Passa på att höja konsultpriserna under 2017

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Konsultbranschen går otroligt starkt men tjänstepriserna har inte hängt med, trots rådande kompetensbrist. Konsultföretag säljer för det mesta tid – bolaget säljer en timme och har en kostnad per timme. Medan priserna har legat still de senaste 20 åren har lönerna stigit. Enkel matematik visar att det inte är hållbart i längden. 

Visst går det att höja beläggningen någon procent ytterligare eller lägga delar av verksamheten i billigare länder. Ett annat sätt är förstås att gå i riktning mot att ta betalt för en leverans istället för att fokusera på timmar för att öka intäkterna. Samtidigt ökar ju förstås även risken. De flesta av oss kommer dock att fortsätta med timdebiteringen.

Kunderna börjar konkurrera om konsulterna

För att långsiktigt hålla lönsamhet i branschen behöver arvodena höjas. Nu när efterfrågan är hög är det ett ypperligt tillfälle att börja. Vi befinner oss till och med i en situation där kunderna i allt högre utsträckning börjar konkurrera om konsulterna och inte tvärt om. Det börjar därför bli allt viktigare för kunderna att säkerställa att konsulterna prioriterar deras projekt.

Vi ser tendenser att priserna ökar redan nu men som konsultbolag gäller det att under 2017 passa på att utnyttja detta. Höj priserna på era existerande konsulter och passa på att välja de kunder som betalar bättre. 

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *