Jämställdhetsrapporten 2023 – Andelen kvinnor i konsultbolagen

juni 1, 2023 · Skills Management

Skrivet av: Mattias Loxi

För nionde året i rad granskar vi andelen kvinnor inom de svenska konsultföretagen. Vi gör undersökningen för att belysa vikten av att attrahera fler kvinnor och inspirera branschen till att aktivt arbeta för ökad jämställdhet.

Genomsnittet har stigit, från 33 till 34 procent. Detta är något högre än Tech Sveriges rapportering om 30 procent (2021) och i paritet med Innovationsföretagens granskning som visade 34 procent kvinnor.

Konsultbolagen med högst andel kvinnor

Antrop (75 procent) och Complyit (72 procent) är konsultbolagen med högst andel kvinnor.

Dessa bolag toppar listan när det gäller att attrahera kvinnliga konsulter. De utgör viktiga förebilder och inspiratörer för såväl män som kvinnor. Dessutom bidrar de till att synliggöra behovet av fler kvinnor inom branschen.

Jämställda konsultbolag

Titeln ”Jämställt konsultbolag” tilldelas konsultbolag med mellan 40 – 60 procent andel kvinnor. Glädjande nog framgår det av årets undersökning att 20 bolag har minst 40 procent kvinnor. Förra året var motsvarande siffra 16. Dels har det tillkommit bolag men dessutom har flertalet bolag förbättrat sina siffror.

Badge Jämställt konsultbolag från Cinode

Edit: 2023-06-02: Pulsen har nu kommit med sina siffror och därmed är det 21 bolag som har titeln ”Jämställt konsultbolag

Styrelsen

I 16 av bolagen är minst hälften av styrelsemedlemmar kvinnor, vilket är fyra fler än förra året. Och mer än var tredje bolag har minst 40 procent kvinnor. Genomsnittet för styrelsen har dock gått ner till 28 procent, jämfört med 29 procent förra året.

Jämställda styrelser

Hela listan och rapporten

I vår rapport ”Jämställdheten i konsultbranschen” hittar du hela listan över andelen kvinnor inom respektive konsultbolag. Dessutom innehåller den inspiration och artiklar från andra konsultföretag.

Ladda ner Jämställdhetsrapporten 2023 med hela listan.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg