En kompetensplanering ger er en tydlig bild av företagets förmågor, drivkrafter och möjligheter. Vilka kompetenser har ni och vilka kommer marknaden att efterfråga framöver? Det här är frågor som ligger till grund för er framtida utveckling.
Det är viktigt att ha en bild av hur varje medarbetare kan utvecklas. Kompetensbrister kan kosta er mycket, både i pengar och tid. Cinode har sammanställt en checklista över de centrala delarna kring kompetensinventering.
För att få en fullständig kompetensinventering gäller det att utgå från medarbetarna själva. De vet bäst vilka tekniker, verktyg, metoder och ramverk som använts under gamla och pågående projekt. Men det gäller att hålla det så enkelt som möjligt. Undvik krångliga strukturer och skapa en metod som baseras på medarbetarnas önskemål.
Arbetsmarknaden befinner sig i ständig förändring. Ny teknik och skiftande efterfråga påverkar utvecklingen och kräver att företagen hänger med för att inte riskeras att konkurreras ut. Information förändras så fort kompetenser tillkommer och befintliga höjs. Därför är det viktigt att själva inventeringen av dessa hänger med.
Lyckas ni skapa en komplett kompetensinventering besitter ni en utmärkt grund att stå på för att fatta strategiska beslut. Vad efterfrågar marknaden? Och vad prioriterar ni utvecklingsmässigt? Vilka aktiviteter/utbildningar bör ni satsa på för att fylla kunskapsluckorna? Ta fram ett ”bör-läge” – vilken kompetens bör ni besitta om ett respektive tre år framåt?
Är du intresserad av Talent Management i konsultbolag – ladda hem vårt whitepaper om 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
jan 31 2023 · Rekrytering, Talang
aug 10 2022 · Hållbarhet, Konsult, Rekrytering, Talang
jan 11 2022 · Rekrytering, Talang
feb 24 2019 · IT, Talang
mar 27 2018 · Konsult, Talang
mar 20 2018 · Rekrytering, Talang
nov 17 2017 · Talang
sep 30 2017 · Talang
apr 09 2017 · Talang
dec 03 2015 · Talang
nov 26 2014 · Talang
nov 18 2014 · Talang