6 marknadsföringsstrategier för ditt konsultbolag – så gör du

Maj 10 2016 · Försäljning i konsultbolag

Skrivet av: Mattias Loxi

Hur kan ditt konsultföretag öka närvaron och stärka sitt rykte på marknaden? Både bland nya kunder men framförallt när det gäller att attrahera nya rekryter. Svaren är inte samma som de var för bara några år sedan. 

I dagens klimat är det mycket online som gäller för att skapa ett rykte och nå ut till nya kunder. Men fortfarande ger IRL mest bestående intryck. Får ni dessutom andra att tala gott om er och tipsa om företaget har ni vunnit mycket.

Nedan går jag igenom ett antal viktiga punkter i marknadsföringen av konsultföretag. Dessutom ger jag exempel på hur vi själva använder de olika strategierna.

1. Specialisering

Om ni fokuserar på ett eller några få områden blir det både lättare för kunden och kandidater att uppleva er som experter. Det blir färre konkurrenter och enklare (dessutom billigare) att marknadsföra er. Om ni blir för generella är det lätt att ni framstår som en ”handelsvara” som fastnar i priskrig med en mängd olika konkurrenter.

Specialisering gör dina marknadsföringsaktiviteter lättare genom att det definierar exakt vad ni gör och differentierar er från era konkurrenter. Och behärskar ni en nisch bättre än någon annan har ni dessutom bäst chanser att veta vad era kunder behöver och tilltalas av.

För att få en lyckosam differentiering behöver tre kriterier uppfyllas;

  • Det måste vara sant. Du kan inte bara hitta på en differentiering.
  • Det måste vara viktigt för den potentiella kundgruppen. Om inte, vad är då poängen?
  • Det måste vara bevisbart. Om du inte kan demonstrera att det är sant kommer ändå ingen att tro på det.

Tips om hur ni kan differentiera er; 19 sätt att differentiera ditt konsultbolag som ger konkurrensfördel

På Cinode fokuserar vi på en sak – att utveckla en onlinetjänst som gör det enkelt, roligt och smart att driva konsultbolag. Genom att vi har nischat in oss på detta och har träffat hundratals konsultbolag som har liknande problem med hantering av kompetens, uppdrag, beläggning, underkonsult och rekrytering har vi lyckats att ta fram de bästa lösningarna för dessa problem. Därmed är det många som ser oss som experten inom detta område.    

2. Skriva blogginlägg och artiklar

Content marketing eller Innehållsmarknadsföring har blivit oerhört populärt under de senaste åren. Och rätt genomfört kan det vara en väldigt stark marknadsföringsstrategi. Ert ”content” ska helst visa att ni är experter inom ett visst område och förklara hur ni löser problem. Genom att utbilda era kunder blir ni relevanta och ses som experter inom ert område.

Bloggartiklar är också ett sätt att synas online och få er högre upp på Google vilket gör att ni kommer få en större publik som ser er. Dessutom behöver ni inte bara skriva på er egen webbsida, ni kan även gästblogga hos andra för att synas på fler ställen och på så sätt få fler länkar in till er webbplats.

En liten brasklapp dock, de flesta konsultbolag har någon form av blogg men de är verkligen av varierande kvalitet. När konkurrensen är så hög är det oftast värt att exempelvis ta in en professionell redigerare för att höja kvaliteten innan publicering. Att satsa på content marketing är väldigt tidskrävande och om det bara görs halvhjärtat kanske det är bättre att låta bli.

På Cinode är vår primära marknadsföringsstrategi att skriva artiklar om konsultbranschen. Alltifrån undersökningar i konsultbranschen till rena utbildningsartiklar. Vi tar dessutom in en hel del gästbloggare inom konsultbranschen som får ge sin expertsyn på olika områden. Dessutom producerar vi varje vecka det populära nyhetsbrevet ”Veckans konsultnyheter” som innehåller det senaste inom branschen. På detta sätt har vi fått en stor spridning på vårt varumärke och kunderna vet att vi är den leverantör som kan konsultbranschen bäst.

3. Ha en synlig topp-expert

Har ni Sveriges bästa Java-utvecklare eller en medarbetare som alltid blir intervjuad om digitalisering? Bygg ert varumärke utifrån bolagets tillgångar. Många har riktigt duktiga experter inom sina konsultbolag men skulle kunna ”fronta” dessa betydligt mer. Sätt upp en plan och fokusera på att synliggöra experten. Ge personen i fråga en plattform för att utbilda era potentiella kunder genom att exempelvis skriva böcker, inlägg, delta i seminarier etc.

Detta är ett utmärkt sätt att få nya leads och intressen. Vem vill inte arbeta med den bästa i sin nisch? Både som kund och medarbetare.

4. Lead-genererande webbsida

Din webbsida visar vilka ni är och vad ni kan. Men en webbsida kan vara så mycket mer. Genom att kombinera era artiklar med mer expertinnehåll som white-papers, rapporter och nyhetsbrev kan ni identifiera era potentiella kunder. På så sätt kan ni erbjuda era leads mer innehåll och utbildning för att senare konvertera dem till kunder.

Hos Cinode har vi både whitepapers, mailserie och nyhetsbrev som fångar upp våra läsare och identifierar dessa. Vi har koll på vilka våra potentiella kunder är och kan ge dem mer användbar information. Våra kunder gillar det och kommer även i kontakt med vår onlinetjänst.

5. Föreläsningar och seminarium

Att hålla i seminarium inom ert område är ett ypperligt sätt att knyta kontakter med potentiella kunder och rekryter. Ni kommer dels ses som expert inom ert område för era föreläsningar och dessutom får kunden en personlig relation till er och ert varumärke. Men söker ni en större publik kan ett bra sätt vara talare på större konferenser. Eller varför inte anordna en egen konferens inom just ert område?

På Cinode anordnar vi regelbundet frukost- och kvällsseminarier. Den 19:e maj har vi exempelvis ett frukostseminarium om de senaste trenderna inom konsultbranschen.

6. LinkedIn

När det kommer till nätverkande och spridning av ert budskap är Linkedin det mest användbara, speciellt när det gäller B2B. Använd ert nuvarande nätverk och se till att connecta med kollegor och era kunder. Genom att även vara aktiv i grupper (både med innehåll och i diskussioner) samt skriva content direkt på Linkedin sprider ni ert budskap och varumärke.

Vi på Cinode använder aktivt LinkedIn, dels genom spridning av vårt innehåll i våra personliga kanaler men också i vissa grupper. Dessutom försöker vi vara aktiva i diskussioner där våra användare finns.

 

Har du fler tips om marknadsföringsstrategier? Skriv nedan. Vill du bolla något? Ta gärna kontakt med mig.

 

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Du kanske också gillar...

Alla inlägg