Konsult – så får du nästa uppdrag

2024 blir enligt många ett tufft år för konsultbranschen. Flera stora bolag på kundsidan har dragit ner på sin personal, senast har Spotify signalerat om stora nerdragningar. 

I ett sådant läge är det lätt att misströsta och bli likgiltig. Inget kan vara mer fel, det är här och nu som agnarna sållas från vetet bland konsultbolagen.

Om jag ska ge dig som är konsult ett enda råd är det att öka den egna aktivitetsnivån. Anställd eller egenföretagande konsult spelar ingen roll i sammanhanget. Nu mer än någonsin förväntas du själv att bidra i arbetet med att hitta uppdrag.

Hur skall du då gå tillväga som konsult för att hitta ditt nästa uppdrag? Svaret är mångfacetterat och kräver ett antal olika åtgärder.

Var långsiktig och börja i tid

A och O är att vara långsiktig och ute i god tid. Börjar du med ett fokuserat säljarbete när du redan sitter på bänken är för sent. Ofta innebär det långa ledtider när det rör sig om dialoger kring kommande uppdrag.

Släpp fokus på cv:t

Missförstå mig rätt, ett lagom omfattande cv som beskriver konsultens kompetens på ett vederhäftigt sätt ska såklart finnas, men det är en hygienfaktor.  Det allra viktigaste är att du presenterar ditt cv vid rätt tillfälle för rätt uppdrag till rätt kund.

Sprid riskerna

Många konsulter går i fällan att lägga alla sina ägg i samma korg. Bolag med anställda konsulter vill i slutändan inte ha sina konsulter på bänken. De har inga problem med att du som konsult har ordnat ett uppdrag själv via en säljare på ett annat bolag som du har positiva erfarenheter av sedan tidigare.

Samma sak gäller egenföretagande konsulter som anslutit sig till ett nätverk som kräver exklusivitet. Letar du på egen hand ökar dina chanser till uppdrag markant.

Nätverka varje dag

Att kontakta fem personer per dag  i det egna nätverket som sitter på kundsidan under perioder av låg beläggning borde vara en självklarhet för varje konsult. Det behöver inte vara personer som sitter i ledande befattningar hos kunderna. Tidigare kollegor kan också fungera bra. Det ena leder ofta till det andra och det viktigaste är att du är aktiv i ditt kontaktskapande.

Var bra på att återkoppla – gör det till en hederssak 

Återkoppling är en käpphäst för alla som arbetar professionellt med försäljning. Det gäller i alla lägen, även om du inte har någon ny information att ge. Konsultsäljare arbetar helst med de som svarar snabbt och tydligt, svårare än så är det inte.

Självinsikt är guld värd i krävande tider

Har du arbetat som agil coach i de senaste två uppdragen men tidigare varit projektledare för fem komplexa systembyten? Även om du känner att du aldrig mer vill arbeta med systembyte kan det vara läge att ompröva det beslutet nu, beroende på vilken kompetens som marknaden faktiskt efterfrågar.

Undvik kompetensmatris-träsket

I en marknadssituation där antalet uppdrag minskar parallellt med att antalet tillgängliga konsulter ökar är det lätt att ägna sig åt att svara på så många kundförfrågningar som det bara är möjligt.

Att svara på 15 förfrågningar när varje förfrågan har 45 sökande ger, allt annat lika, bara en chans på tre till nytt uppdrag. Det är för dåliga odds.

Bästa strategin är i stället att lägga säljkrutet på de case där en direktkontakt med kunden är etablerad. Konsulter som själva är aktiva med att leta uppdrag och konsultföretag som ligger nära sina kunder och konsulter går stärkta ur 2024.

Gästbloggare - Svante Sandblom, vd för Avenit Consulting

Gästbloggare - Svante Sandblom, vd för Avenit Consulting

Svante Sandblom är VD för Avenit Consulting, ett snabbväxande konsultföretag inriktat på konsultförmedling. Svante har haft ledande befattningar i sex olika konsultbolag och har verkat som konsult i roller som systemutvecklare, projektledare, IT-controller och inhyrd chef.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg