11 Topp 5-listor från konsultåret 2014

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Vad har egentligen hänt under året? Vi har gjort elva topp 5-listor som summerar konsultåret som nu lider mot sitt slut.

Topp 5 förvärv

Varje vecka rapporteras det om nya förvärv i konsultvärlden, dessa fem var mest intressanta;

1. Acando köper Connecta

Connecta med 740 medarbetare köptes upp av kollegan Acando efter ett bud värt cirka 480 MSEK. Länk.

2. Apax köper Evry

Evry med över 10 000 medarbetare, varav 2 300 i Sverige sattes ut på försäljningslistan av sina gamla ägare Posten och Telenor. Efter en budprocess står Apax (snart) som ny ägare med ett bud på 4 270 MNOK. Länk.

3. PwC förvärvade Booz & Company

PwC köpte det 100 år gamla välrenomerade managementkonsultfirman Booz & Company med 3000 medarbetare. Samtidigt byter de företagsnamn till ”Strategy&”. Länk.

4. WSP förvärvade Parsons Brinckerhoff

Parsons Brinckerhoff hade 14 000 medarbetare och WSP fick då totalt 31 500 medarbetare vilket innebär att de blev det femte största teknikkonsultbolaget i världen. Köpesumman blev 1310 MUSD. Länk.

5. Alten förvärvar Alte Oy

Alte hade 312 medarbetare och sju kontor i Finland. Alte är specialister inom el, automation, maskinkonstruktion och processplanering. Verksamheten integrerades i Alten Sweden. Länk.

Topp 5 populäraste blogginläggen på Cinode

Vilka av våra blogginlägg har egentligen varit mest populära under året? Vi granskade statistiken och fick fram denna lista;

1. Lön som konsult – så mycket bör du tjäna

Ett av våra äldre inlägg men många vill ha vägledning till vilken lön som ska begäras.

2. Lönemodeller i konsultbolag

Det finns en uppsjö olika lönemodeller som konsultbolagen använder sig av. Alla har de såväl för- som nackdelar. Vi går igenom ett antal modeller.

3. Därför köper Acando Connecta

Acando köper Connecta i ett av de mest spännande förvärven under de senaste åren i it-konsultsverige. Vi går igenom förutsättningarna och argumenten.

4. Därför ökar antalet små konsultbolag

Det blir fler och fler små konsultbolag – varför?

5. Viktiga nyckeltal i konsultbolag

Det finns en uppsjö olika lönemodeller som konsultbolagen använder sig av. Alla har de såväl för- som nackdelar.

Topp 5 populäraste artiklarna

I ”Veckans konsultnyheter” tipsar vi om intressanta artiklar och rapporter. Dessa klickade ni mest på;

1. ”Talent Management i konsultföretag   –   8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet”

Whitepaper om hur konsultföretag får en smidig hantering av medarbetarnas kompetenser och tillgänglighet. Länk.

2.  ”How Successful People Stay Calm”.

Din förmåga att kontrollera dina känslor och förbli lugn i stressade situationer är starkt korrelerade till din prestation. Länk.

3. ”De fula konsultfiskarna som du ska akta dig för.”

Systematiskt ljug, slentriandebitering, storartade löften. Listan med trick och tjuvknep som vissa konsulter och konsultföretag har använt är lång.  Länk.

4. ”The Strange, Difficult Questions CEOs Ask in Job Interviews”

Är du inblandad i rekryteringsarbetet på ditt konsultbolag? Vill du få ut mer av dina intervjuer? Här är tips på lite annorlunda och kluriga frågor som kända vd:ar brukar ställa. Länk.

5. ”Managers Can Motivate Employees with One Word”

Intressant artikel i HBR om psykologiska och sociala aspekters inverkan på motivation samt hur du som ledare kan peppa dina medarbetare. Länk.

Topp 5 vd-byte

1. CGI Sverige

CGIs Sverigechef Björn Ivroth avgick, ersättaren blev Per Fors Länk.

2. Rejlers

Peter Rejler tog över vd-posten för Rejler efter tidigare Eva Nygren. Länk.

3. Sweco Energiguide

Conny Udd gick från att ha varit Sverige vd på Rejlers till att bli vd på Sweco Energiguide. Länk.

4. Sigma IT & Management

Lars Kry ersatte Håkan Karlsson som vd på Sigma IT & Management. Länk. 

5. Stretch

Malin Anjou tog över som ny vd i Stretch, efter tidigare Jan Maelum. Länk.

Topp 5 konsultnyheterna

I veckobrevet ”Veckans konsultnyheter” sammanfattas de senaste nyheterna från konsultvärlden. Dessa fem nyheter klickade ni mest på;

1. ”Enkronaskonsulterna” är tillbaka

Vecka 40: ”Enkronaskonsulterna” är tillbaka i Kammarkollegiets it-konsultupphandling efter beslut från Kammarrätten. Detta medför att Bouvet Syd, Evry, Ework och Experis får ramavtal medan HiQ, Knowit, Sogeti, Atea, Visma, B3IT, Triona och Chas Visual förlorar sina kontrakt inom vissa områden. Länk. (100)

2. Evry är till salu.

Vecka 35: meddelades att Evry är till salu. I veckan meddelade bolaget att de ser över olika strategiska möjligheter. Ett alternativ är att sälja hela eller delar av bolaget. Tieto ryktas vara en tänkbar köpare men även CGI, IBM eller HP kan vara intresserade. Posten och Telenor äger 70 procent av bolaget. Prislappen tros ligga på omkring 8 000 MSEK.Länk.

3. IT-konsultföretagare dömda

Vecka 18: Två tidigare IT-konsultföretagare har vardera dömts till att betala 20 MSEK efter att ha gömt undan pengar i Peru. Deras tidigare IT-konsultföretag, med 110 medarbetare, såldes 2007 för 117 MSEK. Länk.

4.  Sveriges bästa arbetsgivare enligt universum

Vecka 47: Valtech blev vald till Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora bolag i Universums undersökning. Bland de större bolagen knep Netlight andra platsen. WSP, Knowit, Sogeti, Combitech, Sentor och Centigo kom även dem högt upp på listan.Länk.

5. De bästa konsultleverantörerna

Vecka 19; Connecta, Accando, Infotool, Knowit och DecidoKompetensor är de bästa konsultleverantörerna inom verksamhetslösningar. Kategorin resurskonsulter toppas av Sogeti,  Kontract, KnowIT, Softronic och e-man. Detta enligt Radars IT-leverantörsindex för 2014. Länk.

Topp 5 konsultbolag som växte mest

I Konsultkollen 2014 kan du jämföra över 100 konsultbolag. Så här såg topplistan över vilka konsultbolag som växte mest i antalet medarbetare i Sverige ut.

1. Tata Consultancy Sverige (+83,3%)

2. Lanteam Consulting (+64,7%)

3. Pulsen AB (+63,3%)

4. Citerus (+42,9%)

5. Claremont (+39,8%) 

Topp 5 citat

1. “Their fee rates aren’t just high, they’re immoral”

Senior Manager i the Source om att Tyskland har de högsta konsultpriserna i världen.  Länk.

2. ”Extrem delegering”

Eric Ringertz, vd Netlight utnämnd till Sveriges bästa chef till tidningen Chef om hur hans ledarskap ser ut.

3. ”Det finns en gemensam nämnare för en lång rad av misslyckade jätteprojekt Computer Sweden avslöjat under de senaste sex åren: konsultbolaget Accenture”

Lars Danielsson, CS som har granskat stora IT-projekt. Länk.

4.”Kvalitet går före pris”

Christina Strömborn till CS apropå att ingen använder sig av enkronaskonsulter. Länk.

5. ”Konsulterna säljer sig för billigt”

Softronics vd Anders Nilsson i en IDG-intervju att framtiden för konsultbolagen är att sälja hela lösningar och ta betalt för nyttan.Länk.

Topp 5 stora avtal

1. CGI och Trafikverket

CGI tecknade ett jätteavtal med Trafikverket gällande resurskonsultande av förvaltning och utveckling av IT-system. Avtalet löper över fyra år med option på två plus ett år och är värt hela 1,3 miljarder kronor. För detta uppdrag ingår CGI samarbete med Knowit, Altran och Headlight. Länk.

2. Volvo IT och SJ

Volvo IT blev ensam outsourcingpartner till SJ, som tidigare har haft fyra leverantörer (CGI, Fujitsu och Evry). Sjuårsavtalet är värt uppåt en miljard kronor. Länk.

3. Sweco och Stockholms läns landsting

Sweco skrev avtal med Stockholms läns landsting om utformning av den nya tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka och Gullmarsplan. Det total värdet på uppdraget uppgår till cirka 500-600 MSEK. Länk.

4. IBM och Lufthansa

IBM har vunnit ett outsourcingavtal med Lufthansa värt över 1000 MEUR (!) på sju år. De tar över Lufthansas hela it-infrastruktur och totalt går 1400 medarbetare över till IBM. Länk.

5. ÅF och Vattenfall

ÅF har vunnit ett ramavtal med Vattenfall inom kärnkraft, vattenkraft och värmekraft. Treårsavtalet beräknas vara värt 500 MSEK. Länk.

Topp 5 konsultbolag med högst rörelsemarginal

I Konsultkollen 2014 kan du också jämföra konsultbolagens rörelsemarginalre så här såg topplistan ut för vilka konsultbolag som redovisade högst rörelsemarginal 2013.

1. McKinsey & Company AB (32,6%)

2. Netlight (31,0%)

3. ELITS (18,9%)

4. Cygni (17,8%)

5. Briab (17,6%) 

Topp 5 bäst betalad konsult-vd:arna

It24 har satt ihop årets ”Lönelista” (siffror från 2013) och följande topp 5 inom konsultbranschen kunde läsas ut.

1. Jonas Wiström (ÅF) 7,8 MSEK

2. Martin Ödman (Proact) 7,1 MSEK

3. Lars Stugemo (HiQ) 6,7 MSEK

4. Björn Ivroth (CGI) 6,6 MSEK

5.  Eva Gidlöf (Tieto) 5,6 MSEK

Topp 5 utmärkelser

1. Cygni, Europas bästa arbetsplats

Cygni blev av Great Place to Work utnämnd till Europas bästa arbetsplats inom kategorin små- och medelstora bolag. Det är första gången ett svenskt bolag kammar hem titeln. Cygnis vd Jon Persson bloggade om hur de jobbar på Cygni i höstas hos oss på Cinode.

2.  Eric Ringertz, Sveriges bästa vd

Netlight-vd:n Eric Ringertz blev utsedd till årets chef 2014 av tidningen Chef. ”Extrem delegering” och att konsekvent säga ja till allting har varit avgörande för att nå denna framgång. Företaget har en årlig tillväxt på nästan 40 procent och en vinstmarginal på över 30 procent. Länk.

3. Jonas Wirström, årets vd 2014

ÅF:s Jonas Wiström har blivit utnämnd till årets vd. Jonas har under de senaste 12 åren ökat antalet medarbetare från 2000 till 7000. Idag är företaget en av de mest attraktiva arbetsgivarna i Europa. Länk.

4. Mårten Lindström, ”Lifetime Achievement”

Tyréns styrelseledamot Mårten Lindström har tilldelats utmärkelsen ”Lifetime Achievement” från Association of Consulting Engineers i London. Länk.

5. Valtech, Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora bolag

Valtech blev vald till Sveriges bästa arbetsgivare bland medelstora bolag i Universums undersökning. Länk.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *