Hinner ditt konsultbolag med förändringen?

oktober 8, 2019 · Konsult

Skrivet av: Ola Ehrstedt

Jag har under de senaste 25 åren andats it-konsulttjänster då jag både har köpt, sålt och skapat tjänster inom sektorn. Budskapen har varierat, alltifrån att köpa en bubbla, paketera en krantjänst och hot om Y2K till SOX/SOA och GDPR. Under de senaste åren har dock budskapet varit detsamma; det går snabbt nu och om du inte förändrar dig försvinner du.

Har konsultbranschen förändrats? Under 90-talet var det en konsult, ett CV* och ett timpris. Kunden visste inte vad den skulle beställa utan tog det som den lokala leverantören erbjöd.

Idag är det en konsult och ett CV och ett timpris.

Kunden vet i större utsträckning vad den vill ha men det är svårare att hitta rätt person, därför tar kunden det den lokala leverantören föreslår. Mycket likt det vi såg för 25 år sedan (till och med så att timpriset är detsamma idag).

Snabbt och digitalt

Många menar att vi levererar en förändring, med ett team eller en tjänst som en integrerad del i kundens organisation. Men till sist handlar det om att personer gör ett bra jobb tillsammans.

Det råder ingen tvekan om att konsultbranschen måste förändras.

Vad är det då som kommer att hända?

Affärsmodellen är väl inarbetad och de flesta gillar den. Därför kanske den finns kvar ett tag till men vi måste snabbt säkerställa rätt person på rätt plats. I framtiden kanske det är möjligt att mäta effekten av insatsen.

Det som går snabbt idag kommer upplevas som långsamt 2025. För fem år sedan kunde det ta flera månader att sätta samman ett tillgängligt team med rätt kunskap och erfarenheter för det aktuella uppdraget.

Idag tar det veckor.

Imorgon tar det dagar.

Vi måste plocka bort manuella rutiner och strukturer som hämmar att rätt personer blir aktuella för uppdraget. Rutiner som beläggningshantering och tidrapportering* etc. Skrämmande nog utförs dessa arbetsuppgifter idag många gånger av välbetalda personer på olika nivåer inom stora konsultbolag.

Nätverk av kompetens

Vi går en framtid tillmötes där vi måste se bortom våra kollegor, egna ramar och inristade KPIer. Ett nätverk av kompetens kommer alltid att vinna över en protektionistisk organisation.

Rätt person på rätt plats och vid rätt tidpunkt kräver ett nätverk som hanterar matchningen på ett humant samt korrekt sätt för att säkerställa kvalitet. Konsultbranschen måste anamma giggarna* och stötta dem att bli framgångsrika. Samtidigt göra det med våra kunder och erbjuda deras kompetenser och erfarenheter som vore det våra egna.

Förlorarna är de som håller på sitt, hämmar sina egna kollegor med hårt reglerade förhållanden, motsätter sig förflyttning, straffar enskilda entreprenörer och ser nätverkande som risk.

Det gäller att slå hål på era kära KPIer så som antal anställd. Omfamna i stället effekten av att nätverkande och samverkan gör kvaliteten bättre för våra uppdragsgivare.

Ledorden är digitalisering, automation och prestigelöshet!

Ökad rörlighet

Det startas cirka 70 000 företag varje år i Sverige. 2018 var förnyelsetalet högst inom programmering och informationstjänster, med elva företag per 100 befintliga bolag, 3780 stycken! Det är fler än tio nya bolag varje dag.

Denna siffra kommer att stiga. Rörligheten gällande var konsulterna har sin anställning kommer också att öka. Detta leder till att det blir svårare för uppdragsgivarna att hitta rätt person vid rätt tillfälle.

Jag tror på visionen att vara ett konsultbolag som är acceleratorn för konsulter som vill ta ägande över sitt uppdrag. Det kan innebära att vara anställd på ett konsultbolag, stort som litet eller sitt eget bolag, det beror på uppdraget och situationen.

För kunden blir möjligheterna större när de får hela marknadens dynamiska och ständigt föränderliga leveranskapacitet i stället för bara ett konsultbolag som möjlig leverans.

Matcha behovet direkt mot marknadens tillgänglighet.

Effekten blir extrem!

  • Giggare – någon som söker uppdraget och tar ägande över sin situation. De flesta verkar som egna företagare men vissa finns på mindre bolag och enstaka är verksamma inom större bolag.
  • CV – detta är en företeelse som kommer ändras under de närmsta åren. Bli digital, interaktiv och framförallt dynamisk.
  • Tidrapportering – är en aktivitet som kommer vara en tidstypisk aktivitet för -10 talet. Detta kommer bli helt automatiserat och mindre relevant.

Gästbloggare - Ola Ehrstedt, CEO på Great IT

Gästbloggare - Ola Ehrstedt, CEO på Great IT

Ola Ehrstedt har varit verksam inom IT-branschen sedan 90-talet, med många års erfarenhet som både IT-beställare och IT-leverantör. Ola är en mångfacetterad entreprenör med bakgrund inom organisationer som E.ON, Enfo, Capgemini samt Knowit. Han driver nu det mycket framgångsrika startup-bolaget Great IT, med en unik leveransmodell för IT-konsulter där en Great-kultur och ramverket Connected Delivery utgör framgångsfaktorerna. Kontakta gärna Ola på ola.ehrstedt@greatit.se alternativt linkedin eller läs mer på www.greatit.se.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg