkter från Cinode i 14 dagar.


Registrera er här!
Rapporter


Consid växte med 24 procent och omsatte 380 MSEK under det första kvartalet 2021. 130 nya medarbetare har rekryterats vilket gör att bolaget nu har 1200 medarbetare. Länk.


Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Nexer Group förvärvar Perpello, som grundades 2016 av Karin Rådenman, som även varit vd fram till nu och följer med till Nexer i rollen som Business Unit Manager E-commerce. Länk.

Addnode Group förvärvar irländska Procad Limited med 18 medarbetare och en omsättning på cirka 50 MSEK under 2020. Länk.

Eficode förvärvar Contribyte, med 300 kunder samt intäkter på 3,8 miljoner euro under det senaste räkenskapsåret. Länk.

Sofigate tar in investeringar från CapMan Growth samt Mandatum Private Equity. Målet är att växa omsättningen från 100 MEUR till 500 MEUR till år 2025. De nya investerarna kommer äga ”strax under en femtedel av bolaget”.  Länk.

Exsitec förvärvar Vitari AS, Norges största partner till Visma Software, med cirka 90 medarbetare och fler än 1500 kunder. Bolaget omsatte 125 MNOK, med ett EBITA-resultat om 9,5 MNOK. Köpeskillingen uppgår till 125 MNOK, inklusive bolagets nettokassa om cirka 15 MNOK. Länk.

AFRY förvärvar det finska bolaget Simosol Oy, som är specialiserat på avancerade simulerings- och optimeringslösningar för skogs- samt jordbrukstillgångar. Länk.

AFRY förvärvar även finska MosaicMill Oy, som använder drönare och satellitbilddata för skogsinventering. Länk.

Mirovia investerar i expertbolaget SO4IT. Länk.

Tyréns förvärvar TK Botnia, med 12 medarbetare och kontor i Umeå samt Burträsk. Länk.

Consid etablerar sig nu i Kristianstad. Ansvarig för den nya regionen blir Patrik Hall, som idag är kontorsansvarig i Karlskrona.Länk.

Norconsult upprättar ett system för intern klimatväxling för att nå bolagets utsläppsmål att ha nettonollutsläpp senast 2030. Länk.

Bengt Dahlgren lanserar verktyg för automatiserad beräkning av klimatavtrycket på VVS. Länk.

Sigma Technology startar dotterbolaget Sigma Technology Origo, som är verksamma inom Content Management. Det nystartade företaget leds av vd:n Johnny Fägersten. Länk.



Medarbetare

Castra Öst välkomnar Patrick Kinni till rollen som Recruitment & Mood Management. Patrick har en bakgrund inom teknisk kundservice, sälj och projektledning. Senast var han leveransansvarig och rekryteringschef inom it-konsultbranschen. Länk.

Forefront Consulting rekryterar Claes Karlsson som ansvarig för Cloud Transformation. Claes inledde sin karriär som konsult på Capgemini och nu senast kommer han från en roll som affärsområdeschef i TietoEVRYs ledning i Sverige. Länk.

Forsen rekryterar Ebba Pilo Karth till rollen som ny CFO samt medlem i bolagets ledningsgrupp. Ebba var tidigare ekonomichef för Stena Fastigheter Stockholm. Länk.

XLENT Syd presenterar Patrik Samuelsson som ny vd. Patrik har stor erfarenhet som it-chef samt konsultchef och efterträder Malin Nordstrand som på egen begäran valt att lämna rollen men är fortfarande kvar inom bolaget. Länk.

System Verification välkomnar Mathilda Syrén till positionen som HR Operations Specialist. Mathilda var tidigare konsultchef på en rekryteringsbyrå. Länk.

Wise Group meddelar att Nathalie Berthelius på egen begäran valt att lämna rollen som Chief People & Culture Officer. Nathalie frånträder koncernledningen och tillträder ett nytt uppdrag utanför koncernen till hösten. Länk.

Opticos rekryterar Jonas Brandén som ny ansvarig för verksamheten i Öresund. Jonas var tidigare Sverige-vd på Fujitsu. 

CoreChange Group rekryterar Gustav Enocksson som ny vd för verksamheten i Göteborg. Han kommer närmast från Consid i Göteborg där han under fem år arbetat som säljchef och ansvarig för Enterprise Sales. Gustav ingår även i koncernledningen. Länk.


Partnerskap/Samarbeten

Sofigate ingår partnerskap med Wrangu. Länk.


Utmärkelser/Certifieringar

HiQ är en av vinnarna i PTS Innovationstävling Betaltjänster för alla. Länk.


Avtal/Uppdrag

Forefront Consulting levererar it-stöd till FörsäkringsGirot. Länk.

Sweco ska projektera fyra rulltrappor som är 82 meter långa och har 41 meter lyfthöjd vid station Nacka Centrum. De kommer då att bli Sveriges längsta rulltrappor. Tunnelbanan beräknas tas i drift under 2030. Länk.

Knowit lanserar tillsammans med Familjens Jurist den digitala plattformen livspusslet.se som samlar inspiration, kunskap samt tjänster för livets utmaningar. Länk.

Etteplan har samarbetat med det medicintekniska företaget NeoDynamics för vidareutveckling av biopsisystemet NeoNavia. Systemet är avsett för vävnadsprovtagning under ultraljud och bygger på en pulsteknik utformad för optimal nålkontroll och maximal vävnadsvolym för exakt diagnostisering samt individanpassad behandling av bröstcancer. Länk.

HiQs integrationsplattform Frends har i samarbete med Karlskrona kommun lanserat en lösning som förenklar att hyra båtplats. Projektet deltar även i Europeiska Kommissionens 100 Intelligent Cities Challenge. Länk.

HiQ har även vunnit avtal med Eskilstuna kommun om att utveckla nya eskilstuna.se. Länk.

Knowit Experience stöttar Jeeves, som är en helhetsleverantör av affärssystemslösningar (ERP), med utveckling av e-handelslösningar. Länk.

Nordlo blir ny it-driftpartner till lotteribolaget Folkspel. Länk.

TietoEVRY ska på uppdrag av Riksbanken simulera hur banker kan interagera med den pilotinfrastruktur som skapats för e-kronan. Länk.

Sylog kvarstår som  ramavtalsleverantör till Region Östergötland vilket möjliggör fortsatt leverans av specialister till både Region Östergötland och Östgötatrafiken.

Frontit tecknar ramavtal med Sundsvalls kommunkoncern, Timrå samt Ånge kommun. Uppdraget omfattar konsultstöd inom digitalisering och avtalsvärdet uppgår till cirka 146 MSEK. Länk.

Tyréns får förtroendet att projektleda Hemsös satsningar på idrottsanläggningar. Länk.


Övrigt

Antalet enmanskonsulter inom it- och teknikkonsultbranschen sjönk kraftigt under pandemiåret 2020. Länk.


Antalet giggare i konsultbranschen minskade kraftigt 2020

Antalet enmanskonsulter inom it- och teknikkonsultbranschen sjönk kraftigt under pandemiåret 2020. Från en årlig ökning med cirka 10 procent minskade istället enmanskonsulterna inom it med 11,5 procent och bland teknikkonsulter var tappat ännu större med minus 15,3 procent. Läs mer

Därför är alla konsultbolag plötsligt klimataktivister

Konsultbolagen köar för att ansöka om medlemskap i den nybildade föreningen Digitaliseringskonsulterna som jobbar aktivt för att stötta politik, näringsliv och offentlig sektor i att förstå hur Sverige genom digitalisering samt innovation snabbt kan transformeras till ett fossilfritt välfärdssamhälle med ökad konkurrenskraft och tillväxt som resultat.
Vad beror det nyvaknade intresset för klimatfrågan på?
Läs mer

17/6 Den digitala mognaden i Professional Services branschen 2021

Missa inte analysen och resultatet av årets undersökning av den digitala mognaden i konsultbranschen. Klicka på länken för att delta och anmäla dig till webbinariet 17/6.
Gör undersökningen, få rapporten och anmäl dig

Hitta ditt nästa konsultuppdrag på Cinode Market

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är market_cinode_socialmedia.png

Läs mer

Alla nyhetsbrev