Så använder jag LinkedIn

oktober 3, 2011 · IT

Skrivet av: Mattias Loxi

Under de senaste två åren har LinkedIn skövlat stora framgångar på svensk mark och blivit väldigt populärt, inte minst inom IT-konsultmarknaden. Allt fler IT-konsulter, rekryterare och konsultförmedlare använder nätverket för att hålla kontakt med före detta kollegor och affärsbekanta efter slutfört uppdrag.

LinkedIn är din virtuella representation av yrkeslivet. Det är också den bästa lösningen för ett professionellt nätverk på nätet. Jag får ofta frågan vem jag personligen ska lägga till som en anslutning. Antingen genom att acceptera inbjudningen eller skicka inbjudningar till andra. Låt mig börja med det lätta.

Vem bjuder jag in på LinkedIn?

Individer jag har träffat personligen och då i första hand mina arbetskamrater. Detta inkluderar även människor jag integrerar med genom arbete, som partners, kunder eller leverantörer. Vi har nu ett verkligt samband som jag vill förlänga virtuellt. Jag skickar en inbjudan till att ansluta på LinkedIn så snart som möjligt efter mötet till personen för att den lättare ska minnas vem jag är.

Andra människor jag vill knyta LinkedIn kontakt med är personer jag nödvändigtvis inte har träffat personligen men det finns fortfarande en kontakt.

Jag har pratat, skrivit, läst och twittrat med många människor i digitala marknadsföringsutrymmen och jag ser dem som mina kollegor även fast vi aldrig har träffats.

Detta betyder dock inte att jag har nämnt någon i en tweet för att därefter kasta mig över datorn och lägga till dem som en LinkedIn-kontakt. Jag har först upprättat en kontakt med flera interaktioner på ett forum eller Twitter eller på deras blogg. Du kommer att veta när relationen är redo att ta klivet till nästa nivå och därmed mogen för en inbjudan på LinkedIn.

Vem acceptera jag som LinkedIn anslutning?

Här krävs det viss varsamhet! Varje socialt nätverk har problem med spammare. Jag vill verkligen inte lägga till en anslutning på LinkedIn som innebär att jag riskerar att bli drabbad av spam.

Då jag får en inbjudan från någon som jag inte känner besöker jag personens sida och tittar på följande:

  • Antalet anslutningar
  • Min relation till någon av personens kontakter
  • Personens LinkedIn aktivitet
  • Eller uppenbara tecken som gör att profilen är en SPAM-profil

Uppfyller personen inte kraven blir det heller inte kontakt.

Rekryterare

Jag accepterar naturligtvis kontaktförfrågningar från rekryterare. Rekryterare är bra kontakter speciellt de som söker dig.

De tror att du ger värde och det värdet kan passa en av deras möjligheter. Om jag inte har anslutit med en rekryterare innan en intervjuprocess startar kommer jag att skicka en inbjudan om jag tror att intervjun gick bra.

Även om intervjun inte leder någonstans vid detta tillfälle skickar jag ändå en kontaktförfrågan, eftersom förhållandena kan förändras på vägen. Om intervjun blev en dålig upplevelse brukar jag inte skicka en inbjudan.

Bonus rundan – intervjuare/konsultinköpare

En vän frågade om de skulle bjuda in folk som han var på intervju hos. Först när du rott hem uppdraget anser jag att du kan skicka en inbjudan.

Skulle du inte få uppdraget/anställningen skulle de känna sig obekväma att lägga dig i sitt nätverk. De kanske rent av inte gillar dig.

Jag föredrar att inte skicka en inbjudan tills intervjuloopen är klar och jag fått höra den goda nyheten!

Som sagt, det här är min strategi och hur jag vill hålla koll på mina affärsbekanta.

Även min taktik kan inverka på ditt synsätt. Synpunkter och andra kommentarer tar jag mer än gärna emot!

PS: Min LinkedIn sida hittar du här; http://se.linkedin.com/in/glendor

 

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg