I våras utsågs konsultbolaget Cygni till Sveriges och därefter Europas bästa arbetsplats 2014. Vd:n och grundaren Jon Persson beskriver här sin syn på konsultbranschen och delar med sig av de framgångsfaktorer som gjort dem till Europas bästa arbetsplats.
En januaridag 1998 började jag mitt allra första uppdrag som IT-konsult, äntligen skulle jag få programmera professionellt. Under de snart 17 år som gått sedan dess har jag fått uppleva mycket av det som gör konsultyrket så fantastiskt. Jag har fått inblick i en mängd olika branscher och jag har fått jobba i rollen som systemutvecklare, projektledare, säljare och chef. Men det bästa av allt är att jag fått träffa enormt många begåvade, kunniga, intressanta och drivna individer som varje dag går till jobbet för att de känner ett engagemang och en vilja att uträtta något utöver det vanliga.
När jag som nybakad civilingenjör på mitt allra första konsultuppdrag började hacka C++ stod vi i inledningen till det som senare har kommit att benämnas IT-bubblan. Det som hände var att alla konsultbolag så snabbt som möjligt ville ta en position på en hägrande världsmarknad. Tillväxtraketerna bland IT-bolagen fick sitt bränsle från ständigt stigande börskurser som möjliggjorde förvärv med egna aktier. Behövde man pressa upp priset på sin aktie var det bara att släppa en pressrelease innehållandes lämplig teknisk akronym så steg börsvärdet med 20 procent.
I mars 2001 gick proppen ur. Ericsson, som på den tiden var Stockholms överlägset största konsultköpare, sade då upp i princip samtliga konsultavtal och förhandlade fram ett fåtal nya konsultramavtal med kraftigt pressade priser. Under 2002 fick vi uppleva den värsta lågkonjunkturen någonsin i branschens historia och timpriserna har väl först nu, 12 år senare, börjat återhämta sig så sakteliga. De pressade priserna påverkar vår bransch på flera olika sätt. I det här blogginlägget tänkte jag fokusera på vad det inneburit för konsultbolagens syn på kompetensutveckling men också beskriva hur vi på Cygni jobbar med dessa frågor.
Ett problem som de pressade priserna i branschen medfört är att konsultbolagen blivit sämre på att ta hand om sin personal. Många bolag anser att de helt enkelt inte har resurser till medarbetarnas kompetensutveckling och välbefinnande. Problemet för dessa bolag är att deras bästa konsulter ganska snabbt kommer att tröttna på den inställningen och söka sig vidare.
Årsredovisningarna från de noterade konsultbolagen visar att en personalomsättning på 30 procent inte är ovanligt, det innebär alltså att var tredje anställd slutar varje år. Det leder i sin tur till att många av dessa bolag får ännu mindre vilja att satsa på kompetensutveckling med argumentet “varför ska vi lägga resurser på att utveckla vår personal när de ändå bara säger upp sig?”
Därmed har en negativ spiral skapats.
Givetvis går det att resonera och agera på ett mer offensivt sätt i dessa frågor. På Cygni är vi övertygade om att en kraftfull satsning på kompetensutveckling är en av de bästa investeringar ett konsultbolag kan göra. Om man vågar satsa på kontinuerlig, strukturerad och målmedveten kompetensutveckling kommer kvaliteten i våra kunduppdrag öka och personalomsättningen att sjunka. Dessa två faktorer leder till att vi får än mer resurser till kompetensutveckling och att vi fortsätter att attrahera de allra bästa konsulterna till Cygni. Att vi lyckats skapa denna goda spiral tror jag är den kanske enskilt viktigaste framgångsfaktorn för Cygni.
Ett annat problem i ljuset av de pressade konsultpriserna är att många konsultbolag anställer för många juniora konsulter. Man försöker helt enkelt möta de låga priserna genom att anställa konsulter med låga löner d.v.s. nyexade. Det finns exempel på stora konsultbolag i Stockholm som helt fokuserar på att anställa nyutexaminerade och juniorkonsulter. Detta är givetvis dåligt för dessa bolags kunder men framför allt för juniorkonsulterna själva. De nyexade kan aldrig få en bra inledning på sin karriär om det inte finns seniora kollegor på företaget som kan handleda och utbilda. Ingen skulle drömma om att anlita en advokatfirma med bara biträdande jurister, eller gå till en tandläkarmottagning med bara nyexade tandläkare, eller anlita en hantverkarfirma med bara lärlingar. Men av någon anledning tycker vissa att det är ok att anlita IT-konsultbolag där snittåldern är runt 25…
På Cygni rekryterar vi i genomsnitt 2-3 nyexade per år till vårt traineeprogram. Det gör att vi har gott om seniorkonsulter som kan hjälpa dem att verkligen få den bästa möjliga starten på sin karriär.
På Cygni letar vi i vår rekryteringsprocess metodiskt och målmedvetet efter branschens absolut största stjärnor. När vi sedan anställer dessa tjejer och killar vore det en oerhörd kapitalförstöring att låta dem förfalla genom att inte ge dem kontinuerlig och adekvat kompetensutveckling. Därför skriver våra konsultchefer årligen, tillsammans med varje enskild medarbetare, en individuell kompetensutvecklingsplan. Det görs genom att diskutera igenom individens tankar, drömmar och mål om sin utveckling på både kort och lång sikt. Som input till dessa tankar kommer även Cygni-säljets idéer om var marknaden är på väg och vad som kommer att efterfrågas framöver hos våra kunder.
Tillsammans skapar medarbetaren och konsultchefen en målbild och en plan som vi sedan stöttar med ett batteri av relevanta insatser, stora resurser och inte minst uppföljning. Det kan konkret handla om att konsulten åtar sig att föreläsa på en konferens, delta i ett open source-projekt, hålla en kurs ute hos kunden, axla en ny roll i sitt uppdrag etc.
För oss på Cygni är det oerhört viktigt att kompetensutvecklingen skräddarsys på individnivå. Men så ser det inte ut över allt. På många företag får medarbetarna istället en kurskatalog i sitt brevfack. I den väljer man någon kurs som man sedan fikar sig igenom utan att chefen ens bryr sig om att man gått kursen överhuvudtaget. På detta sätt slösar företag resurser på meningslösa aktiviteter som inte möter individens önskemål och framtidsdrömmar.
När vi på Cygni sammanställer de individuella kompetensplanerna ser vi ofta övergripande mönster. Exempelvis är det just nu många hos oss som vill vidareutvecklas inom Node.js. Då syr vi ihop en lämplig kurs och låter alla som vill göra övningar och komma in till kontoret ett par eftermiddagar för att redovisa och diskutera lösningen. Det är oerhört kraftfullt att samla en grupp av Stockholms bästa utvecklare och låta dem köra kompetensutvecklingsövningar tillsammans.
Därutöver kör vi var tredje vecka konsultmöten på kontoret och då är det oftast en eller två teknikföreläsningar på schemat. Nu senast fick vi en dragning om nyttiga DevOps-verktyg samt om stekheta Docker. På vår höstkickoff är det alltid kompetensutvecklingstema och vi sponsrar och uppmuntrar även andra interna initiativ till kompetensspridning och utveckling. På vår årliga skidkonferens i alperna klämmer vi också in kompetensutveckling på schemat.
I juni utsågs Cygni, som första svenska bolag någonsin, till Europas Bästa Arbetsplats av Great Place To Work. Jag är helt övertygad om att en av de viktigaste anledningarna till den utmärkelsen var vårt fokus på kompetensutveckling.
Jag är fast övertygad om att vi står inför en väldigt positiv utveckling för konsultbranschen. Hög- och lågkonjunkturer kan komma och gå men det finns ingen annan bransch som kan erbjuda samma möjligheter till omväxling, utveckling, kompetensspridning och ständigt nya utmaningar.
När Cygni nyligen deltog i rekryteringsmässan D-Dagen på KTH var det knökfullt i vår monter och vi upplevde att studenterna nu återigen, precis som i slutet av 90-talet, känner att konsultlivet är den bästa vägen till en rolig karriär. Om vi kan förmå att plocka upp dessa unga talanger, låta dem jobba sida vid sida med mer erfarna konsulter och våga ge dem resurser för att kontinuerligt kompetensutvecklas, då är framtiden väldigt ljus för konsultbranschen.
Gästbloggare - Jon Perssson
Gästbloggare - Jon Perssson
jan 31 2023 · Rekrytering, Talang
aug 10 2022 · Hållbarhet, Konsult, Rekrytering, Talang
jan 11 2022 · Rekrytering, Talang
feb 24 2019 · IT, Talang
mar 27 2018 · Konsult, Talang
mar 20 2018 · Rekrytering, Talang
nov 17 2017 · Talang
sep 30 2017 · Talang
aug 29 2017 · Talang
apr 09 2017 · Talang
dec 03 2015 · Talang
nov 26 2014 · Talang