Tillväxt och skalbarhet är fundamentalt för konsultbolag

Ibland träffar jag ledare för konsultbolag som verkar nöjda med en viss omsättning, resultat och antal anställda. En nivå de legat på under de sista åren. Mycket talar dock för att konsultbolag i tillväxt med en plan för skalbarhet lyckas bättre än de som år efter år levererar stabila resultat på samma nivå.

Konkurrensen om talangerna är hård på marknaden. Konsulter är eftertraktade och har många potentiella arbetsgivare att välja mellan. Dessutom vill många, både juniora och seniora konsulter, driva eget och frilansa idag.

Utan tillväxt ökar risken att era konsulter ser sig om efter nya utmaningar

Anledningarna varför ni bör fokusera på tillväxt är många. ”Behöver vi verkligen det”, tänker du? ”Vi har ju stabil omsättning, vinst och låg personalomsättning. Räcker inte det”?

En stor del beror förstås på er långsiktiga ambition men mycket talar för att just tillväxt är avgörande för långsiktig framgång. Det blir lättare att attrahera nya talanger och behålla de ni har. Dessutom hjälper ett inflöde av nya medarbetare ert företag att förbli relevanta och innovativa.

Tillväxt skapar förutsättningar för utveckling av både konsulter och ert konsultföretag. Expanderar ni inte förlorar ni marknadsandelar på en växande marknad. Då uppstår fler möjligheter hos era konkurrenter och ni riskerar att tappa era bästa konsulter.

Varför finns ditt konsultföretag?

För att knäcka koden till framgång behövs ett tydligt ”Why”. Vad gör ni som också gör att de bästa inom er nisch vill jobba hos just er? Denna aspekt ska inte underskattas i tider med hög efterfrågan. Läs vidare om detta och dra slutsatsen vart ni ska samt hur du även undviker de två lägsta nivåerna i Maslow’s behovstrappa anpassad för konsultföretag.

För de som lyckas nå tillväxt genom ökad försäljning är skalbarhet ofta en utmaning. Minimera administration genom struktur, automatisering, effektiva processer och verktyg inom alla väsentliga områden som exempelvis kompetensinventering, försäljning, resursplanering, stöd för dito, och både kort- samt långsiktiga mål. Utan god planering finns risken att ni upptäcker behovet av skalbarhet för sent. 

Tillväxt och skalbarhet hänger ihop

Utan skalbarhet blir det en utmaning att växa. Utan tillväxt blir det svårt att attrahera talanger, kunder och hitta tid att förnya sig.

Vad gör ni just nu och kommande år för att lyckas med era tillväxtmål samt för att skala upp ert konsultföretag?

Har ni inte redan skapat en plan för vad ni behöver göra bör ni titta på webinaret ”How to scale your consulting business!” Cinode’s vd, Anders Hagberg och PE Accounting’s vd, Olle Rydqvist, intervjuas och delar med sig av tips, erfarenheter samt lärdomar. Webinaret är skapat specifikt för ledare i konsultföretag och avslutas med lyssnarnas frågor. Du laddar ner webinaret här!

P.S. Jag rekommenderar även att ni analyserar er uppdragsmix, säkerställer att den ligger i linje med önskad marknadsposition och det varumärke ni är eller vill vara. I den här intervjun hittar ni mer inspiration och mycket annat!

Johan Haeger – Sälj – Marknad – Cinode

Johan Haeger – Sälj – Marknad – Cinode

Johan har lång internationell erfarenhet inom marknadsföring, kommunikation, försäljning och ledarskap. Efter sju år utomlands i sex länder brinner han för språk och relationer. Johan träffar dagligen konsultföretag med målet att hjälpa dem bli mer framgångsrika. Fritiden ägnas helst åt vågsurfing, snowboard, familj och vänner. https://www.linkedin.com/in/johanhaeger/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg