Fria kod-tester kan hjälpa er att attrahera utvecklare

Aug 16 2018 · Rekrytering

Skrivet av: Sam Joukhadar

Bristen på it-kompetens har under de senaste åren ökat. Konsult- och rekryteringsbolag har fullt upp med att lyckas hitta och attrahera kompetens till sina kunder. Men it är ett brett område och Software samt Development är just nu stekheta. Alla tävlar om samma kompetens. Därför behöver vi vända på rekryteringsprocessen för att lyckas attrahera och nå fram till de få utvecklare som är redo att byta jobb.

Rekryteringsprocessen som majoriteten av konsult- och rekryteringsbolagen använder sig av stjälper mer än hjälper vid rekrytering av individer inom Software och Development. Det är vanligt att vi fortsätter göra på samma sätt bara för att traditioner och rutiner säger åt oss att göra det. Behov och beteenden förändras. Detsamma borde också gälla för rekryteringsbranschens arbetssätt. Vår uppfattning är att kandidaterna skräms bort när vi inte förstår oss på dem eller ger dem chansen att påverka sin egen rekrytering.

Vi ville bli specialister på just rekrytering av specialister inom Software och Development. Därför startades ett separat varumärke under Wise IT-hatten som tydliggör för utvecklarna runt om i Sverige och Norden att vi är på deras sida. Varumärket heter Dev Search och drivs av oss som är experter på utvecklare – många av oss har erfarenhet av att arbeta med utveckling själva. Vårt jobb är fortfarande att placera rätt person på rätt plats, men vanligtvis arbetar en rekryterare med att hitta flera kandidater som passar ett bolag. Inte flera jobbmöjligheter som passar kandidaten.

Ta kontroll över sin rekryteringsprocess

Många utvecklare går igång på utmaningar och projekt. För att vi ska kunna locka kandidater behöver vi ge dem båda roliga projekt och utmaningar att hugga tänderna i. Self Recruit blev första steget i att ge kandidaterna kontroll över sin egen rekrytering.

För några år sedan började vi göra kod-tester på utvecklarkandidater. På så vis säkerställdes kompetensnivån för att matcha kundens krav. Kandidaterna gillade testerna och även utvecklare som inte fick jobbet uppskattade den feedback samt resultatet testet gav. Vi insåg att testerna skulle kunna användas för att hitta jobb som passade kandidaten lika väl som testerna kan säkerställa kompetens för kundens räkning.

När webbsidan lanserades frigjordes testerna för att kandidaterna skulle kunna känna sig ännu närmre sitt resultat och direkt kunna matchas med jobb som passade dem. Detta utan någon särskild kontakt med ett företag, en rekryterare eller liknande. Målet var att se hur många kandidater vi kunde få in genom att frigöra testerna och låta kandidaterna själva kryssa i om de är intresserade av att höra mer om jobb som passar just dem. Med denna metod sållas de som inte är intresserade av nytt jobb bort och på så sätt effektiviseras arbetet.

Utvecklas med kandidaterna

Self Recruit har levererat många bra kandidater och resulterat i flera anställningar. Marknadsteamet har gjort ett otroligt bra jobb med att sprida information om vad testet kan göra för utvecklare och människor i branschen. Men vi behöver fortsätta tänka nytt och utvecklas i takt med kandidaterna.

Vi har under de senaste tiden börjat implementera VR-glasögon i rekryteringsprocesser. Detta för att redan under första intervjun ge utvecklarna chansen att se och uppleva en transparent bild av kontoret, chefen samt potentiella medarbetare.

Kan nästa steg vara att lägga upp filmer redan i jobbannonsen som intresserade kan ladda ner till sina egna VR-glasögon? Detta skulle i praktiken betyda att kandidaterna tar ännu större kontroll över rekryteringen. Är det möjligt och i sådana fall var ska vi börja?

Fler kreativa idéer behövs. Hur tänker ni kring framtidens rekrytering?

Sam Joukhadar, Business Area Manager Dev Search – en del av Wise IT

Sam är utbildad dataingenjör, med en magisterexamen inom utveckling och AI. Sams kunskap och intresse av teknik hjälper honom samt Dev Search-teamet i arbetet med att hitta rätt person till rätt bolag. Sam älskar att leda andra människor och hantera oväntade förändringar.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg