Så lyckas du med preboarding i ditt konsultbolag

Under lång tid har ni febrilt letat efter rätt individ till en roll som är svår att tillsätta. Så kommer dagen när ni äntligen hittar er drömkandidat och ni skriver snabbt på avtalet. Ni är den ultimata matchningen och detta kan bara inte gå fel, eller?

Du planerar starten för den nya medarbetaren och allting känns bra, tills du får det där jobbiga telefonsamtalet. Kandidaten har under uppsägningstiden tackat ja till en tjänst hos en annan arbetsgivare.

Ni är åter tillbaka på ruta ett. Kanske detta hade kunnat gå att undvika?

När ni har investerat mycket tid och pengar i er rekryteringsprocess vill ni givetvis att den nya kollegan ska ha rätt förutsättningar att snabbt lära känna konsultbolaget, bli en i gänget och kunna bidra.

De flesta företag har någon form av onboardingprocess som börjar när medarbetaren är på plats. Men tiden innan, alltså mellan kontraktsignering och första arbetsdagen, är minst lika viktig. En framgångsrik preboarding minimerar tid för administrativt arbete och andra saker som kan ordnas innan den nya medarbetarens ankomst.

Kontinuerlig kontakt

Konkurrensen på dagens arbetsmarknad är hård. Därför är det naivt att anta att värvningen av er drömkandidat är säkrad bara för att personen har accepterat ert erbjudande. Sannolikheten att erbjudandet kommer vägas mot andra, alternativt användas vid förhandlingar med en nuvarande arbetsgivare, är stor. Därför gäller det att inte ta ut något i förskott.

Har medarbetaren en lång uppsägningstid? Som konsultchef bör du säkerställa en fortlöpande kontakt med er blivande kollega under denna tid. Bjud på lunch och ta även med er framtida medarbetaren på sociala tillställningar tillsammans med bolaget. Visa att du ser fram emot att er nya kollega ska börja hos er.

Preboarding minskar nervositeten

Presentera er företagskultur och involvera talangen i ett tidigt skede genom att denne får presentera sig för resten av teamet redan innan första arbetsdagen. Ett varmt välkomnande förebygger negativa spänningar och banar väg för en trevlig start.

Skills Management skapar transparens

Ge verktyg och förutsättningar för att medarbetaren ska kunna lära känna sina kollegor och företaget så bra som möjligt redan innan anställningsstart. Cinodes smarta verktyg inom Skills Management för konsultbolag säkerställer en trygg och lyckad preboarding. Med våra verktyg inom Skills Management blir det lätt för samtliga i organisationen att lära känna er nya kollega, dennes tidigare erfarenheter, kompetenser och ambitioner innan första arbetsdagen.

Håll en genomgång av medarbetarens roll samt arbetsuppgifter och lägg till talangen i samtliga system, som e-mail, Slack och övriga kommunikationskanaler ni använder. Säkerställ även att allt pappersarbete gällande anställningsavtal samt kontoinformation för löneutbetalningar är ordnat i god tid före medarbetarens första dag på jobbet.

FAQ-guide för preboarding

I guiden besvarar ni frågor som; Vilka arbetstider gäller? Hur ser klädkoden ut på kontoret? Vilken utrustning ansvarar medarbetaren för att ta med och vad står bolaget för? Har alla i teamet lunch samtidigt? Äter de flesta ute eller tar de med matlåda?

Vill du läsa vidare om pre-, on- och offboarding? Ladda ner vår guide: Secrets To Successful pre-, on- and offboarding. Här kan du ta del av fler värdefulla insikter och tips för mer engagerade medarbetare, högre produktivitet samt lägre personalomsättning.

Secrets To Successful pre, on and offboarding

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg