Socialt accepterat?

maj 2, 2011 · IT

Skrivet av: Mattias Loxi

För många regler på arbetsplatsen leder i de flesta fall bara till att människor försöker testa var gränserna går. Detta är utgångspunkten för många företag när de redogör för vilken policy som gäller för vad medarbetarna får och inte får göra på sin arbetstid.

Den ökande användningen av sociala medier har lett till att många företag känt sig tvingade att införa en policy för användningen av t ex Facebook, Twitter och LinkedIn på arbetstid. Vissa företag har stängt av tillgången helt till dessa sajter medan andra har infört tidsbegränsningar. Frågan är om begränsande regler är rätt sätt att bemöta en bred beteendeförändring som de social mediernas intåg innebär? Arbetskulturen skapar oftast informella regler som efterföljs bättre än de givna regler som företagen sätter upp.

Finanslivet har låtit genomföra en enkät som syftar till att kartlägga vilka sociala medier som är ok att använda under arbetstid. Resultatet av enkäten visar att 37% tycker att det är ok att ägna en kvart om dagen åt sociala medier, men att ägna sig åt att uppdatera sina egna sidor är inte populärt. Hela 87% menar att det inte är ok att gå in på Facebook eller Twitter och uppdatera sin egen status en gång om dagen.

I dagens arbetsliv har sociala medier blivit en del av vardagen och det går inte att undvika att medarbetarna ägnar dessa en viss tid. Många företag har börjat att inse detta och det blir tydligt när man går igenom vilken policy som gäller för Facebook och Twitter på några större bolag:

Är det ok att använda Facebook och Twittra hos din arbetsgivare?

Företag Facebook Twitter
Swedbank ja ja
Nordea ja nej
Handelsbanken ja ja
SEB ja ja
Danske bank nej ja
Nordnet ja ja
Nasdaq OMX ja ja
Avanza (uppmanar medarbetarna till att vara aktiva i sociala medier) ja ja
Länsförsäkringar ja ja
Trygghansa nej nej
Folksam nej nej
IF ja ja
Skandia ja ja
Skandia ja ja
Alecta ja ja
AMF ja ja
SPP nej nej
Cinode självklart självklart

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg