Så etablerar du ditt konsultföretag utomlands – tips och råd

november 23, 2017 · Entreprenörskap

Skrivet av: Mattias Loxi

Ditt konsultbolag går bra och ni har en stabil bas i Sverige. Nu är det dags att ta nästa steg och etablera er på nya marknader. Men vilken marknad ska ni gå in på? Hur ska ni sprida ert varumärke till nya länder och bygga en framgångsrik marknad även där? Vad bör ni tänka på?

Vi tog kontakt med Patrik Boman, med mer än 20 års erfarenhet av att leda konsultverksamheter internationellt. Patrik är idag VD på Dynamant Group, tidigare har han även varit VD för bland annat Cybercom, HiQ Stockholm samt Time People Group.

När är det läge att fundera på att etablera sitt konsultföretag utomlands?

– Det finns både för- och nackdelar med att etablera sin verksamhet utomlands. Är ni ett specialistbolag bör ni framför allt ta reda på hur efterfrågan av er kompetens ser ut utanför landets gränser. Det kan också vara ett sätt att säkra kompetensförsörjningen och tillväxten exempelvis nu när kompetensbristen i Sverige är påtaglig.

För större bolag handlar det om att stärka sin leveranskapacitet. Exempelvis genom att kunna leverera samma tjänster men till lägre kostnader, vinna viktiga globala kunder samt utnyttja tidsskillnader vid till exempel leverans av globala supporttjänster.

Samtidigt får ni inte glömma bort att det finns utmaningar med etablering på den internationella marknaden, speciellt för små företag. En av de vanligaste misstagen är att inte göra en tillräckligt noggrann marknadsanalys av den tänkta målmarknaden vilket kan få till följd att ni etablerar er i helt fel land från både ett sälj- och rekryteringsperspektiv, men även utifrån regulatoriska förutsättningar, säger Patrik Boman.

Vad är bra att tänka på vid val av marknad?

– Lämpligt att välja som första steg är marknader med liknande affärskultur och där språket inte utgör en begränsning för samarbete. Utanför Norden har England och Nederländerna en affärskultur som passar de flesta svenska företag. Dessutom har de samma humor vilket kan vara nog så viktigt.

Undvik marknader med mycket byråkrati och korruption, som i vissa öststater. Många ser även USA som ett mål i sin etablering, där gäller det att vara beredd på att höga ekonomiska kostnader kan tillkomma. Exempelvis är risken förhöjd för skadestånd och vite eftersom det förekommer i helt annan utsträckning än i exempelvis Sverige.

När det kommer till själva etableringen, vilka är dina bästa tips?

– Det viktigaste är att hitta rätt nyckelperson som leder satsningen. Men också att identifiera rådgivare lokalt som kan bistå med juridisk och finansiell kompetens anpassat till den tänkta marknadens regelverk. Som vd för en större företagsgrupp med många dotterbolag spridda i flera länder kan det vara svårt att från dag till dag följa upp hur ett enskilt kontor eller en verksamhet i ett enskilt land utvecklas. Därför är det oerhört viktigt att hitta rätt personer som ni kan lita på. Ni bör leta efter personer som delar er företagskultur så att den fortsätter att vara enhetlig även under expansionen.

Det är också bra att anlita specialister som kan rekommendera er till rätt stad och stadsdel samt har vetskap om infrastrukturen i landet och eventuella framtida förändringar av den. Vad gäller lokaler är min erfarenhet att det är smartast att initialt sätta sig på ett kontorshotell för att inte i ett tidigt läge dra på sig för stora fasta kostnader. Så har jag själv gjort vid etableringar i nya länder för att lära känna marknaden och dess möjligheter innan jag hyrt egna lokaler.

Vidare handlar det om den legala strukturen och att ta in juridisk hjälp gällande exempelvis redovisning och valutor. I länder som exempelvis Kina kan det förekomma problem med överföringar av vinster till moderbolag i Sverige på grund av landets regleringar.

Ett annat sätt att komma in på en marknad är genom förvärv för att snabbt nå en kritisk massa av kompetens på kort tid, säger Patrik.

Hur ska man som företag börja sälja och marknadsföra sig?

– Marknadsföring i form av reklam och annonsering är oftast alltför kostsamt. Fokus bör istället ligga på riktade säljinsatser mot fördefinierade kunder. Första prioritet är kunder du redan arbetar med på hemmamarknaden men som även finns på den nyetablerade marknaden. Det är viktigt också tidigt i processen att kommunicera era intentioner med utlandsetableringen till befintliga och potentiella kunder samt givetvis personalen och hur intentionerna är kopplade till er vision, era mål och strategier.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg