Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

”Efterfrågetrycket är idag på en nivå som jag sällan sett”

Vecka 42

Hej!

Hur ser managementkonsultens roll ut i framtiden? Och vilka trender finns? Lilian Klasson, medgrundare på Stratvise samt ordförande för Sveriges Managementkonsulter, gästbloggar denna vecka om managementkonsultens framtida roll.

Nu fördjupar vi på Cinode samarbetet med PE Accounting för att svenska konsultbolag ska kunna växa ännu snabbare.

Vill ni veta mer om hur ni kan få ett sömlöst flöde från lead till betald kundfaktura? Med högre lönsamhet och tillväxt. Missa inte webbinariet den 18/11. Vi ger insikter gällande utmaningar och lösningar i konsultbolagens vardag.


Allt gott, 
/Mattias Loxi


Svårt att hitta konsulter till era uppdrag? Med Cinode kan ni matcha era uppdrag med medarbetare men även hitta nya partners eller underkonsulter och nå ut till tusentals konsultbolag! Registrera dig gratis eller boka en demo


Ps: Vi söker fler kollegor till Cinode! Bland annat Customer Success och säljare

Marknad

It-konsultbolagen klarade pandemiåret betydligt bättre än teknik- och managementkonsultsektorn. Rörelsemarginalen för konsultföretagen inom it ökade till 7,8 (6,3) procent för medianbolaget medan lönsamheten minskade för både teknik- och managementkonsultbolagen. ComputerSweden refererar till statistik från Konsultkollen och intervjuar undertecknad tillsammans med bland andra Solitas vd Johan Thyblad samt Jörgen Qvist, vd för CombinedX. Länk.

I Konsultkollen jämför du ert konsultbolag med 250 andra. Listan är numera också uppdaterad med bransch och dessutom innehåller den nya bolag och siffror. Länk.

Rapporter

Knowit växte med 80 procent under Q3. Tillväxten uppgick till 7,5 procent, exklusive förvärven av Cybercom och Creuna. Bolaget hade i slutet av kvartalet 3857 medarbetare. Rörelsemarginalen landade på 5,8 (8,4) procent men tyngs av avskrivningar samt integrationsarbeten. Justerad EBITA-marginal var 9,5 (9,2) procent. Marknadsaktiviteten uppges vara hög med stark efterfrågan. Samtidigt har rörligheten bland medarbetare ökat vilket påverkat personalomsättningen men också resluterat i fler nyrekryteringar. Länk.

Semcon växte med 10,9 procent under tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent. Rörelsemarginalen steg till 9,0 (8,5) procent. Efterfrågan ökade ytterligare under kvartalet. Digitalisering i kombination med hållbar produkt- och produktionsutveckling är drivande faktorer. Länk.

Softronic växte med 13,8 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen steg till 12,6 (12,3) procent. Efterfrågan är mycket stark. Rutinerade Vd:n Per Adolfsson säger i en kommentar att ”efterfrågetrycket är idag på en nivå som jag sällan sett”. I synnerhet gäller detta it-säkerhet. Det blir en prövning att rekrytera. Länk.

Combitechs omsättning sjönk med 9,9 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen ökade till 8,2 (6,1) procent. Efterfrågan på tjänster inom cybersäkerhet och totalförsvar är fortsatt hög samtidigt som intresset för digitalisering och hållbarhet är stort. Länk.

Avensia växte med 33,8 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen ökade till 6,.3 (0,3) procent. Efterfrågan uppges vara fortsatt hög. Länk.

Ework Group ökade omsättningen med 14,1 procent samtidigt steg rörelseresultatet med 25 procent. Antalet konsulter på uppdrag ökade till 11 254. Konsultmarknaden uppges vara mycket stark. Länk.

Förvärv/Etableringar/Neddragningar

Semcon förvärvar systemutvecklingsexperten Tedsys, med 50 medarbetare i Malmö och en omsättning på 50 MSEK under räkenskapsåret 2020/2021. Länk.

Riktiga Konsulter ändrar sin affärsmodell, från att vara ett traditionellt konsultföretag till ett erbjuda egenkonsulter en egen konsultagent. Länk.

Consid öppnar kontor i Eskilstuna. Verksamheten leds av Anders Lundberg, som tidigare var sälj- och kontorschef i Västerås. Länk.

Medarbetare

HiQ tillsätter Erik Ridman som ny regionchef för verksamheten i Stockholm. Han hade tidigare rollen som CMO och kommunikationschef. Länk.

HiQ meddelar att Magnus Meyer, styrelseledamot, blir ordförande för bolagets styrelse. Nuvarande ordförande Thomas Hofvenstam kommer att vara kvar i styrelsen som ledamot. Magnus var tidigare vd för WSP i Sverige och senast vd samt koncernchef för WSP Europe. Länk.

Aon
tar in Johan Forsgård som nordisk vd. Under de senaste 16 åren har han arbetet på Willis Towers Watson, först som vd i Sverige, sedermera i Norden. Länk.

WSP
rekryterar Björn Westerberg, tidigare vd på Tågoperatörerna samt branchchef för Tågföretagen. Även Per Olof Lingwall (Finansdepartementet och Trafikverket), Olof Kjellström (Jernhusen) samt Pär Malmberg (McKinsey, Försvarsmakten, Regeringskansliet och MSB) ansluter till bolaget. Länk.

Wise Group meddelar att Jon Persson avgår som ordinarie ledamot i styrelsen. Detta eftersom han tillträtt en operativ befattning i ett annat bolag som inte tillåter fortsatt engagemang i styrelsen för Wise. Länk.

Columbus utnämner Lena Ridström till ny vd i Sverige. Hon har lett företagets Microsoft Dynamics-verksamhet i Sverige de senaste tre åren samt byggt upp affärsområdet Data & Analytics. Lena tar över efter Markus Jakobson som fortsätter inom företaget som strategisk rådgivare. Länk.

Bengt Dahlgren utser Anna Nivala som ny vd för verksamheten i Göteborg. Anna är idag vd för protek projektstyrning. Länk.

Tromb välkomnar Karin Sjöö Åkeblom som ny Business Area Manager för bolagets kontor i Luleå. Hon har arbetat i bolaget sedan i våras, i rollen som affärsområdeschef i Luleå. Innan dess var hon chef på Sigma Industry i Norrbotten. Länk.

Parternskap/Samarbeten

Conscia Group inleder ett strategiskt samarbete med VMware-specialisten RedLogic. Länk.

Cinode ingår partnerskap med PE Accounting för att hjälpa konsultbolag att växa ännu snabbare. Genom att vi nu även har varit med och integrerat Cinode med PE Accounting har vi en digitaliserad och automatiserad process – från presenterat cv till fakturerad kund. Vi sparar tid och undviker fel vilket leder till bättre lönsamhet helt enkelt, säger Castras vd Elin Toft.Länk.

Umärkelser/Certifieringar

Norconsult deltar i klimattävling med bidragen Parricus och ASES. Bakom bidragen står bolagets Hållbarhetsgrupp inom Marknadsområde, Bygg & Fastighet. Länk.

Avtal/Uppdrag

WSP ansvarar för miljökonsekvensbeskrivningen av ombyggnationen av Gullmarsplan och Nynäsvägen. Länk.

Sweco bistår med ny byggkonstruktion när Metsä Board planerar en kapacitetsökning av falskartong vid kartong- och massabruket i Husum i Västernorrland. Uppdraget beräknas pågå fram till december 2023 med ett totalt värde på 21,5 MSEK. Länk.

Omniarch får i uppdrag att stärka Åhléns digitala strategier. Länk.

HiQ vinner ramavtal med Försvarsmakten gällande förvaltning och teknisk utveckling av försvarets webbplatser, applikationer samt andra digitala medier. När HiQ vann upphandlingen under 2019 överklagades den av ett konkurrerande konsultbolag till Förvaltningsrätten, därefter till Kammarrätten och slutligen till Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har samtliga instanser avslagit överklagan. Ramavtalet tecknas på två år, med option på förlängning i ytterligare två år.  Länk.

HiQ har även vunnit avtal med Caruna som väljer HiQ:s integrationsplattform Frends. Länk.

Hire Quality tilldelas ramavtal med Linköpings Science Park, Norrköping Science Park, Inkubera i Örebro, Uppsala Innovation Centre och Create Business Incubator i Mälardalen. Det fyraåriga kontraktet har ett uppskattat totalvärde om 26 MSEK. Länk.

Forsen byggleder och har kontrollansvar när Fastighets AB Balder bygger ett nytt flervåningshus i Sundbybergs Centrum. Länk.

AFRY projekterar sträckan mellan Suomusjärvi och Salo av den finska snabbtågsförbindelsen Entimmeståget mellan Helsingfors och Åbo. Även Sweco Infra & Rail Oy samt Ramboll Finland Oy projekterar vissa sträckor på linjen. Länk.

Nordlo säkrar it-miljön för Remeo, som är en klinik och ett kompetenscentrum för intensivvårdsnära rehabilitering av patienter med långvarig kritisk sjukdom. Länk.

Knowit Solutions har varit med och tagit fram en ny app kallad Hälsometern. Appen förenklar insamlingen av rättvisande hälsodata på grupp- och samhällsnivå. Länk.

Nikita förlänger sitt ramavtal med Bankgirot med två år. Länk.

Övrigt

Structor är en av initiativtagarna i en ny förstudie inom Women Building Sweden som följa ett kvinnligt bygglag under tre månader. Syftet är att lyfta och belysa kvinnors roll och betydelse i byggbranschen, och visa hur det kan bidra till en mer innovativ och jämställd byggsektor. Länk.

Bjerking har satt ett hållbarhetslöfte om att hållbarhetsfrågorna ska vara integrerade i alla deras uppdrag senast år 2024 Länk.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Webinar 18/11: Effektivare konsultbolag – Sömlöst flöde från lead till betald kundfaktura

Webinar 18/11
Högre tillväxt och lönsamhet! Insikter och lösningar – webinarie 18:e november kl 12:00
Anmäl dig

Managementkonsultens roll i framtiden

Managementkonsulter hanterar händelser på företagsledningens uppdrag. Deras erfarenhet och kvalificerade metoder, verktyg samt modeller utgör grunden i arbetet. Managementkonsulter stödjer på ett objektivt, sakligt och förtroendeingivande sätt.
Läs mer

PE Accounting och Cinode hjälper svenska konsultbolag att växa snabbare

Framgångsrika konsultbolag matchar rätt konsult till rätt uppdrag. Genom automatisering omvandlar de sedan nedlagda timmar till kronor och ören på banken. PE Accounting och Cinode ingår nu partnerskap för att hjälpa svenska konsultbolag att maximera sin potential.

Läs mer

Hitta ditt nästa konsultuppdrag på Cinode Market

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är market_cinode_socialmedia.png

Läs mer

Alla nyhetsbrev