Hur får vi fler kvinnor till it-konsultbolaget?

maj 15, 2018 · Rekrytering

Skrivet av: Mattias Loxi

It-konsultbolag har som bekant svårt att rekrytera kompetenta medarbetare till en bransch som är hetare än någonsin. Att lyckas få in fler kvinnliga medarbetare i bolagen är därför av största vikt. Och den interna företagskulturen är många gånger avgörande för hur arbetet med jämställdhet lyckas. Pink Programming är ett exempel på hur samhället aktivt arbetar med att rekrytera samt stärka kvinnor i en traditionellt sett mansdominerad bransch.

Den ideella föreningen vill skapa en inspirerande miljö där kvinnor med programmeringsintresse kan ha roligt och känna sig hemma samtidigt som de lär sig koda, eller bygger vidare på befintliga kunskaper. Lärarna och föreläsarna är kvinnor som själva jobbar som utvecklare.

– För att komma bort från den stereotypiska bilden av programmering flyttar vi gärna ut upplevelsen till en stuga på landet. I sommar kommer vi att ha fem olika programmeringsläger med olika inriktningar, säger Vanja Tufvesson, medgrundare av Pink Programming.

På samtliga läger kombineras programmering med matlagning och olika sociala aktiviteter.

– Vårt koncept har visat sig vara precis det som kodintresserade kvinnor efterfrågar, fortsätter Vanja.

Synliggöra kvinnliga förebilder

Hur kan då bolagen blir bättre på att locka till sig samt stärka kvinnor inom it-branschen? Vanja menar att det gäller att tänka långsiktigt. Många bolag är medvetna om bristen på kvinnor och vill rekrytera.

– Men så länge vi inte hjälps åt att öka andelen kvinnliga utvecklare kan ingen rekrytera fler kvinnor, för det finns så få av dem i branschen idag. Att stötta initiativ som Pink Programming, Pepp eller DataTjej är ett sätt att hjälpa till. Att lyfta fram sina egna kvinnliga förebilder är en annan.

Det handlar även om att arbeta med företagskulturen, så att de kvinnor du har på bolaget vill stanna kvar. Se till att det finns karriärmöjligheter för både män och kvinnor.

– Visa på detta genom att ha kvinnor på ledande positioner och i styrelser. Många it-bolag jag har varit på har både gratis öl, pingisbord och tv-spel. Jag älskar i och för sig pingis, men skulle verkligen uppskatta en yogasal, färskpressad juice och gratis mensskydd på toaletterna, säger Vanja.

En bredare syn

Hon tror att den största utmaningen är att förändra bilden av vem som kan jobba som utvecklare.
– Datorn bryr sig inte om hur du ser ut eller vad du gör på fritiden. När bolagen förväntar sig en viss typ av människor kan det lätt bli så att de formulerar sig klumpigt i jobbannonser och letar efter de som identifierar sig som guru, ninja eller rockstjärna och som kodar dygnet runt. Hela branschen måste se förbi det och inse att det stänger dörren för ett hav av talang som gillar programmering, men som har andra intressen också. Detta gäller både män och kvinnor, säger Vanja.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg