Hur säljande är era konsultprofiler egentligen?

Din konsultprofil utgör ett vitalt verktyg då du söker nya uppdrag. Men hur mycket energi, tid och pengar lägger ditt företag egentligen på era profiler?

Konsultprofilerna ska förmedla såväl bolagets budskap som konsulternas kompetenser.

Du har sex till tretton sekunder på dig

Den inledande tredjedelen är viktigast. Studier visar att det tar mellan sex och tretton sekunder för en rekryterare att besluta sig för om kandidaten är lämplig för uppdraget eller inte.

De första meningarna bör du lägga extra krut på. De ska vara intressanta och fånga läsarens intresse. Ett annat vanligt misstag är att texterna är alldeles för långa och inte säljande.

Inse vikten av en kvalitativ och genomtänkt layout. En bra formgivning förstärker budskapet i din text. Är din mall äldre än tre år är det troligtvis läge att byta ut den. Använd helst en professionell designer.

Ambition viktigare än erfarenheten

Skriv inte bara vad du kan utan också vad du vill. Ambition slår nämligen ofta erfarenhet.

Ett tips för att komma igång är att använda principerna från ”Professionella ryktet” där CV:et endast är en sida lång. Sidan delas sedan in i tre lika stora delar som beskriver; vad andra säger om dig, dina framtida ambitioner samt tidigare erfarenheter.

Anpassa konsultprofilen till uppdraget

Tänk på att anpassa profilen för det aktuella uppdraget. Eftersom personen som gör den första grovgallringen eventuellt inte är insatta i uppdraget kan det vara värt att krydda med just de kompetenser/”buzz-words” som efterfrågas i uppdragsbeskrivningen.

Förkorta alternativt stryk icke relevanta uppdrag, speciellt de som ligger långt bak i tiden.

Använder ni fortfarande Word kan det vara en god idé att byta till ett modernt verktyg, det gör anpassningen betydligt lättare.

Fem avslutande skrivtips

  1. Undvik milslånga rubriker. En genomtänkt rubrik innehåller sällan fler än sju ord. Oftast färre.
  2. Avsluta med det minst viktiga, vilket innebär att du ALDRIG placerar mindre intressant information i det inledande brödtextstycket.
  3. Läs igenom texten högt och stryk alla onödiga ord som inte tillför texten något. Slaskord skapar oftast bara förvirring hos läsaren och förhindrar budskapet att nå fram.
  4. Du skapar konsultprofilen för mottagaren. Ett ack så viktigt perspektiv att arbeta utifrån då du skriver. Denna vitala faktor är dock lätt att försumma då man som konsult helst av allt vill visa omvärlden hur enastående ens egenskaper och kompetenser faktiskt är.
  5. Låt någon annan läsa igenom din text, eller ännu hellre anlita en professionell skribent för redigering. Den kostnaden kan snabbt tjänas in.

 

Eftersom att varje konsultdag är värd tusentals kronor bör ni spendera tid och resurser på professionella verktyg, skribenter och designers.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg