De lanserar Born Digital – ett ekosystem av konsultbolag

februari 27, 2024 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Strax innan årsskiftet föddes Born {Digital}, ett nytt ekosystem av konsultbolag med en bolagsgrupp som backas upp av investmentbolaget Amp Eleven. Redan från start var Born digital delägare till tio bolag med totalt 400 medarbetare; MUM, Queenslab, Blead, Cure, Zebra Consulting, Regentor, Holly Tech, Aliby, Crepido och Eghed. Planen är att nå en omsättning om 1,5 miljarder SEK genom att investera 300 MSEK i 20-30 mindre specialiserade konsultföretag inom tre år.

Vi tog kontakt med MUM Groups vd och grundare Ulrika L Oskarsson, som också är medgrundare av Born Digital.

Berätta om Born Digital och varför ni på MUM valde att gå in i konstellationen från start?

– Sedan vi startade MUM för tio år sedan har vi varit småskaliga och värderingsdrivna. För mig har det aldrig varit intressant att fatta beslut utan brett engagemang, MUM är därför redan uppbyggt som en nätverksorienterad organisation och med dotterbolag där konsulterna är med i utvecklingen av bolaget. På så vis förblir det småskaligt men med styrkan av det större ekosystemet.  Vi tror att konsultbusiness är småskalig i sin natur och vi tror på ekosystem. I Born Digital återfinner vi mindre snabbfotade och riktigt duktiga konsultbolag med egna inriktningar, tydliga företagskulturer och värderingar samt tajta kundrelationer. Tillsammans med bolagen inom Born Digital tar vi fler och större avtal och affärer än om varje bolag skulle gå själva. Vi använder varandras styrkor när de behövs och utan att bli baktunga eller mindre snabbrörliga.

– Som mindre konsultbolag har vi också lättare att attrahera de riktigt vassa konsulterna. Det ser vi som en konkurrensfördel. I Born Digital fortsätter alla bolag vara småskaliga fast i stor skala.

Vad ser ni för fördelar att vara med i gruppen?

– Vi kan göra större uppdrag och leverera bredare hos våra kunder. Utöver det har vi ett ekosystem att vända oss till i fråga om exempelvis kompetensdelning, mentorskap, bollplank och smarta perspektiv. En annan fördel kan vara vid en expansion i Norden. Vill något av bolagen växa utanför sin marknad finns det kunskap inom ekosystemet att dra nytta av.

Hur ser samarbetet ut? Inom vilka delar kör ni gemensamt och vilka delar kör ni individuellt i bolagen?

– Samarbetet är helt behovsdrivet, så det varierar. Just nu har jag ett antal dialoger med kunder där MUM offererar tillsammans med andra bolag inom ekosystemet. Då jobbar vi som är inblandade med varje specifikt case. Om en tid startar en utbildning för alla ledare som leder medarbetare, det är en typisk gemensam aktivitet.

Planen är att investera i ytterligare mellan 20 till 30 bolag inom tre år. Vilka typer av bolag vill ni hitta?

– Vi letar efter entreprenörsdrivna bolag som vill fortsätta sina egna resor men som ser fördelar med att finnas i ett ekosystem och jobba tillsammans när det behövs.

– Vi tror att de bolag som blir med också har tydliga värderingar och varumärken samt en specialistinriktning. Vi letar även efter team som vill starta bolag. I de fallen brukar vi prata om startfemmor, alltså att det är lämpligt att vara ett team på mellan fyra och fem personer för att starta.

Slutligen, konsultmarknaden har ju varit osäker det senaste året. Hur ser ni på marknaden 2024?

– Vi tar sats och lägger tillväxtplaner även i år. Vi upplever att våra kunder fortsätter att investera och att det finns fina uppdrag där ute och dem vill vi ta.

– Flera av oss växte förra året, inklusive MUM som växte med cirka 25 procent. Jag vill tro att det är evidens på vår idé, alltså att mindre bolag har lite lättare att anpassa sig utifrån marknaden och hitta vägar fram. Personligen tror jag också mycket på att tillväxt är en effekt av kvalitativt arbete, såsom exempelvis värderingar och företagskultur.

– Bästa motorn för ökad lönsamhet och konsulter som stannar är, enligt min erfarenhet, empati och inkludering. Då blir lönsamheten i sig inte ett mål utan en effekt av ett annat, högre mål som enar och förenar, som trivsel och trygghet. Trygghet skapar trivsel, vi kan attrahera de bästa konsulterna, vilket ger nöjda kunder och därmed lönsamhet. Där är inte bara MUM framkörda utan även de andra i ekosystemet.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg