Så gör du medarbetarna omotiverade

Skrivet av Gästbloggare - Thomas Lundqvist |  Ingen kommentar
  1. Var otydlig. Ett bra sätt att skapa omotiverade medarbetare är att ha otydlig kommunikation. När medarbetare inte förstår vad de ska göra blir de mer passiva och på sikt mer omotiverade.
  2. Skapa vi och dom. Ett bra sätt att slå splitt ibland medarbetare är att favorisera vissa yrkesgrupper på arbetsplatsen. Forskningsstudier på området visar på att skapandet av vi och dom väldigt snabbt har en negativ och aggressiv effekt på motivation och prestation.
  3. Koppla prestationer till olika typer av belöningar. Ett snabbt sätt att skapa problem är att tydligt ekonomiskt belöna medarbetare när de gör något bra. Ge dem extra pengar och de kommer att vägra utföra dessa beteenden vid utebliven belöning längre fram. Alternativt utföra beteendet men kräva obefogad med ekonomisk ersättning. ”Varför ska jag göra detta när jag inte får mer betalt” är en klassiker som du kanske känner igen?
  4. Införa deadlines. Ett bra sätt att skapa lägre motivation bland medarbetare är att frekvent använda sig av deadlines. Denna typ av kontrollmekanismer ger nästan alltid problem med motivation när det sedan inte finns deadlines i det dagliga arbetet.
  5. Ordna tävlingar. Ett smart sätt att dra ned på motivationen är olika typer av tävlingar. Tävlingar gör att några få blir mer motiverade och den stora massan rejält omotiverade. Ett enkelt och bra sätt att få majoriteten av medarbetare att minska på prestationerna.
  6. Ranking och listor. Ett annat enkelt och bra sätt att sporra ett fåtal och göra ett flertal omotiverade är införande av listor och rankningar. Det finns få saker som är så omotiverande än att se sitt namn lite längre ned på listan eller rankingen.
  7. Oförutsägbart ledarskap. Om medarbetare aldrig vet var man har chefen och vilken åsikt som gäller just idag är det också ett relativt lätt och enkelt sätt att demotivera medarbetare.
  8. Kritisera. Att ge kritik inför andra är ett säkert sätt att skapa slitningar i arbetsgruppen. Eventuell arbetsglädje är som bortblåst på några få ögonblick om det är just du som är målet för chefens offentliga kritik.
  9. Skitsnack. Att inte stävja skitsnack och tillåta olika typer av fördomar på arbetsplatsen kan också vara verkningsfullt för minskad motivation. Speciellt om det finns tydlig koppling till punkt nummer 2.
  10. Idiotförklara medarbetare. Att straffa och idiotförklara medarbetare kan vara ett bra sätt att minska på inre motivation. Chefen tror och hoppas att medarbetaren ska knyta näven i fickan och minsann visa chefen var ”skåpet ska stå” och visst finns det enstaka medarbetare som blir triggade av detta. Flertalet blir det inte och lever istället upp till chefens kommentarer och inställning. Det blir alltså ibland en självuppfyllande profetia. Att chefen ofta anställt alla dessa ”idioter” verkar inte beröra eller uppröra chefen eller chefens chef.

 

Vilken eller vilka av dessa punkter har du själv upplevt som medarbetare?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Thomas Lundqvist
Gästbloggare - Thomas Lundqvist
Thomas är författare och föreläsare. Han är expert på ledarskap, försäljning och rekrytering. På hans hemsida, www.brainscan.se kan du läsa mer och kontakta honom om du vill undvika problem i samband med förändringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *