Det polska it-konsultbolaget som fokuserar på det högre syftet

Att hålla sina medarbetare engagerade är en av de tuffaste utmaningarna som dagens ledare och chefer möter. En viktig aspekt för att lyckas är att bygga en hållbar företagskultur. Sunda värderingar och tydliga visioner effektiviserar hela verksamheten och utgör en kompass vid beslutsfattande samt i möten med kunder och partners.

För att vidga våra vyer blickar vi söderut för att ta pulsen på den polska it-marknaden och hur de arbetar med värdebyggande.

Oakfusion är det lilla konsultbolaget med stort hjärta för en hållbar företagskultur och fokus på tekniska lösningar som förenklar kundens vardag. Drivkraften är passionen för mjukvaruutveckling och förmågan att skapa lösningar som företag efterfrågar. Sedan två år tillbaka stöttar de även startup-bolag med teknisk och affärsmässig rådgivning.

Det polska konsultbolaget Oakfusion har sedan företagsresan startade 2010 fokuserat på värdeskapande och att bygga en organisation med såväl teknisk spetskompetens som ambitionen att hitta optimala lösningar på kundens problem.

Två år senare, 2012, grundades konsultbolaget officiellt. Idag består de av 40 medarbetare och är verksamma inom områden som automotive, financial solutions, user experience design, business software management och legacy code fighting.

– Merparten av våra kunder finns i Polen men vi har även några i Sverige och Tyskland – och en kund i Kuwait, säger Adam Matusiak, medgrundare av Oakfusion.

– Det är spännande, en helt annan typ av marknad givetvis. Men kunden är väl insatt i den europeiska företagskulturen och hur bolagen här arbetar, vilket underlättar, tillägger han.

Högre syfte som stärker gemenskapen

För att sticka ut på marknaden och attrahera nya talanger gäller det att ha tydliga visioner. På Oakfusion är det viktigt att erbjuda medarbetaren mer än bara en lön varje månad.

– De ungas ambitioner skiljer sig från den äldre generationen. En del vill arbeta för stora bolag medan andra föredrar mindre, som vårt. Men alla talanger vill arbeta inom projekt som har en stor inverkan på samhället och världen vi lever i, säger Adam.

Att bygga en tydlig vision med ett högre syfte stärker engagemanget inom bolaget och fungerar som en ledstjärna.

Konsultbolaget stöttar startup-bolag

Sedan två år tillbaka stöttar de startup-bolag med både teknisk och affärsmässig rådgivning. De vägleder unga talanger in på it-marknaden och hjälper dem att undvika fallgropar, kapa kostnader samt att synliggöra värdeskapande strategier.

– Många saknar tidigare erfarenhet av att starta bolag. Den övergripande utmaningen är att förstå sig på it-branschen och hur den fungerar. Det handlar om att lyckas bygga it-lösningar som går att sälja till kunden, säger Adam.

Kompetenssatsning för framtida utvecklare

Han berättar att bolaget också driver ett utbildningsprogram för blivande programmerare. Med programmet Talent Forge vill bolaget satsa på de yngre förmågorna och stärka deras kompetenser inom programmering.

– Vi introducerar unga talanger till it-världen och låter dem möta utmaningar som professionella står inför dagligen, säger Adam.

Utbildningen, som pågår under cirka sju till åtta månader, är gratis och populär med många sökande.

– Då gäller det att hitta de individer som är villiga att lära nya kompetenser och satsa hårt. Vi är välkända inom vårt område – många vill jobba med oss och har hört talas om programmet. Just nu har vi pausat det men kommer eventuellt starta det på nytt om ett halvår.

Att satsa på att stötta de unga talangerna är viktigt under rådande lågkonjunktur, även om den polska it-marknaden inte drabbats lika hårt som många andra länder ännu, menar Adam.

– Just nu går it-branschen bra. Men självklart kan det vara en utmaning för de unga att komma in på marknaden, samtidigt som seniora medarbetare inte är lika attraktiva längre. Bolagen är idag mer prismedvetna och vill kapa kostnader.

Kan ni höja priserna under inflationen?

– Sedan början av året är priserna ungefär detsamma. Vi märker inte av inflationen särskilt mycket än. Men marknaden är väldigt dynamisk och priserna gick upp snabbt förut. Tidigare har vi behövt justera priserna från en månad till en annan, vilket vi aldrig gjort innan. Kanske det blir värre under nästa kvartal och då behöver vi eventuellt justera priserna på nytt.

Avslutningsvis, hur ser era framtida mål ut för bolaget?

– Eftersom marknaden ständigt förändras är det svårt att förutsäga hur framtiden kommer bli. Men vi fokuserar på att expandera inom nya teknikområden och hitta nya kunder. Vi satsar även på att nätverka, utbyta kunskap och hitta nya partners. Det vore också toppen om vi lyckas öka omsättningen med 40 procent i slutet av året, om man får önska, säger Adam.

Börja med Cinode Free idag!

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg