Så minskar ni bänktiden i ert konsultföretag

januari 19, 2024 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

I en konsultverksamhet blir hanteringen av “bänken”, alltså konsulter som för närvarande inte är tilldelade något fakturerbart kundprojekt, avgörande för hur bolaget klarar utmanande tider.

Vad kan du då göra för att minimera bänken och bibehålla effektiviteten?

Att ha konsulter på “bänken” är naturligt mellan uppdrag. Tiden på bänken går att använda till kompetensutveckling, interna projekt och att hjälpa till med marknadsföring och försäljning. Utmaningen uppstår dock när flera anställda konsulter inte har något uppdrag. I synnerhet om det sker under längre perioder.

Bolaget drabbas ekonomiskt samtidigt som moralen och företagskulturen sätts på prov.

Vad kan vi då göra för att minska bänktiden?

Att minska bänken i ett konsultföretag handlar inte främst om att sänka kostnaderna utan att arbeta effektivare och smartare för att vinna fler affärer och optimera beläggningen.

Strategier för att minska bänken innefattar bland annat;

  • Förstå din bänk på djupet nu och framåt. Alla i sälj och leverans behöver ha koll på när uppdragen tar slut men också förstå varför en konsult är utan uppdrag, dess kompetenser och vad personen brinner för.
  • Arbeta strategiskt med sin beläggningsplanering där hänsyn tas till nyckelpersoner och även konsulter växla effektivt för bättre beläggning framåt.
  • Är er matchningsprocess personlig? Om alla säljare istället har tillgång till samma information ökar chanserna för att hitta fler kandidater till uppdragen. Kanske finns det en konsult i ett annat team/ort som är minst lika lämpad men som har svårt att komma ut på sin lokala marknad?
  • Hur snabbt svarar ni på en förfrågan och hur presenteras konsulten? Rätt konsult, rätt paketerad och med hastighet ökar era chanser avsevärt.
  • Nyttjas all säljkraft i bolaget? Den största säljkraften i ett konsultbolag finns bland era medarbetares nätverk. I synnerhet hos en medarbetare som sitter på ett uppdrag som hör om nya möjligheter. Men hur fångar ni upp denna information? Och har ni skapat en kultur där alla känner sig delaktiga i säljarbetet?
  • Instegstjänster. Hur enkelt är det att bli kund och skapa den första kundrelationen med er?
  • Samarbeten och partnerskap. Hur arbetar ni med underkonsulter och partners för att öka er leveranskapacitet men även få fler uppdrag?

I vår nya guide Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider lär du dig mer om strategierna ovan plus ännu fler strategier om hur du minskar bänktiden. Vi tar också upp delar som ”Varför förlorar du affärer?”, ”När du behöver göra nedskärningar” samt ”Så nyttjar du bänktiden och håller uppe moralen”.

Ladda ner guiden på Svenska: Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider
Guiden finns även på Engelska; Effective Strategies for Reducing the “Bench” in Your Consulting Firm During Challenging Times.

Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg