Tillväxt och fina resultat drivs genom tydlig företagskultur och klara värderingar 

En torsdagskväll i slutet av mars satt jag i publiken på Berns salonger och var så stolt att jag höll på att spricka. Vi hade precis blivit utsedda till en av Sveriges bästa arbetsplatser på Great Place To Work-galan. Vi knep en sjätte placering på listan för mindre bolag. Jag var ödmjuk och glad över att vi år efter år lyckats få fina betyg.

Genom åren har jag ofta fått frågan hur vi gör för att skapa en framgångsrik företagskultur? Du som läser det här kommer kanske ihåg att jag bloggat tidigare. Då delade jag min syn på hur vi bygger företagskultur och hur viktigt gemensamma värderingar är för framgång. Det är också något vi pratar mycket om i sociala medier och självklart pågår arbetet dagligen internt hos oss. 

Mer sällan får jag frågan varför vi lägger tid och engagemang på att bygga och bibehålla en bra företagskultur. Sedan vi grundade bolaget har vi varit övertygade om att när kunderna och våra medarbetare är mer än nöjda ger det positiva effekter. Båda graferna behöver peka uppåt och i linje med varandra. Först då kommer resultaten. Jag är inte överraskad över att vi växer, att omsättningen ökade med en tredjedel förra året och att vårt resultat mer än fördubblades i början av året. Det här har vi vetat hela tiden, siffrorna är beviset på att det fungerar. 

Påverkar personalomsättningen

Företag med nöjda medarbetare som känner stor tillit till ledningen har 59 procent högre vinstmarginal. Det visar en undersökningfrån analys- och konsultföretaget Great Place to Work. Fortune Magazines lista över de 100 bästa företagen att jobba för i USA visar på tre till fyra gånger avkastning jämfört med motsvarande börsnoterade bolag. Deras personalomsättning är bara hälften av genomsnittets. Dessutom visar statistiken att med minst 30 procent kvinnor i ledningsgruppen når bolag upp till sex procent högre vinst jämfört med de som saknar kvinnliga chefer. 

Genererar goda affärsresultat

Min roll som vd är att driva tillväxt genom en tydlig företagskultur och skarpa värderingar. Det skapar trygghet i organisationen och en ledstång att hålla sig i. Vare sig det stormar i omvärlden eller blåser i håret av tillväxt. Detta ger oss förutsättningar att också generera goda affärsresultat. Vi tror inte det går att vända på det och börja i andra änden. När våra kunder och medarbetare ger oss fina betyg ökar resultatet. Därför mäter vi inte debiterings- eller faktureringsgrad. I stället följer vi upp alla våra uppdrag med våra kunder, utvärderar och mäter hur nöjda de är – precis på samma sätt som vi gör med våra medarbetare. Ju mer vi växer desto mer kultur. 

Stora resurser på företagskultur

En av utmaningarna för oss som konsultbolag är att behålla våra medarbetare över tid. Det minskar kostnadsbilden för nyrekryteringar. Samtidigt ökar trivseln och det långsiktiga engagemanget för att nå bolagets mål. Därför lägger vi stora resurser på att skapa en kultur med höga incitament för varje medarbetare. I senaste mätningen scorade vi 100 procent på livsbalans vilket visar att vi valt rätt väg. 

Öppen för nya idéer

För mig är det självklart att människor som trivs blir mer innovativa, kreativa och hittar nya lösningar på problem. Med en kultur som är både tillåtande och förlåtande men också med en hög ambition och alltid med höga krav i leveranserna skapar vi samarbeten mellan medarbetare och involverar nya lösningar i uppdragen. Vi når win-win för kunderna och medarbetarna som känner sig delaktiga i att nå den ultimata lösningen. När vi MUM:are använder vår verkliga drivkraft, vårt engagemang och vi omfamnar, utvärderar och provar nya ideer, ökar resultatet.

Vi har ett ekosystem av entreprenörskap, kunskap och kärlek som tagit oss hit. Men att skapa en stark företagskultur som ger höga affärsresultat är inte målet, det är bara början på fortsättningen.  

Gästbloggare - Ulrika L Oskarsson, vd MUM Group

Gästbloggare - Ulrika L Oskarsson, vd MUM Group

MUM Group är ett tech- och managementkonsultbolag som föddes ur en önskan att inte vara som alla andra i branschen. En hög nivå av professionalism kombinerat med en mjuk och vänlig företagskultur har varit framgångsfaktorn för verksamheten sedan starten 2014. Bolaget grundades av vd:n Ulrika Lindström Oskarsson och Mikael Lundstedt. I koncernen MUM Group ingår dotterbolagen Consulting, Digital Technology, Compliance och Navigate, som genom att brygga mellan it, verksamhet och organisation ökar affärsvärde för kund.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg