Möt konsultbolaget som fokuserar på att göra mycket av lite

maj 15, 2024 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Deras drivkraft är att göra skillnad i människors liv och i samhället. Med nischad specialistkompetens och innovativa lösningar tar de sig an utmaningarna inom dagens hälsovård. 

Under 2022 lyckades konsultbolaget både växa snabbt och nå en lönsamhet på hela 37 procent

Samtidigt värnar de om styrkan i att vara ett litet företag och att alltid ha nära till beslutsfattande. 

– Vi är tillräckligt små för att alla ska känna varandra och beslutsvägarna är väldigt korta, säger medgrundaren Oliver Trepte.

Cubist startades 2018 av bland andra Oliver Trepte. Han hade tidigare drivit HotSwap, som senare såldes till Alten. Konsultbolaget tar sig an agila mjukvaruutvecklingstjänster och datadrivna projekt med syftet att göra en verklig skillnad för människor och samhälle samt tillföra kliniskt värde. 

Stark tillväxt och lönsamhet under 2022

Bolaget säljer uteslutande konsulttjänster och har tagit positionen som expert inom sitt område. Kunderna finns i såväl Sverige som Norge och verksamheten består i dagsläget av drygt 30 medarbetare. Företaget arbetar med klinisk backend för sjukvårdsdata och deras kunder är företag som bygger produkter som säljs till regioner och vårdgivare.

Under 2022 växte de med hela 54 procent samtidigt som lönsamheten blev 37 procent, vilket inte ens en handfull svenska konsultföretag lyckades med.

– Hälften av kunderna är stora medan den andra hälften är startups som fått finansiering för att köra ett projekt. 2022 hade vi ett fantastiskt flöde. Kunderna hade pengar och vi gjorde jättebra affärer och kunde expandera. Men under 2023 kom sekundäreffekterna av kriget i Ukraina. Under hösten 2022 började vi märka av nedgången och 2023 var det ett faktum, säger Oliver.

Göra på riktigt är viktigt

Cubist har en stark drivkraft att skapa långsiktig och hållbar förändring, till förmån för både människor och miljö. Detta är något som genomsyrar hela företagskulturen och de strävar efter att integrera cirkulärt tänkande i stort och smått. Med ledorden “happier and healthier,” begagnade möbler och ett aktivt samhällsengagemang bygger de hållbarhet på riktigt.

– Vi vill jobba med lösningar som förbättrar folkhälsan och gör att vi blir gladare. Det handlar även om vårt bemötande av kunder och relationsbyggande, säger Oliver.

Och att bolaget satsar på en stark gemenskap råder det ingen tvekan om. Pingisbordet vid entrén är ett exempel på sociala ytor som lockar till aktiva pauser och avslappnad stämning. En arbetsplats med bra relationer mellan medarbetarna har även rätt förutsättningar att nå god lönsamhet. 

– Eftersom vi har en nisch mot hälso- och sjukvård står vi som företag på en stark värdegrund. De flesta som jobbar hos oss tycker att det är en värdegrund de själva identifierar sig med, helt eller delvis. Vi som företag tror på att göra gott i samhället och vi ser att vår värdegrund är en faktor som hjälper oss i både sälj och rekrytering. Vi försöker leva som vi lär. När vi åker på konferens tar vi tåget, ingen av oss tar bilen till jobbet och alla möbler på kontoret är second hand”, säger Johanna Matero, konsultchef på Cubist.

Konsten att göra mycket av lite

Samtidigt är de ett litet företag med det lilla företagets känsla och värnar om att kunna åstadkomma mycket av lite.

– Vi är tillräckligt små för att alla ska känna varandra och beslutsvägarna är väldigt korta. Kommer man med ett förslag kan man nå ett beslut samma dag. Vi har egentligen bara två typer av tjänster – det ena är konsult och det andra är chef, säger Oliver.

De värnar om att medarbetarna ska vara friska, lita på varandra och ha roligt på jobbet. 

– Vi har ett kollektivt ledarskap och fattar beslut tillsammans. Dessutom arbetar vi även agilt i ledningsgruppen och synkar allting med varandra. Vi testar gärna vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra, säger Johanna.

Hög beläggning och nya kunder

Även om vi befinner oss i lågkonjunktur och marknaden har varit betydligt trögare sedan förra året börjar Cubist skönja en ljusning under 2024.

– Under mars månad hade vi 99 procent beläggning och det tillkommer nya kunder. Så nu börjar det äntligen lossna, säger Oliver. 

Att det går bra för bolaget märks även då de funderar på att etablera sig på fler orter, eventuellt i Oslo eller Köpenhamn.

– Men vi har även kunder i Göteborg så att starta verksamhet där skulle bli en naturlig förlängning i vår affär, avslutar Johanna.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg