Sju tips för lyckad rekrytering i konsultbolag

Mar 20 2018 · Rekrytering, Talang

Skrivet av: Mattias Loxi

Fallgroparna är tyvärr många när företag ska rekrytera nya talanger. En felrekrytering är oftast både kostsam och orsakar personligt lidande. Vad är egentligen bra att tänka på när ni jagar efter nästa drömrekryt?

Rätt person på rätt plats är avgörande för att bygga strategisk framgång inom konsultbolaget. Men att locka till sig nya talanger och samtidigt behålla sina medarbetare är inte alltid helt enkelt. Idag råder stor kompetensbrist inom många områden. Detta gör det såklart ännu svårare att attrahera nya medarbetare. Cinode har listat några viktiga punkter för att lyckas med rekryteringen.

1. Sträva efter olikheter

Det är lätt att rekrytera personer som liknar oss själva istället för att tänka brett och fundera en extra gång på vad bolaget verkligen behöver. Självklart är det viktigt att företagets vision och mål överensstämmer med samtliga medarbetares målbild. Men för att skapa en gynnsam strategisk affärskultur gäller det att rekrytera en bred kompetens som kommer väl till pass inom flera områden och för olika situationer.

2. Intervjuteknik

När det väl är dags att intervjua kandidaten gäller det att verkligen få ut något av mötet. Fastna inte för mycket på vad som står i cv:t och vad personen tidigare har studerat och arbetat med. Utnyttja tillfället till att lära känna personen och förstå hur kandidaten tänker.

3. Hitta mjuka värden

Även om utbildning och tidigare erfarenheter i större eller mindre utsträckning är viktigt, beroende på vilken tjänst det gäller, är det också centralt att se till kandidatens personlighet. Kan personen samarbeta väl och få sin omgivning att glänsa? Eller är kandidaten mer mån om att tala om sig själv och slå sig för bröstet? Det brukar sällan sluta väl.

4. Tydligt syfte

Denna punkt tål att upprepas. Det handlar om att tydliggöra ert syfte. Varför finns ert bolag och vilken funktion fyller ni? Varför ska andra personer vilja vara en del av detta? Är ni inte medvetna om syftet med bolaget kommer garanterat ingen annan heller att begripa det.

5. Företagskultur i fokus

I vissa fall väljer företag bort en kandidat med gediget cv och många år i branschen, till förmån för någon med mindre erfarenhet men som delar bolagets värderingar och bedöms fungera väl i den rådande företagskulturen. Ibland handlar det om att anställa efter personlighet, erfarenheten kommer med tiden.

6. Kvalitativ kommunikation

Vad tillhandahåller ni för information och aktuella nyheter på er webbsida? Synliggör ni ert varumärke i sociala kanaler? I dagens teknikberoende samhälle är det högst troligt att kandidaten lusläser både er webbsajt men även övriga kommunikationskanaler inför och efter intervjun. Vilket innehåll skapar ni och hur tror ni att det tas emot av den som tar del av det? Förmedlar ni en tydlig och inspirerande bild av bolaget? Vad kan ni göra ännu bättre och hur ses ni som expert inom ert område?

7. Värna om era medarbetare

Strävar ni i ledningsgruppen efter att skapa en transparent och mångfasetterad arbetsmiljö där samtliga inom företaget kan göra sin röst hörd? På vilket sätt jobbar ni med detta? Nöjda medarbetare som talar väl om sin arbetsplats är oerhört värdefulla ambassadörer, inte minst i jakten på nästa talang.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Du kanske också gillar...

Alla inlägg