Tretton är antalet ligatitlar som Alex Ferguson lyckats vinna under sin tid som Manchester Uniteds tränare. Den 6:e november 1986 är datumet då han påbörjade sitt arbete som storklubbens tränare. Men den trettonde ligavinsten blev också den sista för 71-årige Sir Alex, som slutade efter denna säsong.
Vad är då hemligheten som gjort honom till världens mest framgångsrike fotbollstränare? Anledningarna till den resultatrika karriären är många men en sak som är säker är att Sir Alex inser värdet med Talent Management.
Nedan listas ett antal punkter om hur han aktivt arbetat med talanghantering under sina år som tränare för storklubben Manchester United.
Alex Ferguson har alltid satsat på sina unga talanger och i ett tidigt skede låtit dem lira med de stora stjärnorna. Vad sägs om namn som Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes? Dessutom satsade han tidigt på unga löften, som Wayne Rooney och Christian Ronaldo, vilka båda lyckats bli några av världens bästa spelare.
Fergusons balans mellan oerfarna talanger och etablerade stjärnor är unik i sitt slag.
Som tränare hatade han att förlora, något han tydliggjorde för hela sitt lag. Dessutom värdesatte han engagemang framför färdighet. För att behålla och utveckla vinnarkulturen valde han spelare med stort engagemang som delade hans avsky att förlora. Laget gick alltid före individuella spelare.
Manchester United sprakade av stora stjärnor och talanger med uppblåsta egon. Tränarens sätt att hantera den högfärdiga egocentriciteten var att förklara att ”hårt arbete är också en talang” och att de måste kämpa hårdare än alla andra. Saknades disciplin var man inte längre välkommen i laget.
Något som alla företag fasar över är att deras stjärnmedarbetare ska sluta. Inom fotbollen blir det ännu tydligare. När ska en stjärnspelare säljas? Då spelaren befinner sig på toppnivå, eller ska man låta spelare vara kvar så länge som möjligt? Alex Ferguson var aldrig rädd att göra sig av med toppspelarna, istället lät han unga talanger blomma ut och ta plats.
Ferguson beskrevs som väldigt direkt i sin kommunikation(vissa menar att han var riktigt tuff) och öppen som manager. Under träningarna var han noga med att kontinuerligt ge positiv feedback. Han sa ofta ”well done”.
När det gäller kritik har han själv sagt att det är viktigt att det sker direkt i omklädningsrummet efter matchen och att man därefter går vidare. Att kritiken sker internt är också viktigt.
Han var noga med att hela laget skulle vara just det, ett lag. Även de som inte var med i startelvan. Före den officiella laguttagningen pratade han alltid enskilt med spelarna som inte var med i startelvan.
Alex Ferguson var Manchester United. Han kom först och gick sist. Med sina värderingar och sitt sätt att låta laget gå före enskilda stjärnor byggde han en kult-kultur, där alla jobbade mot samma mål och mot gemensamma motståndare.
Bild från thesportreview.com
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
jan 31 2023 · Rekrytering, Talang
aug 10 2022 · Hållbarhet, Konsult, Rekrytering, Talang
jan 11 2022 · Rekrytering, Talang
feb 24 2019 · IT, Talang
mar 27 2018 · Konsult, Talang
mar 20 2018 · Rekrytering, Talang
nov 17 2017 · Talang
sep 30 2017 · Talang
aug 29 2017 · Talang
apr 09 2017 · Talang
dec 03 2015 · Talang
nov 26 2014 · Talang