Mångfald och inkludering – de utbildar kvinnor inom it och tech

maj 18, 2021 · IT

Skrivet av: Mattias Loxi

Att jämlikhet skapar långsiktiga och hållbara företag håller nog de flesta med om. Men även om många bolag prioriterar frågan om jämställdhet är verkligheten inom it- och techbranschen långt ifrån just det.

Tjejer kodar erbjuder sedan flera år kurser för kvinnor som vill lära sig mer om programmering. De arbetar även för ökad mångfald inom it- och techbranschen.Vi kontaktade Sandra Hindskog, medgrundare av Tjejer kodar, samt Petra Stenqvist, Talent manager på systerorganisationen Technigo, för att höra mer om deras arbete.

Berätta om organisationen Tjejer kodar. Vad gör ni och vad är ert syfte?

Tjejer Kodar är Sveriges största nätverk inom teknik och programmering. Vi kämpar för en mer jämställd tech-bransch där vi vill bidra med en stark gemenskap, inspiration och utbildning inom teknik. Vi tillhandahåller bland annat en gratiskurs inom webbutveckling med flera hundra kvinnliga deltagare varje månad. 

Det råder en påtaglig brist av kompetens och mångfald inom it och tech idag. Hur märker ni av det? 

– Det stämmer att branschen skriker efter kompetens och mångfald. Varje vecka tar vi emot ett tiotal mejl från företag som letar efter personer att rekrytera och som önskar att anställa mer jämställt. Det är bra att de har insett att mångfald är en viktig faktor och försöker hitta personer som de vanligtvis inte når.

Men mångfald är mer än att bara anställa personer med olika kön eller ursprung. Vi märker att många vill få in mångfald i sina team. Men vi ser också att de har kvar samma kravlistor som tidigare, där de kräver fem års erfarenhet och akademisk bakgrund. För att lösa problemet måste de vara öppna för att släppa in ny kompetens. Först då kan de uppnå en stor mångfald och jämställda team.

Varför tror ni att männen är överrepresenterade inom it och tech?

– Det finns många faktorer som spelar in. Det handlar om att fler kvinnor ska vilja söka sig till de tekniska utbildningarna. Dessutom gäller det att branschen släpper in samt tror på kvinnors kompetens och potential. Vidare krävs det att fler kvinnor stannar kvar inom tech-branschen och avancerar till ledande positioner.

Er rapport Röster från kvinnor och icke binära inom IT belyser vikten av mångfald och det faktum att många känner sig orättvist behandlade på sin arbetsplats. Kan ni i korthet sammanfatta vad rapporten visar?

– Rapporten lyfter 700 kvinnors röster och deras upplevelse av att jobba inom tech. Undersökningen visar att cirka hälften av kvinnorna upplever att deras kompetens inte tas på lika stort allvar som männens och att det är många som möter en “lilla gumman attityd” på sina arbetsplatser. Det är ett stort problem att en stor andel kvinnor upplever detta. Vi uppmärksammar dessa siffror och hoppas att det leder till att företagen arbetar hårdare för att förändra den här situationen.

Hur når vi en större mångfald inom branschen? Vad är den största utmaningen?

– För att stärka mångfalden och jämställdheten gäller det att arbeta på flera fronter samtidigt. En stor förändring ligger i andelen kvinnor som äger och driver företag inom tech. Om hälften av alla företag inom tech var grundade och drevs av kvinnor tror vi att problem, som att kvinnor inte trivs eller kan avancera på arbetsplatsen och att få kvinnor ser tech som en potentiell bransch att arbeta inom, skulle försvinna.

Vill du veta mer om organisationen Tjejer kodar?

Här kan du läsa om deras arbete.

Läs även om systerorganisationen Technigo, en skola inom programmering. De tillhandahåller även utbildningar för företag som vill lyfta den tekniska kompetensen internt.

Bildtext: Teamet Tjejer kodar. Övre raden från vänster: Sandra Hindskog, Rebecca Winterqvist och Marie Alesund. Nedre raden från vänster: Petra Stenqvist, Jennie Dalgren samt Hanna Pettersson.

Vill du veta mer om våra produkter eller Cinode?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg