Många företag som säljer konsulttjänster har under de senaste åren börjat arbeta med content marketing. Ofta består det av en blogg som medarbetarna skriver på, ibland kopplat till ett marketing automation-program för att generera leads, och mestadels med distribution kopplat till sociala medier samt ett nyhetsbrev.
Som konsult inom bland annat content marketing och flitig innehållsproducent på egna sajten staunstrup.se tycker jag förstås att detta är en positiv utveckling. Men det som är bra kan ju som bekant alltid bli bättre. Därför har jag en del tips och några spaningar framåt som jag hoppas ska lyfta ditt företags arbete med innehållsmarknadsföring ännu ett par snäpp.
Om det är du som dragit vinstlotten som innehållsansvarig på ditt företag misstänker jag att du brottas med utmaningen att få kollegorna att leverera innehåll – och att göra det mer än en gång. Du är inte ensam om att kämpa med det, och ett praktiskt verktyg du kan ha nytta av är att sätta ihop en enkel lathund eller checklista kring vad de ska leverera. Ett finare begrepp för detta är redaktionella riktlinjer, och de kan bland annat innehålla:
Du kan även tipsa dem om hur de kan hitta ämnen att skriva om. Det allra bästa rådet är att svara på de vanligaste frågorna de får från sina kunder.
Fördelen med den här sortens lathund eller riktlinjer är att du slipper innehåll som spretar eller inte bidrar till affärsmålen.
Ett annat sätt du kan underlätta för kollegorna är att hjälpa dem återanvända innehåll de redan tagit fram. På konsultföretag är tid oftast en bristvara och ni ska såklart använda det mesta av den till att just konsulta. Att då hitta tid för att ta fram nytt innehåll känns ofta svårt.
Men däremot producerar du och de andra redan en hel del potentiellt innehåll i form av presentationer, mejlsvar eller demonstrationer. Det kan du använda för att skapa texter och annat material till bloggen. På så sätt sparar ni tid samtidigt som ni producerar relevant innehåll.
Att regelbundet publicera innehåll är en hörnsten i arbetet med content marketing, men detta betyder inte att du och dina kollegor måste skapa stora mängder texter. Det handlar istället om att distribuera innehållet så brett som möjligt och dessutom göra det flera gånger.
Det här är något många företag missar – de lägger all tid på att ta fram innehåll och tror sedan att målgruppen ska hitta det på egen hand. Sanningen är den att du måste arbeta minst lika mycket med att distribuera innehåll som med att producera det.
Ett första tips är att kartlägga alla egna kanaler som kan användas för att sprida innehåll och därefter göra samma sak med kanaler som företaget inte äger men som kan vara intressanta. Bransch- och intresseorganisationer, media, forum osv. Har du en budget för att kunna köpa media lägger du sedan till den sortens kanaler också. Ju bättre koll du har på alla kanaler desto större möjligheter har du att sprida ditt innehåll brett.
Mitt andra tips är att posta samma innehåll flera gånger i sociala medier. Jag kan själv se att det ofta är andra, tredje eller till och med fjärde gången jag delar en artikel eller video som den får ett stort genomslag. Chansen att din målgrupp ska få syn på ditt innehåll om du bara postar det en gång är mycket liten.
Du har säkert redan märkt att video blir ett allt mer populärt format inom marknadsföring. Detta gäller lika mycket för B2B-företag som för de med konsumentfokus, och den här trenden kommer att hålla i sig.
Om ditt företag ännu inte arbetar med video i någon större utsträckning är det hög tid att tänka om. Och att sluta tänka på film som högkostnadsinnehåll, något ni bara investerar i någon gång ibland. Du och dina kollegor behöver lära er att antingen göra korta, enkla videoklipp själva eller hitta en samarbetspartner som kan leverera detta snabbt och för en rimlig kostnad.
Ett effektivt sätt att producera innehåll är att ta fram flera format vid ett och samma tillfälle. Intervjua kollegor och skapa både en artikel samt en kort video från ditt intervjumaterial. I din målgrupp finns både de som helst läser och de som föredrar video – på det här sättet når du bägge grupperna.
En annan trend är livesändningar i sociala medier, främst Facebook Live. Det är en utmärkt kanal för allt från frågestunder med experter till att sända direkt från ett seminarium eller event. Om ditt företag inte har testat livesändningar ännu rekommenderar jag verkligen att ni gör det snarast.
Den röda tråden i de här tipsen och spaningarna är att arbeta effektivt med din innehållsproduktion – lägg fokus på spridning, ta fram mer än ett format och se till att allt innehåll både lyfter er expertis samt stöttar affärsmålen. Då kommer satsningen på content marketing att bära frukt.
Pontus Staunstrup, digital strateg och föreläsare
Pontus Staunstrup, digital strateg och föreläsare
feb 23 2024 · Försäljning i konsultbolag, Konsult
dec 12 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult
sep 26 2023 · Cinode, Försäljning i konsultbolag, Konsult
sep 05 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult, Rekrytering
aug 16 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag, Konsult
jun 15 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult
maj 09 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult, Referenscase
apr 20 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult, Skills Management
apr 06 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult, Skills Management
apr 04 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag
mar 31 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag
mar 23 2023 · Försäljning i konsultbolag, Konsult, Skills Management