Skills Management – ett hett ämne inom de finska konsultbolagen

Cinode är den ledande plattformen inom Skills Management i norra Europa. På kort tid har de ingått avtal med flera välkända finska bolag, som Vincit, Silo.AI, Wunderdog samt andra större bolag som inte får namnges.

Vi tog en pratstund med Kimmo Kärkkäinen, Country Manager i Finland, för att höra mer om framgångarna i grannlandet samt varför det har blivit allt viktigare för de finska företagen att digitalisera sin konsultaffär.

Du träffar många ledare inom den finska konsultbranschen. Vilka utmaningar möter de på dagens marknad?

– Vi gör alla affärer på en marknad där oförutsedda saker ständigt kan ske, saker som påverkar individers liv och bolag rejält.

Bortsett från makromiljön handlar de största utmaningarna inom konsultbranschen om att hitta rätt talanger till rätt uppdrag och att lyckas behålla sina talanger. Det gäller också att vara välpositionerad för att kunna prestera på den föränderliga marknaden.

Beroende på bolagets område och nisch kan utmaningen även ligga i att hitta projekt för sina experter.

Varför är Skills Management ett hett ämne bland konsultbolagen i Finland?

– Konsultbranschen är på många sätt en modell för hur vårt arbete kommer att vara organiserat i framtiden, med projektbaserat arbete och team som är sammansatta utifrån de kompetenser som projektet kräver.

Men även inom konsultsektorn förekommer det att man sätter samman team baserat på faktorer som geografisk plats, projektledarens minnesförmåga, vilka kompetenser en projektledare bedömer att en expert bör ha eller vem som råkar svara snabbast på Slack eller e-post.

Att bedriva sin verksamhet med bristande struktur och synlighet kan leda till problem som att:

  • Företaget inte lyckas besvara förfrågan om uppdrag eftersom de tror att det inte finns en tillgänglig talang som matchar kundens behov.
  • Bolaget betalar för extern kompetens när den egentligen redan finns att tillgå internt.
  • Talanger lämnar företagen eftersom de inte får arbeta med projekt som de gillar. Saknar säljarna möjligheten att snabbt kunna se vilken kompetens som finns tillgänglig samt vad deras talanger har för drömmar och ambitioner, måste de lita på sin minnesförmåga.
  • Det blir svårt att planera bemanning och leverans för en längre tid än två veckor framåt.

För att nämna några punkter.

Vilka är fördelarna med att använda en plattform inom Skills Management för konsultbolag?

– Det övergripande målet med Skills Management är att hjälpa organisationer att få en bättre bild av sin verksamhet på en marknad som ständigt förändras. Uppenbarligen kommer inga digitala verktyg eliminera alla problem men många delar inom en verksamhet kan avsevärt förbättras. I synnerhet transparens eftersom det har en direkt inverkan på hur snabbfotad en organisation kan vara.

Du har sett en stor tillväxt av kunder på den finska marknaden under det senaste året. Vad gör Cinode unikt på marknaden och varför väljer bolagen Cinode?

– Vi skapar en synlighet inom bemanningsprocessen som gör att vi skiljer oss åt från andra bolag. Leveranskapaciteten inom ett konsultföretag bygger på vetskapen om vilka kompetenser de behöver inom projekten samt vilka kompetenser som i dagsläget är tillgängliga. Det handlar om att snabbt fatta välgrundade beslut som gynnar både bolaget, kunden och medarbetaren.

Att ha relevant information för allokeringsprocessen lättillgänglig inom hela organisationen är avgörande. Det leder till högre marginaler, nöjdare kunder och talanger.

På plattformen har vi även ett brett erbjudande, som en supersmidig cv-import och strategiska verktyg för att hantera medarbetarnas individuella kompetensutvecklingsplaner. Detta gör oss till en perfekt matchning för konsultbolagen.

Var ser du Cinode vara i Finland om två år?

– Jag skulle älska att se oss skapa ett ekosystem för konsultbolagen, på samma sätt som vi gjort i Sverige. Jag tror att vi har rätt tillvägagångssätt för att lyckas. Vi har en grym plattform som stöttar såväl nystartade företag som stora framgångsrika organisationer. Viktigt att poängtera är att vi tillhandahåller plattformen, utan att driva ett eget mäkleri. Med andra ord finns det inga intressekonflikter, oavsett vilken typ av organisation vi hjälper.

Skills Management för ditt bolag? Kom igång med Cinode Free

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg