Optimera beläggningen genom att förutse din konsultleverans

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Konsulter är smarta. Det är därför ni får stort ansvar och respekt hos era kunder. Ni har förmågan att förutsäga och planera för framtiden tillsammans med era kunder.

Kanske fokuseras det dock mest på kunden så att ni glömmer att förutse och planera för er egen organisation. Speciellt om ni i är i tillväxt. Då är det lätt att inte ha full koll på sin nuvarande och kommande leverans.

I ett litet konsultföretag med endast några få medarbetare har de flesta koll på alla nuvarande och kommande uppdrag. Försäljning sker mest genom mun till mun-metoden samt genom att utnyttja sina gemensamma kunskaper och nätverkAlla i bolaget vet vad som är på gång, hur troligt det är att vinna ett lead, vilka kompetenser som kommer att krävas och vad som finns tillgängligt.

Behåll er tillväxttakt

Men när bolaget blir större är detta inte längre möjligt. Tyvärr är det också lätt hänt att bara fokusera på sin kraftiga tillväxt och börja se sin leverans som ett administrativt arbete utan att uppskatta den undermedvetna strategin som bolaget hade från början.

Om du vill att tillväxten i ditt konsultföretag ska vara smidig, hållbar och snabb har du inte råd att bortse från den viktiga faktorn som effektiv och tidig leverans innebär. Effektiv resursfördelning innebär kortare bänktid och därmed högre marginaler. Genom att upprätthålla en sömlös länk mellan din sälj-pipeline, kompetenskrav och kommande tillgänglighet kan du accelerera din tillväxt än mer.

Öka beläggningsgraden och identifiera framtida strategier

Om leveransansvariga kan se vilka uppdrag som finns i pipelinen, tillsammans med kompetens- och tillgänglighetskrav kan de;

  • Se till att de mest lämpliga konsulterna är tillgängliga vid rätt tillfälle.
  • Minimera potentiella resurskonflikter
  • Matcha medarbetare till roller som hjälper dem att utvecklas professionellt, höjer engagemanget och stärker lojaliteten till företaget.
  • Bidra till mer exakta ekonomiska prognoser.

Om ledningsgruppen har både en vy över sin sälj-pipe samt beläggningsprognos kan de;

  • Maximera beläggningsgraden genom att strategiskt styra affärsutveckling och försäljning för att matcha talangerna som är tillgängliga.
  • Vinna fler affärer genom att nyttja obelagda konsulter i affärsutveckling och sälj.
  • Identifiera hur efterfrågan på olika kompetenser stiger och faller. Vilket bör styra utbildning, rekrytering och prisändringar. Och samtidigt investera i att utveckla sin tjänsteportfölj.

Ju tidigare leverans kommer in och ju mer detaljer som finns tillgängliga desto kraftfullare blir synkroniseringen av sälj och leverans.

Som litet konsultföretag är detta enkelt men ju större ni blir desto svårare är det att ha kontroll. Det krävs en mer formell mekanism exempelvis genom ett verktyg som Cinode där du kan ha en ständig synkronisering mellan sälj och leverans.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *