Snart måste vi alla bli hybridkonsulter

Det traditionella konsultandet har länge varit en hörnsten i företags verksamhetsutveckling, men som allt annat, kräver även denna bransch innovation för att hålla jämna steg med skenande omvärldsförändringar. Det är dags att släppa taget om timdebitering, ändlösa analyser och omfattande PPT:s som ofta leder till mer förvirring än klarhet. Gör vi det kan istället något nytt och bättre växa fram.

Konsulter som kombinerar det bästa av vassa digitala verktyg med de styrkor som mänsklig rådgivning har – allt med ökat kundvärde för ögonen. Säg hej till framtidens konsult – hybridkonsulten! Detta är är det första i en serie blogginlägg om vad det innebär, varför det är viktigt och och hur du går mot att bli en.

2016 lanserade jag, Joakim och Marie Andervin boken Att leda digital transformation. Sedan dess har vi och våra kollegor (andra konsulter i branschen inkluderat) sett en stor digital utveckling i bransch efter bransch. Dessa branschers företag är ofta stöttade av konsulter på olika sätt. Ironiskt nog har vår egen branschs digitala transformation inte hållit samma takt.

Månader av manuellt arbete

Konsultbranschen har kämpat med att bryta fri från väl inarbetade mönster. Vi ser det bland annat i de omfattande analyserna som kräver månader av manuellt arbete, i de ’blackbox’-lösningar som utvecklas i avskildhet och presenteras i komplexa 200-sidiga PowerPoints, samt i timdebiteringsmodeller som skapar motstridiga incitament mellan konsulter och kunder.

Läge att omdefinera konsultrollen

Men det finns en väg framåt och på vårt företag har vi sedan en tid bestämt oss för att ändra på detta. Vi har insett att för att verkligen leverera värde måste vi omdefiniera konsultrollen. Vi säger därmed adjö till den traditionella konsultrollen och jobbar nu mot att träda in i rollen som hybridkonsulter istället. Denna förändring är inte bara en uppgradering av verktyg och tekniker – det är en ny filosofi som omfattar hur vi interagerar med kunder, förstår deras behov och drivkrafter, deras roll omvärlden och arbetar tillsammans för att uppnå gemensamma mål. 

“Tekniken…frigör tid för än mer mänsklighet”

Förstå balansen mellan teknik och det mänskliga

Så vad innebär det att vara en hybridkonsult? Vi ska utforska detta i vår bloggserie, där vi delar med oss av insikter från vår egen transformationsresa. Vi tittar på hur teknik kan förstärka våra mänskliga förmågor och inte bara ersätta dem. Tekniken kan till exempel bidra med effektivitet, objektivitet, analyser och nya perspektiv samtidigt som den frigör tid med möjlighet för än mer mänsklighet. En mänsklighet som bland annat innefattar det sociala och relationella samt förmågan att förstå kontexter, vara kreativ och handla etiskt. Mänsklighet som kombinerar det rationella och emotionella i vårt arbete. Om du tittar på bilden handlar det också om att förstå balansen mellan teknik och det mänskliga och att anpassa detta efter behov och situation.

Genom denna serie hoppas vi inspirera en ny våg av konsulter – de som är redo att omfamna förändring, de som är nyfikna på teknikens potential och de som är djupt rotade i mänskliga värden. Vi ser fram emot att dela med oss av våra erfarenheter och upptäckter, och vi bjuder in dig att delta i diskussionen.

Framtidens konsulter och konsultbolag

Vi är övertygade om att det är i kombinationen av människa och teknik som framtidens framgångsrika konsulter och konsultbolag finns. I nästa inlägg dyker vi bland annat ner i de nyttor som en hybridkonsult för med sig för såväl kunder som för konsulter och konsultbolag.

Tills dess, låt oss starta en dialog. Vilka förändringar ser du som nödvändiga inom konsultbranschen? Och hur kan hybridkonsultens tillvägagångssätt gynna dig och din organisation?

Vi ser fram emot att höra dina tankar och idéer.

/Joakim Jansson och Johan Forsberg, DigJourney

Gästbloggare - Joakim Jansson och Johan Forsberg från DigJourney

Gästbloggare - Joakim Jansson och Johan Forsberg från DigJourney

Joakim Jansson och Johan Forsberg är två av grundarna till DigJourney som lanserades 2016, i samband med att den bästsäljande boken Att leda digital transformation lanserades. Över 1000 verksamheter använder bolagets ramverk för transformationer. DigJourney erbjuder ett ekosystem av partners, rådgivning, lärande och digitala verktyg. Joakim är entreprenör och rådgivare med över 20 års erfarenhet av digitalisering och transformation. Johan har bred kunskap inom affärsutveckling och har jobbat med transformationer i över 25 år. Han är för närvarande engagerad i styrelsen för UNICEF Sverige och ATP Atelier.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg