Därför ska du flytta rekryteraren till marknadsavdelningen

maj 17, 2016 · Rekrytering

Skrivet av: Alexander Tonelli

Varför är marknad och rekrytering två skilda enheter? Är det inte en självklarhet att rekrytering är marknadsföring? Varför flyttar du då inte rekrytering till marknad?

Traditionellt sätt har den bredare kommunikationen med kandidater skett från marknadsavdelningen. I bolag med flera målgrupper kan denna kommunikation bli alldeles för bred och inte tillräckligt riktad.

I takt med att attraktion av konsulter har blivit svårare, framförallt inom it, behöver du lägga ner mer tid på att attrahera nya kollegor. Nu för tiden är det kandidaten som styr och uppträder allt mer som konsument i valet av sin framtida arbetsgivare.

Rekryterare behöver därför bli mer personliga och nischade mot sina målgrupper för att nå fram. De behöver även skapa innehåll för att kunna ha en kontinuerlig dialog med framtida kandidater långt innan den potentiella medarbetaren bestämt sig för att byta jobb.

Rekryteraren som träffar eller pratar med kandidater varje dag borde vara den som är mest insatt i vad de är intresserade av. Därmed sitter rekryteraren på en värdefull information som marknadsavdelningen kan ta del av.”

På de flesta företag har marknad oftast störst fokus på kundmålgruppen och inte lika stor koll på kandidatmålgruppen. HR behöver i sin tur släppa loss rekrytering och istället fokusera på marknadsföringen.

Marknad behöver släppa kontrollen

Enligt en undersökning från Linkedin kommer 59 procent av företagen investera i employer branding under 2016. Bolagen inser hur viktigt ett starkt varumärke är för att attrahera både kunder och kandidater.

Sociala medier har blivit det viktigaste verktyget för den som är ansvarig för employer branding/rekrytering. Eftersom marknadsavdelningen fortfarande sitter som ansvarig över de kanalerna krävs ett nära samarbete.

6 minus 1 🙂 anledningar till att du ska flytta rekrytering till marknad

  1. Rekrytering är marknadsföring – oftast finns ett kundfokus men här behövs även ett kandidatfokus i marknadsföringen vilket lättare kan skapas genom att rekryteraren samarbetar med marknadskollegorna.
  2. Rekryteraren har flera kreativa bollplank. Det inspirerar till nya idéer och kanske lite ”utanför-boxen-tänk” för att kunna sticka ut mot sin målgrupp.
  3. Rekryteraren får hjälp att paketera och blir mer personlig i sitt erbjudande och kan sälja in arbetsgivarvarumärket på ett mer riktat sätt.
  4. Rekryteraren kan samarbeta närmare när det gäller publicering i de olika sociala kanalerna som traditionellt oftast marknadsavdelningen arbetar med.
  5. Arbetet blir mer mätbart då rekryteraren kan använda samma verktyg som marknad. Hur många klickade vidare från ditt blogginlägg till annonsen som är aktuell just nu?

Efter att ha läst detta – kommer du att flytta rekrytering till marknadsavdelningen? Min förhoppning är att du svarar ja. Men ett naturligt första steg borde vara att arbeta tillsammans mer proaktivt och hitta ett utbyte i varandras expertisområden.

 

Gästbloggare - Alexander Tonelli, iStone Talent Attraction & Employer Branding

Utbildad personalvetare från Göteborg som arbetat med konsultrekrytering inom it i över fem år. Bor i Stockholm i antagandet att jag ska vara med där stora beslut tas – då de flesta huvudkontoren ligger här. Har ett omfattande intresse för sociala medier och i att skapa bra kandidatupplevelser i rekryteringsprocesser. Arbetar i dag på iStone med rekrytering och employer branding på marknadsavdelningen. Följ mig på Linkedin och besök gärna vår karriärsida för lediga tjänster.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg