Varför finns ni i sociala medier?

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Sociala medier är ett effektivt sätt att skapa direktkontakt med era kunder och synas på marknaden. Ni visar vilken typ av konsultbolag ni är och attraherar rätt kandidater. Dock används ofta sociala medier slentrianmässigt och utan en tanke på vad som egentligen är målet. Det räcker inte att säga att ni söker fler kandidater – ni behöver visa varför en kandidat ska söka till er. Visa er kultur och kunskap. Möjligheterna är många. Men det gäller att agera rätt och genomtänkt för att nå långsiktig framgång.

Användningen av sociala nätverk fortsätter att öka. Enligt studien ”Svenskarna och internet 2016” har det dagliga nyttjandet av sociala medier mer än fördubblats under de senaste sex åren. Och över hälften av internetanvändarna besöker dagligen sociala nätverk i sin mobiltelefon. I genomsnitt använder vi internet 24 timmar i veckan och drygt nio av dessa är vi uppkopplade med mobilen, en ökning med en timme jämfört med siffrorna från 2015.

Öppet och personligt

Den ökade användningen av sociala medier påverkar inte längre enbart marknadsavdelningen utan även sälj- och HR-avdelningen samt kundserviceområdet.

Steg ett i processen att skapa en framgångsrik hantering av konsultföretagets sociala nätverk handlar om att identifiera ert syfte.

  • Vad vill ni uppnå med detta? Fler kunder, kandidater, mer engagemang m.m.
  • Vilken/vilka är er målgrupp och vilken nytta önskar ni skapa för dem? Kandidater, kunder eller kanske endast internt.

När ni väl producerar innehåll för nätet gäller det att alltid bära med sig två faktorer i bakhuvudet; personligt och transparent.

Sociala medier bygger på en öppenhjärtighet och personlig touch som ni kan stå för. Visa er kultur och själ. Vad just ni är duktiga inom.

Använd er av content marketing för att bygga intresse kring bolaget. Skapa intressant och unikt innehåll i text, bild och/eller rörlig bild, som ger era läsare mervärde. Och låt någon som gillar sociala medier sköta era konton!

Återkoppla till följarna snabbt genom att alltid svara på alla kommentarer och/eller guida dem vidare inom det område ni agerar inom.

Mät ROI

Lyft fram era  ambassadörer och bjud in dem till seminarium och mingel. Det är även viktigt att ni börjar mäta effekterna av era insatser i sociala medier utifrån förutbestämda mål, som nya prenumeranter, fler nedladdningar, ökat antal gillare på posterna som ni delar i era sociala kanaler etc.

Oavsett hur och när ni väljer att publicera material i era sociala nätverk gäller det att kontinuerligt kommunicera med era följare. Konkurrensen om att synas i sociala medier är inte tuff utan stenhård. Därför duger det inte att göra något halvdant.

Börjar ni blogga bör ni uppdatera minst en gång i veckan, helst två. Producerar ni filmklipp som genererar delningar och kommentarer gäller det att svara snabbt och visa er synliga för målgruppen.

 

Checklista:

  1. Kommunicera kontinuerligt
  2. Var transparenta och personliga.
  3. Målet bör i första hand vara att skapa mervärde och inte kränga på läsaren er tjänst.
  4. Använd er gärna av rörlig bild som ett komplement till text – och bildpublicering.
  5. Svara alltid era följare snabbt.
  6. Använda och lyft fram inflytelserika ambassadörer.

 

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *