Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Konsultnyheter vecka 18 – 2015

Konsultnyheter vecka 18 – 2015

Hej! Den 19:e maj bjuder vi på en ny frukostföreläsning, denna gång med Per Frykman som berättar om Reputation Resumé – ”Ditt Professionella Rykte – Din värdefullaste och mest okända tillgång.” Läs mer och anmäl dig. Hoppas vi ses! /Mattias

Capgemini förvärvar iGate, med 33 000 medarbetare och en omsättning på 1 200 MUSD. Köpesumman landar på 4,04 miljarder dollar.  Efter förvärvet kommer bolaget ha 190 000 medarbetare och 30 procent av omsättningen kommer vara i Nordamerika. IGate har 110 medarbetare i Sverige. Länk.

Tieto minskade sin omsättning med 5,5 procent för Q1. Rörelsemarginalen sjönk också till 8,4 (8,9) procent och totalt har bolaget tappat 646 medarbetare under de senaste 12 månaderna. Den svenska IT-tjänstedelen växte dock med 2 procent i lokal valuta. Investeringar i tillväxtområden är en förklaring till det lägre resultatet. Länk.

ÅF växte med 5,3 procent och rörelseresultatet landade på 207 (200) MSEK vilket gav en rörelsemarginal på 8,6 (8,8) procent. Infrastructure var den division som både växte mest (9 procent) och visade högst lönsamhet. Marknaden bedöms vara ”något starkare jämfört med vid årsskiftet.” Länk.

Knowit växte med 7,8 procent och rörelseresultatet landade på 34,4 (35,7) MSEK exklusive köpeskilling från avyttrad verksamhet. Rörelsemarginalen blev då 6,0 (6,7) procent. Marknaden i Norge uppges vara stark, i Sverige stabil medan den finländska marknaden är svagare. Länk.

Semcon minskade sin omsättning med 6 procent, rörelsemarginalen minskade också till 5,1 (5,9) procent. Framför allt är det området Engineering Services Germany som redovisar ett försämrat resultat och där åtgärder nu har satts in. Länk.

Evry Sverige minskade omsättningen med 2 procent. EBITA-marginalen ökade dock till 6,4 (6,0) procent efter att beläggningsgraden ökat till 74,5 (71,7) procent. Timpriserna var 1 procent högre än för Q1 förra året men 2 procent lägre än det senaste kvartalet. Länk.

Cybercom växte med 8 procent under kvartalet men vinsten sjönk och rörelsemarginalen landade på 4,4 (5,1) procent. I Sverige ökade dock rörelsemarginalen till 5,8 (5,1) procent. I Finland gick det däremot inte lika bra. Om marknaden sägs bland annat följande; ”Vi har påverkats av ett hårdare marknadsklimat med tilltagande konkurrens generellt och med en utbredd prispress.Länk.

Prevas hade ett tyngre första kvartal och omsättningen minskade till 185,7 (188,1) MSEK medan rörelsemarginalen landade på 0,7 (4,2) procent. Svag beläggning och nedskrivningar av projekt har försvagat kvartalet. Länk.

Addnode ökade omsättningen med 5 procent men rörelsemarginalen sjönk till 5,7 (6,4) procent. Det är framför allt den norska marknaden som tynger resultatet. Bolaget planerar också fler förvärv under året då de säkrat en förvärvslånefacilitet på 200 MSEK av banken. Länk.

Tyréns förvärvar byggkonsultbolaget Samcon i Örebro med 15 medarbetare. Länk.

ÅF har tecknat ytterligare ett ramavtal inom IT-konsulttjänster med Kammarkollegiet. Avtalet är på 18 månader. Länk.

Cybercom har tilldelats ramavtal inom samtliga sju områden inom IT-konsulttjänster med den finska statliga enheten Hansel. Länk.

Semcon har vunnit ett utvecklingskontrakt med ett ”premiumbilmärke”. Länk.

IT-Total startar ett nytt bolag inom IT- och informationssäkerhet, NetSecure AB. Vd blir Jan Lindblom, som närmast kommer från tjänsten som Sverigechef på Fortinets. Länk.

Sweco Strategy:s vd Maria Gårdlund har vunnit ledarskapsutmärkelsen ”Guldhuset”. Länk.

Historien om WM-data. Hur Thord Wilkne och Hans Mellström skapade Sveriges största IT-tjänsteföretag.” Ny bok från Ekerlids Förlag. Länk.

Antalet nya IT-konsultföretag ökade med hela 26 procent under 2014. Den goda konjunkturen innebär att fler konsulter hoppar av sina jobb och startar eget. Artikel i idg. Länk. 

Konsultmarknaden i Gulf-regionen växte med hela 15 procent under 2014. Och på bara tre år har den växt med mer än vad hela den svenska marknaden är värd. Främst är det den saudiarabiska marknaden som har växt. Länk.

Why IBM should acquire TCS”. Vi går mot en framtid som kommer leda till ”As-a-Service Economy” och vilka val har då en spelare som IBM att tillgå? Länk.

Gillar du vårt nyhetsbrev? Tipsa gärna dina kollegor och vänner. Använd länken nedan.
https://cinode.com/veckans-konsultnyheter/2015-18/

Med vänliga hälsningar
Mattias Loxi (Haraldsson)
(Lägg gärna till mig som kontakt på LinkedIn)
mattias.loxi@cinode.com

Har du ett nyhetstips eller vill du gästblogga? Kanske vill du diskutera konsultbranschens framtid över en lunch eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!


Värdet av konsulter – i det digitala

Kvinnliga_konsulter
Digitaliseringen förändrar konsultbranschen i grunden. Ny teknologi, nya aktörer och förändrat kundbeteende påverkar konsultbranschen. I ökad omfattning definierar kunden numera själv behov, lösning och projektupplägg för att sedan ta in projektresurser när allt är klappat och klart… Läs mer.

Talent Management och försäljning i konsultföretag [Whitepaper]


Nytt Whitepapper! När ni samlar era kompetenser och kundbehov når ni framgång. Läs mer.

Missa inte heller vårt första whitepapper: Talent Management i konsultbolag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet. Länk.

Superkoll på kompetens, beläggning och försäljning.

forfraganCinode är stödet för medarbetare, chefer och sälj i konsultföretag. Bland annat får du;

  • Kompetenskonto
  • Anpassade konsultprofiler
  • Företagsprofilering
  • Rapporter
  • Beläggning
  • Förfrågan & offerter
  • Uppdrag & kontrakt
  • Nätverk

Läs mer om våra funktioner och priser.

Cinode – talanghantering med superkrafter.

Nästa vecka Föregående vecka

Alla nyhetsbrev